Στην εκτίμηση ότι «η κατάσταση στην οικονομία έχει δυσκολέψει και θα δυσκολέψει περισσότερο ενώ η ελληνική οικονομία θα περάσει φέτος σε ύφεση» προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Βρούτση, όπου παρουσίασαν τα ίδια μέτρα πάνω-κάτω για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι  «στηρίζουμε παράλληλα την κουλτούρα πληρωμών έχοντας το βλέμμα στη μετά κορωνοϊό εποχή για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας».

Από την επόμενη εβδομάδα διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, παραδεχόμενος ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει δυσκολέψει και θα δυσκολέψει κι άλλο.
Όπως ισχυρίστηκε, με τις πρωτοβουλίες που εξειδίκευσε έως τώρα η κυβέρνηση καλύπτονται 600.000 επιχειρήσεις και 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί (60% του συνόλου) καθώς και 550.000 αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες.

Μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες δαπάνες, ανεβαίνει στα 4,7 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι φέτος η οικονομία θα περάσει σε ύφεση και ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί. «Εχουμε χρέος όλοι να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή, ώστε να βγούμε από την κρίση με το λιγότερο κόστος».

«Θέλω να είμαι ειλικρινής: Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020. Θα είναι όμως παροδική. Ωστόσο, η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθεί. Ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί. Όμως, με τις κατάλληλες πολιτικές, χρονικά κλιμακούμενες, θα περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού.
Έχουμε χρέος, όλοι μας, να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να βγούμε από αυτή την έκτακτη και εξωγενή κρίση με το λιγότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος και να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά, μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας» κατέληξε ο  υπουργός.

«Από τις αρχές Μαίου θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε δανειοδότηση επιχειρήσεων. Μετά το πέρασμα της κρίσης με ένα γρήγορο οικονομικό σοκ θα βάλουμε μπροστά τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα που ανακοινώνουμε δεν είναι τα τελευταία. Εμείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε περισσότερα και διευρυμένα μέτρα των ανθρώπων της εργασίας» είπε από τη μεριά του ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ έκανε λόγο για «ανεύθυνες πληροφορίες περί επιβολής capital controls βλάπτουν την αξιοπιστία της χώρας. Το τραπεζικό μας σύστημα είναι από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε για έκτακτα μέτρα για εργαζόμενους, άνεργους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας τα μέτρα αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενους και έχουν ως εξής:

  • Αποζημίωση 800 ευρώ αν απασχολούν λίγα άτομα / το ίδιο και για τους εργαζόμενους τους.
  • Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου, Μαρτίου, ρυθμίσεων που λήγουν Μάρτιο -Μάϊο.
  • Για εργαζόμενους που έχει γίνει αναστολή σύμβαση εργασίας, προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων, έκπτωση 25% επί φορολογικών οφειλών (αν καταβληθούν στην ώρα τους).
  • Για επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων.
  • Έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών αν δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής.
  • Ειδικές πλατφόρμες αποζημίωσης για μισθώματα κλπ.

Ακόμη πρόσθεσε πως σήμερα δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ και συμπλήρωσε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα για εργοδότες. Επιπλέον ο υπουργός Εργασίας είπε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για εργαζόμενους.