Περίπου 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής ύψους 7 δις ευρώ έχουν εντοπιστεί σύμφωνα με τον υπουργό για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη.

Ads

“Μια δράκα κρατικοδίαιτων οικογενειών κρύβεται πίσω από τη διαφθορά”, είπε ο κ. Νικολούδης από το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε πως “θα ψηφιστεί νόμος ώστε να μπορεί ο ΣΔΟΕ να βεβαιώνει φόρους, όπως ίσχυε προ του 2013”. Υπογράμμισε πως οι 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής εντοπίστηκαν σε ελέγχους από το 2000 και μετά από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, της οποίας επικεφαλής ήταν ο ίδιος το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αλλά ο “θησαυρός”, όπως τον χαρακτήρισε παραμένει αναξιοποίητος, αν και το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει περίπου 2,5 δισ., επειδή δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός ελεγκτών στο ΣΔΟΕ και στις εφορίες.

Όπως τόνισε ο κ. Νικολούδης όλα τα σκάνδαλα αφορούσαν τράπεζες, επιχορηγήσεις, καύσιμα και καπνικά προϊόντα και τελέστηκαν από “μια δράκα οικογενειών”. “Είναι αυτό που λέμε κρατικοδίαιτος καπιταλισμός. Έχουν την αντίληψη ότι το κράτος είναι φτιαγμένο μόνο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους”. “Το μέγεθος της διαφθοράς που είδα μπροστά μου δεν είναι βγαλμένο από θεωρίες. Είναι η διαπίστωση του ανθρώπου που έβαλε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Ο δρόμος θα κλείσει», είπε.