Στα χέρια των αρμόδιων επιθεωρητών, στις περιφερειακές διευθύνσεις και τα κατά τόπους τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), είναι από το πρωί της Τρίτης 19/3 η «λίστα» με όσες επιχειρήσεις δεν δήλωσαν την μετατροπή των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε οι τελευταίες να προσαρμοστούν στο νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό.

Ads

Η προθεσμία για την προσαρμογή έληξε στις 8/3 και, χάρη στα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ», οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμορφωθεί – από τις συνολικά 110.000 περίπου τις οποίες αφορά η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ποσοστό συμμόρφωσης είναι εξαιρετικά υψηλό, τυπικά δηλαδή οι περισσότερες επιχειρήσεις παρουσιάζουν συμμόρφωση ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι έλεγχοι που ξεκινούν αυτή την περίοδο θα συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα, με στόχο να «καλύψουν» όλες τις επιχειρήσεις που εμφανίζονται να μην έχουν δηλώσει την αύξηση, με προτεραιότητα αυτές που απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

Ads

Παράλληλα, μέχρι τις 5 Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η καταγραφή όσων επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει σε μεταβολή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής το τελευταίο διάστημα,  προκειμένου να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζόμενους τους με μισθό (πολύ) χαμηλότερο από το νέο κατώτατο, για τις ίδιες, στην πραγματικότητα, ώρες εργασίας με πριν.

«Οικειοθελείς»… περικοπές

Στο μεταξύ, ένα ακόμα φαινόμενο που προβληματίζει τους αρμόδιους, αλλά και τα συνδικάτα, είναι ο συμψηφισμός διαφόρων «οικειοθελών παροχών» που έδιναν οι εργοδότες σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους, με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι δεν θα δουν ουσιαστική αύξηση στις απολαβές τους, καθώς το ποσό που θα δοθεί αναγκαστικά ως αύξηση, λόγω της πρόσφατης υπουργική απόφασης, θα είναι ίδιο με το ποσό που θα κοπεί από την (εκάστοτε) «οικειοθελή παροχή» του εργοδότη.

Με τον τρόπο αυτό, ο οποίος μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι και εκτός των ορίων της νομιμότητας, αρκετοί εργοδότες θα ακυρώσουν την ουσία της προσπάθειας για απτή βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζόμενων, μέσω της αύξησης του μισθού τους.

Το Σ.ΕΠ.Ε. αναμένεται να εξετάσει κατά περίπτωση τέτοιου είδους φαινόμενα.

Ήδη, καταγγελίες έχουν καταγραφεί σε αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων γνωστή αλυσίδα super market αλλά και η εργολαβική ICAP. Η τελευταία είδε αυτήν την περίοδο το φως της δημοσιότητας λόγω της (αρχικής) άρνησής της να συζητήσει για υπογραφή ΣΣΕ, με πρόφαση τον Κώδικα Δεοντολογίας της.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι, αξιοποιώντας τις πρόσφατες νομικές ακροβασίες του ΣΕΒ, ακόμα και οι τριετίες  που έχουν θεμελιωθεί μέχρι 14 Φεβρουαρίου του 2012 και οι οποίες πρέπει να αποδοθούν στους εργαζόμενους, μπορεί να τεθούν υπό αμφισβήτηση από μερικούς εργοδότες (ήδη έχουν καταγραφεί τέτοιες περιπτώσεις), κάτι που πάλι θα καταστήσει την αύξηση δώρον – άδωρο για αρκετούς εργαζόμενους.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η μάχη για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού μόλις ξεκίνησε και δεν θα είναι εύκολη. Εκτός από το στοχευμένο σαφάρι του Σ.ΕΠ.Ε., χρειάζεται η κινητοποίηση των εργαζομένων, τόσο σε συλλογικό επίπεδο, όσο και σε ατομικό, ακόμα και με μια ανώνυμη καταγγελία στο 15512, ή στο sepenet.gr μέσω διαδικτύου.

Πηγή: left.gr