Το ΕΚΑΣ και η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου είναι δύο από τα θέματα «αγκάθια» που παραμένουν στο τραπέζι, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ads

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε τις πληροφορίες  που θέλουν τους δανειστές  να ζητούν την ταχύτερη κατάργησή του ΕΚΑΣ, δηλώνοντας βέβαιος πως «θα βρεθεί λύση».

Όσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια» σημείωσε πως η Αθήνα δεν δέχεται να πωληθούν σε επενδυτικά ταμεία (funds) τα «κόκκινα» δάνεια που είναι εγγυημένα από το ελληνικό κράτος, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στους θεσμούς την απόσυρση της εγγύησης του Δημοσίου, ή διαφορετικά θα πρέπει να βρεθεί ένα «ενδιάμεσο» σύστημα.

Ένα ακόμα ζήτημα που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εγείρουν οι εταίροι είναι η παραχώρηση του Ελληνικού. Όμως ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Ads

Αποσαφήνισε όμως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει παραχώρηση ή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων εταιρειών ύδρευσης, της ΔΕΗ και των αστικών συγκοινωνιών. Για το νερό, είπε, υπάρχει σχετική προστατευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η ΔΕΗ καλύπτεται από πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης.