Βαθιά ύφεση για το 2020 προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενημερώνοντας τη Βουλή, ενόψει των αποφάσεων του Eurogroup, την ώρα που οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία εντείνονται και οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών συναγωνίζονται μεταξύ τους σε απαισιοδοξία.

Ads

Σχετικά με την ύφεση ο υπουργός παραδέχθηκε πως θα είναι βαθιά το 2020 και εξήγησε πως οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι από 5% έως 10% για την ΕΕ.  Επανέλαβε τις προβλέψεις ότι για κάθε μήνα που είναι κλειστή η οικονομία στοιχίζει στη χώρα το 2,5% του ΑΕΠ και πρόσθεσε πως η ανάκαμψη θα έχει σχήμα «U» που θα εκτείνεται και στο 2021.

«Είναι σαφές ότι και για τις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας. Χρειάζεται να ριχτούν και άλλα ισχυρά χρηματοδοτικά όπλα γιατί οι ανάγκες της οικονομίας είναι μεγαλύτερες. Αυτή είναι η θέση της χώρας μας για τη στήριξη της υγειονομικής περίθαλψης, της αγοράς εργασίας, των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

«Ευελπιστώ σε ένα συνολικό πακέτο, πιο φιλόδοξο και συνεκτικό, που θα αποδεικνύει ότι αυτά τα μέτρα, αυτές οι πολιτικές που θα παρθούν, θα βασίζονται στις αξίες της αλληλεγγύης, στην απαρχή ενός στέρεου ευρωπαϊκού οικοδομήματος και δεν θα είναι κατώτερα των περιστάσεων, ούτε θα δείχνουν ατολμία και απροθυμία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο εχθρός είναι κοινός, απαιτούνται κοινές, τολμηρές και ουσιαστικές ευρωπαϊκές λύσεις, ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης και απαλλαγμένες από περιορισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Διεκδικούμε επιπλέον πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν επιπλέον ενέσεις ρευστότητας και στις εθνικές οικονομίες και στην ευρωπαϊκή οικονομία, με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιόγραφου. Διεκδικούμε επιπλέον ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες με την αξιοποίηση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με την αναδιάταξη και την ενίσχυση του προσεχούς δημοσιονομικού πλαισίου».

Ads