Την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για απόφαση καλύτερη από εκείνη της 21ης Ιουλίου και στελέχη της επισημαίνουν πως η εποπτεία αφορά στην καλύτερη υλοποήση των μεταρρυθμίσεων χωρίς να επισύρει απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης.

Ads

Αντώνης Σαμαράς: Ο κύκλος της κυβέρνησης έκλεισε
 
«Ο κύκλος της κυβέρνησης έκλεισε», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τη ότι χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει για τη συμφωνία των Βρυξελλών ότι σε 9 χρόνια θα φέρει τη χώρα εκεί που ήταν το 2009.
 
Με το «κούρεμα» το χρέος το 2020 θα είναι όσο ήταν και το 2009 πριν μπούμε στο μνημόνιο, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση όχι μόνο μας έφερε δύο χρόνια ύφεσης και λιτότητας, αλλά πανηγυρίζει κιόλας ότι σε 9 χρόνια θα φέρει εκεί που ήμασταν το 2009, όταν μάλιστα θα εχει εκποιηθεί μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας».
 
Όλα εξαρτώνται από ένα πράγμα, τόνισε, να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα η πολιτική της ανάπτυξης, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, να σταματήσουν οι φοροεπιδρομές και οι οριζόντιες περιοκές. Αν δεν αλλάξουν αυτά, συμπλήρωσε, βρισκόμαστε μπροστά σε άλλα 9 χρόνια λιτότητας.
 
Σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά, το λάθος παραμένει και διαιωνίζεται γιατί δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάκαμψη. Ο ίδιος δήλωσε επίσης βαθιά ανήσυχος και για τις επιπτώσεις στην Ευρωζώνη από την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου απόφαση.
 
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σαμαράς, χρειάζεται πάνω από όλα ανάκαμψη της οικονομίας της και η ΝΔ θα εξακολουθήσει να λέει όχι στο λάθος και να απορρίπτει κάθε σκέψη για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να μην την παραδώσουμε σε κανέναν με οιοδήποτε τροπο.

Νωρίτερα, ερωτηθείς για το τι θα πράξει η ΝΔ σχετικά με την νέα δανειακή σύμβαση, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι «θα δούμε τη συμφωνία και θα αποφασίσουμε». «Αλλο η τεχνική βοήθεια, κι άλλο η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Αν εκχωρεί η δανειακή σύμβαση εθνική κυριαρχία είναι αντισυνταγματική» συμπλήρωσε.

Πιο συγκεκριμένος ο αναπληρωτής του τομέα Οικονομικών του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι «αν η συνταγή είναι η ίδια δεν θα την ψηφίσουμε». Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι το «κούρεμα» έγινε αναπόφευκτο εξαιτίας της αποτυχίας της ασκούμενης πολιτικής. Υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα θα υποστεί όλες αυτές τις θυσίες προκειμένου να φτάσει το 2020 εκεί που ήταν το χρέος το 2009.

Ads

Τσίπρας: «Βήμα στο κενό» η συμφωνία των Βρυξελλών

Η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι ένα ακόμη βήμα στο κενό για την ευρωζώνη, παρατήρησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «προσπαθεί σήμερα να μας παρουσιάσει ως παράδεισο όλα όσα ξόρκιζε χθες ως κόλαση». Με τη συμφωνία των Βρυξελλών, πρόσθεσε, αποδεικνύεται ότι όλο αυτόν τον καιρό οι πολιτικές της κυβέρνησης ήταν εγκληματικές.

«Θα μας βγάλουν φτωχούς ταπεινωμένους μετά από 10 χρόνια, υποστήριξε και εκτίμησε πως η απόφαση της Συνόδου Κορυφής δεν μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμο δρόμο την οικονομία γιατί βασίζεται σε λάθος συνταγή , τη συνταγή της λιτότητας που γεννά την ύφεση» επισήμανε. Τέλος, αναφέρθηκε και στην εποπτεία, λέγοντας ότι θα είναι μόνιμη και μακράς διαρκείας.

Παπαρήγα: Αποφασίστηκε πτώχευση της Ελλάδας

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υποστήριξε ότι αποφασίστηκε η πτώχευση της Ελλάδας. Έκανε πιο συγκεκριμένα λόγο για ελεγχόμενη πτώχευση που μπορεί, όπως υποστήριξε, να εξελιχθεί και σε ανεξέλεγκτη πτώχευση.

Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε ένας συμβιβασμός που δεν πρόκειται να λύσει ούτε το θέμα της κρίσης ούτε το θέμα της ανάπτυξης. Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη σύνοδο τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό και τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού δεν μπορεί να αποκοιμηθεί με τα λεγόμενά του.

