Σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα προχωρά σήμερα Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αίτημα την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

Ads

Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Αττικής θα συγκεντρωθούν στις 11:00 στο Υπουργείο Υγείας, στη Θεσσαλονίκη στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και στην Περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των Νοσοκομείων. Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι ο νόμος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα διαλύσει την δημόσια υγεία, ενώ την Τετάρτη κατέθεσε αίτημα αναστολής και ακύρωσής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι φόβοι των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για μαζικές αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων συναδέλφων τους και κάλυψη αυτών των κενών εκ των ενόντων, με ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση, είναι βάσιμοι, αφού τεκμηριώθηκαν την Τετάρτη, με την απόφαση του υπουργείου Υγείας για ανάκληση όλων των αδειών σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ από 1η Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλονται οι κανονικές άδειες του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ και των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία – Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας).

Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η απόφαση αφορά τους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό σε νοσηλευτικές δομές αλλά και δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως είναι σε Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Τοπικά Ιατρεία κκαι Ομάδες Υγείας. Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και μέχρι νεωτέρας, οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους.

Ads

«Είναι το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης κάλυψης των κενών των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων»,  σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος: «Τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να πληρώσουν οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί και οι ασθενείς με καταργήσεις, συγχωνεύσεις κλινικών και αναστολή χειρουργείων το ατελέσφορο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες. Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης  Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι «γνωρίζουμε πού υπάρχουν τα προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι στην πορεία οι υγειονομικοί θα ανταποκριθούν στο καθήκον τους και θα εμβολιαστούν». Επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ελλείψεις προσωπικού ειδικά στο ΕΚΑΒ, λέγοντας ότι εάν οι εργαζόμενοι δεν εμβολιαστούν, θα γίνει «ανακατανομή δυνάμεων», χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τι εννοεί, εκτός από το γενικόλογο «θα γίνουν και προσλήψεις». 

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ, επιτέθηκε στην Ομοσπονδία υποστηρίζοντας πως «έχει συμβάλει και στον αντιεμβολιασμό». «Με προηγούμενες ανακοινώσεις, άσχετα αν έχουν εμβολιαστεί και οι ίδιοι, δεν ήταν σύμμαχός μας στον εμβολιασμό του προσωπικού από την πρώτη στιγμή». Πρόσθεσε ότι τα διοικητικά όργανα των ιατρών «ήταν οι πρώτοι που στήριξαν τα μέτρα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού», σε αντίθεση με την ΠΟΕΔΗΝ.

Πάντως, κριτική στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ασκείται δημόσια από πολλές πλευρές. Για παράδειγμα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Mega σημείωσε, ότι τα μέτρα «χρειάζονται πολλές διευκρινίσεις και χρόνο για να δούμε ότι θα αποδώσουν». «Λέμε ότι βάζουμε μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ενώ θα ήταν προτιμότερο να πουν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν προνόμια».

Ενώ, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», Γιώργος Μπουλμπασάκος είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι «δεν εστιάσαμε καλά την προπαγάνδα μας σε εκείνα τα κοινά που θα μπορούσαμε να έχουμε καλή απόδοση, κάνοντας εντοπισμένες κινήσεις». Ειδική μνεία έκανε για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην Υγεία: «Τα νοσοκομεία θα έπρεπε να συγκροτήσουν ειδικές επιτροπές που θα συζητούσαν για τον εμβολιασμό με συναδέλφους. Περισσότεροι από τους μισούς θα πείθονταν». Και υπογράμμισε: «Η επίκληση της κοινωνικής ευθύνης και της αλληλεγγύης είναι ισχυρός λόγος για να εμβολιαστεί κάποιος. Δεν μιλάμε μόνο για αντιεμβολιαστές, αυτός ο πυρήνας είναι μικρός και δεν είναι πρόθυμος να πειστεί, οι περισσότεροι όμως απλά φοβούνται. Είναι κατανοητός και ανθρώπινος ο φόβος».

Στην αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η οποία κατατέθηκε στο ΣτΕ αναφέρεται:

«Κατατέθηκε σήμερα από την ΠΟΕΔΗΝ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας Αίτηση Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτική άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Στο δικόγραφο, το οποίο υπογράφει η Νομική Σύμβουλος της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. Μαρία-Μαγδαλινή Τσίπρα εκτίθεται, ότι η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία. Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί, ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.

Στην αίτηση ακύρωσης εκτίθενται περαιτέρω, ότι πριν την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τέλος, με το υπό κρίση μέτρο, φρονούμε, ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Υπενθυμίζουμε, ότι η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. ουδέποτε υπήρξε αρνητική στο ζήτημα του εμβολιασμού καθώς από την πρώτη στιγμή προτρέψαμε τα μέλη μας να εμβολιαστούν, αποτέλεσμα δε της στάσης μας είναι και το γεγονός, ότι σήμερα στον χώρο των εργαζομένων στην δημόσια υγεία πάνω από το 82% έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Συνυπολογίζοντας το ποσοστό όσων διαθέτουν φυσική ανοσία το ποσοστό υπερβαίνει το 90%. Μολαταύτα, η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπό το κράτος του έμμεσου εξαναγκασμού της στέρησης κάθε βιοποριστικού μέσου για τους εργαζόμενους, που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν αποτελεί μια νομοθετική επιλογή, που θίγει τον καίρια, συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα και είναι κατά την άποψη μας, αποδοκιμαστέα από την έννομη τάξη.

Αναμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εντός των επόμενων ημερών, καθώς πιστεύουμε, ότι σε εποχές πανδημίας τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών αποτελούν τον απαράβατο πυρήνα μιας δημοκρατικής κοινωνίας».