Η βούληση πολιτείας και τοπικής αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση του κτιρίου των ιταλικών στρατώνων που στεγαζόταν το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, στο οποίο ανήκει ο χώρος, αναδείχθηκε μέσα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο Χανίων.

Ads

Λίγες ώρες μετά την ολική καταστροφή του κτιρίου από πυρκαγιά, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη έκαναν λόγο για μία μαύρη ημέρα για τα Χανιά και την ιστορία της πόλης, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «το μαύρο μπορεί να ξαναγίνει άσπρο».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το κτίριο, ιδιοκτησίας του Πολεμικού Μουσείου ανεγέρθηκε το 1870 και από το 1980 είχε χαρακτηρισθεί ιστορικό μνημείο της πόλης.

Ads

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της σύσκεψης, η κ. Βλαζάκη σημείωσε ότι υπάρχει πλήρης αρχιτεκτονική αποτύπωση του κτιρίου, το οποίο «μπορεί να αποκατασταθεί». Αναφερόμενη στο μέγεθος της καταστροφής, τόνισε πως «πλήρης εικόνα θα υπάρχει μόλις ολοκληρωθεί η αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Ακόιμη, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, σχετικά με τη δέσμευση πίστωσης 6 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση του κτιρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας και βουλευτής του νομού Γιώργος Σταθάκης: «Σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμεύσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή του κτιρίου των ιταλικών στρατώνων, διατηρώντας πλήρως τα αρχικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του».