Απαράδεκτες συνθήκες, προβλήματα στην υγιεινή και την ασφάλεια των κρατουμένων και υπερπληθυσμό στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μάλιστα, αναφέρεται ότι τον Μάιο, αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε πως η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές είναι «εκρηκτική», καθώς το σωφρονιστικό σύστημα δεν τηρεί τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ads

Όπως σημειώνει η έκθεση, στα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους περιλαμβάνονται καταχρήσεις αστυνομικών αρχών εναντίον κρατουμένων (ιδιαίτερα μεταναστών χωρίς χαρτιά), συνωστισμός και απαράδεκτες συνθήκες σε ορισμένες φυλακές, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ή αποκομμένων από τις οικογένειές τους ανηλίκων (συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων ασύλου), αδυναμία παροχής επαρκούς προστασίας σε θύματα οικιακής βίας, διακρίσεις και εκμετάλλευση εις βάρος ανηλίκων Ρομά, παράνομη διακίνηση προσώπων, περιορισμοί στη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός εθνοτικών μειονοτήτων, και φαινόμενα αντισημιτισμού, νομικοί περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης, ενώ σημειώνεται ότι εξακολουθούν οι περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια εις βάρος μη ορθοδόξων.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις φυλακές, σημειώνεται ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι ότι γεμίζουν με πολλούς περισσότερους κρατούμενους από όσο κανονικά θα έπρεπε, προκαλώντας προβλήματα κυρίως στην υγιεινή και την ασφάλεια των κρατουμένων.

Χαρακτηριστικά, αξιωματούχος περιέγραψε την κατάσταση στις φυλακές Ιωαννίνων ως «απάνθρωπη και εξευτελιστική». Εξαιτίας της έλλειψης χώρου, οι συνθήκες κράτησης ήταν ανθυγιεινές, με τους κρατουμένους να κοιμούνται ακόμα και στο πάτωμα ο ένας πάνω στον άλλο. Μάλιστα, ο αριθμός των κρατουμένων συνολικά ανέρχεται στους 11.674 , τη στιγμή που το σωφρονιστικό σύστημα «χωρά» μόλις 9.000 άτομα.

Ads

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης οδήγησαν σε αρκετές διαμαρτυρίες εντός των φυλακών, κυρίως στον Κορυδαλλό, τα Τρίκαλα και τα Διαβατα.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες του Ο.Η.Ε. ανέφερε πως το σωφρονιστικό σύστημα παραβιάζει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών. Υπάρχουν καταγγελίες για βασανισμούς και ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής στα κέντρα κράτησης. Επισημαίνεται ακόμα ότι αν και ένα φυλλάδιο με τα δικαιώματα των κρατουμένων φέρεται να είχε διανεμηθεί σε διάφορες γλώσσες, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι αρχές σε πολλές περιπτώσεις παρέλειψαν να συμβουλεύσουν τους κρατουμένους για τα δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι στο κέντρο κράτησης της Αχαΐας περισσότερα από 60 άτομα βρίσκονταν σε κελί χωρητικότητας 14 ατόμων. Τον Δεκέμβριο του 2010, το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε πως οι συνθήκες κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα. Γυναικόπαιδα στοιβάζονται μέσα σε κελιά μαζί με ενήλικους άνδρες, οι τουαλέτες ήταν λιγοστές και οι περισσότερες από αυτές χαλασμένες, ενώ περίπου 120 ανήλικοι, κορίτσια και αγόρια, κρατούνταν για μήνες στις φυλακές του Κυπρίνου.

Ολόκληρη η έκθεση εδώ.