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, υποστήριξε ότι το «κούρεμα» θα συνοδευτεί και από άλλα μέτρα σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

«Θεσμοθέτηση της ταπείνωσης» βλέπει ο Καρατζαφέρης

Για «θεσμοποίηση της ταπείνωσης» με τη συμφωνία των Βρυξελλών έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και καταλόγισε στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες τους ότι είναι είτε ανυποψίαστοι είτε πολιτικά δόλιοι.

«Δεν είναι μόνο επικίνδυνοι γι’ αυτά που αποδέχθηκαν, είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνοι με τον τρόπο που θέλουν να τα παρουσιάσουν», παρατήρησε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και παρέπεμψε στο 1983 και την υπογραφή για τις αμερικανικές βάσεις. Και τότε, είπε, «ενώ υπέγραφαν την παραμονή των αμερικάνικών βάσεων, ζητωκραύγαζαν “οι βάσεις έφυγαν, ο αγώνας δικαιώνεται”». «Τώρα τι δικαιώνεται», αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Η θεσμοποίηση της ταπείνωσης».

Βαριά εποπτεία πρέπει να αποκρουστεί λέει ο Φώτης Κουβέλης

Στο θέμα της εποπτείας εστίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας πως ενδεχόμενη βαριά εποπτεία θα πρέπει να αποκρουστεί. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέφερε ακόμη ότι «η απόφαση εξυπηρετεί ως ένα βαθμό τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπάρχουν, όμως, σε εκκρεμότητα τα μεγάλα ζητήματα της παρατεταμένης βαθιάς λιτότητας, της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας των ασφαλιστικών ταμείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους».

«Η διαγραφή του χρέους από μόνη της δεν είναι επίτευγμα»

«Η διαγραφή του χρέους από μόνη της μετά βεβαιότητας δεν είναι ούτε επίτευγμα ούτε λόγος πανηγυρισμού. Σήμερα ξημερώνει μια άλλη μέρα. Η Ελλάδα θα μείνει δέκα χρόνια εκτός αγορών και είναι υποχρεωμένη να έχει πλεονάσματα ταχύτατα. Πάνω από όλα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει μια ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική για τη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα» δήλωσε η πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου απέτυχε δυο χρόνια να εφαρμόσει την πρώτη πολιτική και επισημαίνοντας ότι απαιτείται κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης και υπεράνω κομμάτων.

Δράση: «Περίεργο χιούμορ οι δηλώσεις Παπανδρέου»
 
«Εκπλήσσει το χιούμορ του πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομικών που δηλώνουν ευτυχείς με την κατά 50% πτώχευση της Ελλάδας» δηλώνει η Δράση για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

«Η Ελλάδα ως χώρα και οι έλληνες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα αγωνίζονται τα επόμενα 10-20 χρόνια να αποβάλλουν το στίγμα της αφερεγγυότητας. Η χρηματοδότηση της Ελλάδας, των τραπεζών και των επιχειρήσεων της θα δυσκολευτεί αφάνταστα». Κατά τη Δράση, ο στόχος μείωσης του λόγου του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ σε 120% το 2020 κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Υπεραμύνεται της απόφασης η κυβέρνηση

Για απόφαση καλύτερη από εκείνη της 21ης Ιουλίου μιλά η κυβέρνηση και στελέχη της επισημαίνουν πως η εποπτεία αφορά στην καλύτερη υλοποήση των μετταρυθμίσεων χωρίς να επισύρει απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Στο ζήτημα της εποπτείας αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι την τελική ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος έχει η κυβέρνηση. «Ζητήσαμε τη βοήθεια. Δεν θέλω κάθε τρεις μήνες να γίνεται ένα σόου. Θέλω να είναι εκεί επί τόπου και να λύνονται τα όποια προβλήματα» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη απ’ αυτήν της 21ης Ιουλίου. Αναφερόμενος στην εποπτεία, υποστήριξε ότι είναι λογικό να έχουμε μια στενή συνεργασία με την επιτροπή για παροχή τεχνικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας πως κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα δεν απειλείται.

«Λόγω των δανείων η Ελλάδα είναι υπό επιτήρηση κι όχι εποπτεία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αν έχω συμφωνήσει για το ποια πορεία θα πάρει το πρόγραμμα, έχεις κι εσύ το δικαίωμα να ελέγξεις αν προχωρά προς την πορεία που έχει συμφωνηθεί» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας στον ΒΗΜΑ 99,5.

Για το θέμα της εποπτείας από την τρόικα, η κ. Αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα και η προσπάθεια είναι κυρίαρχη ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η προσπάθεια των διαρθρωτικών αλλαγών θα γίνεται με συνεχή εποπτεία από την τρόικα.
 
Δεν παραχωρούμε εθνική κυριαρχία, δήλωσε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Αγγελος Τόλκας. Πρόσθεσε πως «η χθεσινή συμφωνία μας δίνει δυνατότητες να πάμε σε μια καλύτερη πορεία για την χώρα μας και τους πολίτες».