Η αναστολή της συμμετοχής των νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» στις εφημερίες και στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία αποφασίστηκε από τις διοικήσεις τους την Πέμπτη, σε συνεδρίαση παρουσία των πρυτανικών αρχών και του προέδρου της Ιατρικής σχολής. Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις του προϋπολογισμού για τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία και να μειωθούν τα λειτουργικά τους κόστη.

Ads

Ειδικότερα, από τις διοικήσεις των νοσοκομείων αποφασίστηκε «αναστολή της συμμετοχής στις εφημερίες και στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία» αφού «εξετάστηκε η αδυναμία συνέχισης της πλήρους και εύρυθμης λειτουργίας των δύο νοσοκομείων λόγω της οξύτατης μείωσης και καθυστέρησης της επιχορήγησης τους». Διαπιστώθηκε ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων τα δύο νοσοκομεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εφημερίες. Έτσι, θα λειτουργούν μόνο ως τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «μείζον πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εγκυμονεί κινδύνους για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών». Όπως τονίζεται, οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων κατέληξαν «στην απόφαση αυτή με αίσθημα ευθύνης και για τον λόγο αυτό, το προσωπικό των νοσοκομείων θα βρίσκεται σε μέγιστη ετοιμότητα για την κανονική λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και τη νοσηλεία των αναγκαίων περιστατικών».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις του προϋπολογισμού για τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία, και να μειωθούν τα λειτουργικά τους κόστη, ενώ η έγκριση του προϋπολογισμού του 2011 έχει σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αίτημα για πληρωμή των δεδουλευμένων των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2011 (Ιανουάριος-Απρίλιος), που αντιστοιχεί στο 28% του προϋπολογισμού τους.

Ads

Επίσης, έχει σταλεί έγγραφο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε η πληρωμή των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που υπηρετούν στα δύο Νοσοκομεία να γίνεται πλέον από τον γενικό προϋπολογισμό μελών ΔΕΠ του Υπουργείου Παιδείας. Αντιστοίχως, η πληρωμή των ειδικευόμενων γιατρών έχει ζητηθεί να γίνεται από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Παπαρήγα: «Καμπάνα συναγερμού» η διακοπή λειτουργίας νοσοκομείων

Η διακοπή λειτουργίας δύο σημαντικών πανεπιστημιακών εξειδικευμένων νοσοκομείων είναι καμπάνα συναγερμού για το λαό, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σε δηλώσεις της η κυρία Παπαρήγα υποστήριξε ότι τους επόμενους μήνες θα έρθουν πολύ χειρότερα και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η αντεπίθεση με όλα τα πολιτικά και κοινωνικά μέσα. « Δεν πάει άλλο, θα είναι αργά αν ο λαός δεν αποφασίσει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η κ.Παπαρήγα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της πανευρωπαϊκής συνάντησης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην οποία λαμβάνουν μέρος 38 κόμματα από 32 χώρες.

Στην ομιλία της η κυρία Παπαρήγα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «μετατρέποντας το χρέος από συνέπεια σε αιτία, διαμορφώνεται κλίμα στο λαό ότι πρέπει να δεχθεί κάποιες θυσίες γιατί το χρέος είναι πανεθνικό πρόβλημα, ότι πάνω απ΄όλα υπάρχει το θέμα της εθνικής οικονομίας» .Σύμφωνα με την κυρία Παπαρήγα, «είναι μια σοβαρή ευκαιρία, μια σοβαρή δυνατότητα να κατανοηθούν τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος, η αναρχία της παραγωγής, η ανισομετρία, η μεγάλη μείωση της σχέσης μεταξύ των ίδιων βιομηχανικών κεφαλαίων προς τα τραπεζικά, η έκταση και η ταχύτητα αγοραπωλησίας τίτλων ιδιοκτησίας και ηκυκλοφορία του χρηματικού κεφαλαίου» .

«Να αξιοποιηθεί η πολιτική αστάθεια που αντικειμενικά θα εμφανισθεί, από την σκοπιά και προς όφελος του κινήματος. Να μην αξιοποιηθεί για να περάσουν σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας που θα δυναμώσουν με διάφορα αριστερά, ανανεωτικά ή κεντρώα τάχα άλλοθι την επίθεση σε βάρος του λαού» κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΥΝ: Πλήρης κυβερνητική αναλγησία για τη δημόσια υγεία

Για μεθοδευμένη πολιτική με στόχο τη διάλυση του κοινωνικού κράτους κατηγορεί την κυβέρνηση το Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας του Συνασπισμού με αφορμή την αναστολή της λειτουργίας των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο».

Ο ΣΥΝ κάνει λόγο για «πλήρη αναλγησία και αδιαφορία για τη δημόσια υγεία» και εκφράζει τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία.

«Χωρίς επάρκεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, τρόφιμα και καύσιμα, λόγω της μείωσης από το Νοέμβριο κατά 30% της επιχορήγησής τους, από το υπουργείο παιδείας στο οποίο υπάγονται και έχοντας κηρύξει στάση πληρωμών το υπουργείο υγείας στους μισθούς των ειδικευομένων και στις δαπάνες για απόρους και ανασφάλιστους, τα δύο νοσοκομεία αδυνατούν να εφημερεύσουν και να εξασφαλίσουν ασφαλή ενδονοσοκομειακή νοσηλεία για του πολίτες» επισημαίνει ο ΣΥΝ, τονίζοντας ότι αυτή είναι η κατάσταση που επιφυλάσσει η μνημονιακή κυβέρνηση για την υγεία του λαού, με τις επικείμενες καταργήσεις δημόσιων νοσοκομείων.