Στο τραπέζι βρίσκονται τα επόμενα βήματα μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Προτεραιότητα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν τα Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ η συζήτηση έχει ξεκινήσει και για το άνοιγμα της εστίασης, με τις προτάσεις ωστόσο στην παρούσα φάση να περιορίζονται στα εστιάτορια και τα καφέ, ενώ τα μπαρ φαίνεται πως θα καθυστερήσουν πολύ ακόμα.  

Ads

Συγκεκριμένα, η 1η Φεβρουαρίου μοιάζει αυτή τη στιγμή να είναι η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα τουλάχιστον με το κριτήριο των ειδικών, το οποίο απαιτεί χρονική απόσταση τουλάχιστον δύο εβδομάδων για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το άνοιγμα των καταστημάτων. Το άνοιγμα των σχολείων θα συνοδευθεί από το άνοιγμα των φροντιστηρίων, αλλά όχι των πανεπιστημίων και των ΙΕΚ.

Επίσης στις 22 Ιανουαρίου αναμένεται και η απόφαση για άρση απαγόρευσης της μετακίνησης από νομό σε νομό, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν και τα χιονοδρομικά κέντρα άμεσα ή στις 8 Φεβρουαρίου. Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου δεν αποκλείεται να δοθεί το «πράσινο φως» και για το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, των κέντρων τατουάζ, όπως ακόμη να επιτραπεί εκ νέου το κυνήγι και το ψάρεμα.

Επόμενος στόχος είναι να ανοίξει η εστίαση, η οποία όμως φαίνεται ότι θα καθυστερήσει. Το σενάριο που εξετάζεται για τα εστιατόρια και μόνο (και όχι για τα μπαρ), είναι να ανοίξουν μετά τις 15 Μαρτίου υπό αυστηρούς όρους (σε ανοιχτούς χώρους με σόμπες κλπ). Πάντως η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, εκτίμησε πως η εν λόγω απόφαση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, ενδεχομένως και μετά από 3 εβδομάδες. Σε δεύτερο χρόνο παρέπεμψε την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ads