Tρίωρη «προειδοποιητική» πανελλαδική στάση εργασίας (12.00-15.15) στις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος, απαιτώντας να σταματήσουν οι επιθέσεις στις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση του συλλόγου των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας.

Ads

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απαίτηση της Τρόικας και της κυβέρνησης για μείωση των αποδοχών κατά 10% των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα αποτελεί επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις, που καταστρατηγούνται βάναυσα, αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων στις τράπεζες.

Όπως αναφέρει η ΟΤΟΕ, δεν θα αποδεχθεί καμία συζήτηση για οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις τράπεζες και κατ’ επέκταση και στην Αγροτική Τράπεζα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από απαίτηση της τρόικας για εξορθολογισμό των δαπανών της ΑΤΕ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς αποχώρηση της ΑΤΕ από όλες τις συμμετοχές της που δεν έχουν χρηματοοικονομικό χαρακτήρα, ενώ το δημόσιο θα συμμετάσχει κανονικά στο ποσοστό που του αναλογεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Παράλληλα, προσανατολίζεται σε μείωση των αποδοχών κατά 10% και «πάγωμα» των 700 προσλήψεων από το διαγωνισμό του 2008.

Ads

Ο πρόεδρος της ΑΤΕ, Θ.Πανταλάκης, δήλωσε ότι το Φεβρουάριο ή στα τέλη Ιανουαρίου 2011 εκτιμάται ότι θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Τόνισε ακόμη είναι ανοικτό το θέμα συνένωσης της ΑΤΕ με το τμήμα του Παρακαταθηκών και Δανείων που αφορά στα Δάνεια. Επιβεβαίωσε δε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Τράπεζας,η τρόικα ζητεί περικοπές λειτουργικών εξόδων 25-28% – κάτι που συνεπάγεται και μείωση αποδοχών- και εκποίηση όλων των επιχειρήσεων που δεν σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα για να απελευθερωθούν κεφάλια και να δημιουργηθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.-

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα κλεισίματος της Αγροτικής Τράπεζας».