Την ανάγκη «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ads

Ο Γερμανός υπουργός αναγνωρίζοντας πως αυτή η εμπιστοσύνη κλονίστηκε από «λεκτικές υπερβολές του παρελθόντος», όπως είπε, σημείωσε πως «η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη τόσο στην πολιτική όσο και στη διπλωματία και αποτελεί το θεμέλιο λίθο που χρειαζόμαστε επειγόντως, εν μέσω οικονομικής κρίσης». Ο Σταϊνμάιερ μίλησε για λάθος αντιλήψεις που είχαν στο παρελθόν οι Γερμανοί για τους Έλληνες και οι Έλληνες για τους Γερμανούς.

Ακόμη εξέφρασε τον σεβασμό του Βερολίνου στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης. σημειώνοντας πως από τις επαφές που είχε αποκόμισε πως η Ελλάδα παραμένει πιστή στις συμφωνίες της και προτίθεται να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο». «Όποιος υπογράφει για μεταρρυθμίσεις, γνωρίζει ότι οι επιβαρύνσεις εμφανίζονται αμέσως αλλά η έλευση του αποτελέσματος αργεί. Χρειάζεται επιμονή», πρόσθεσε.

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας πως η αντιμετώπισή του αποτελεί πρόκληση για όλη την Ευρώπη, μεγαλύτερη και από την οικονομική. «Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά», είπε.

Παράλληλα ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στάση της, σημειώνοντας πως «όχι μόνο αναγνωρίζει τα ανθρωπιστικά της καθήκοντα, τα τηρεί κιόλας». Όμως όπως είπε: «Η λύση δεν θα βρεθεί από μία χώρα. Απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις. Απαιτείται ομογενοποιήση αντιλήψεων, κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σύνορα της Ευρώπης. Θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι γείτονες των ευρωπαίκών χωρών για να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα κανονίσει καλύτερα τις προσφυγικές ροές». «Δεν έχει νόημα να ρίχνουμε συνεχώς το φταίξιμο ο ενας στον άλλο, δεν θα οδηγηθούμε πουθενά», σημείωσε. 

Ads

Για τα hot spots είπε πως είναι «αναγκαία προϋπόθεση, αλλά όχι αρκετή, αν δεν δημιουργηθεί ένα σύστημα κατανομής προσφύγων στην Ευρώπη».

Το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον γερμανό ομόλογό του στο Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.