Με τις τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα το 8ο συνέδριο της ΝΔ. Χθες, Παρασκευή, από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ΝΔ μπορεί να πρωταγωνιστήσει «γιατί διαφοροποιήθηκε στο μνημόνιο και το καταψήφισε, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, γιατί είναι ταυτισμένο με το ίδιο το σύστημα και η αριστερά είναι μέρος του προβλήματος».

Ads

Για «τεράστιο πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας της χώρας» έκανε λόγο ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος. «Η χώρα μας είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει θέμα τρομοκρατίας ενώ υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα εγκληματικότητας. Η ΝΔ αντιμετωπίζει μια τρομακτική συγκυρία στην ελληνική κοινωνία και καλείται να δώσει συγκεκριμένες προτάσεις» δήλωσε, συνδέοντας την κατάσταση που επικρατεί και με την οικονομική κρίση.

«Χρωστάμε περίπου 450 δις ευρώ μόνο στο δημόσιο τομέα. Αυτό το οποίο δημιούργησε το τεράστιο χρέος είναι ο δημόσιος τομέας. Η Ελλάδα δεν αντέχει τόσους δημοσίους υπαλλήλους. Το κράτος πρέπει να περιοριστεί στο ρόλο του ρυθμιστή. Πρέπει να προτείνουμε στην κοινωνία μεταρρυθμίσεις που θα είναι δίκαιες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα. Η δική μας προγραμματική υποχρέωση για να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας στον πολίτη περνά από ριζικές και θεσμικές αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ο βουλευτής Α. Ντίνοπουλος τόνισε ότι οι δημοτικές εκλογές είναι πολιτική μάχη που η Ν.Δ μπορεί και πρέπει να κερδίσει. Τα κριτήρια είναι πολιτικά, ανέφερε, και έκανε λόγο για μετωπική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ. «Η ελληνική κοινωνία έχει συσσωρεύσει οργή», σημείωσε και υπερασπίστηκε την απόφαση της Ν.Δ να καταψηφίσει στη Βουλή το μνημόνιο.

Ads

Η καινούργια Ν.Δ «ασπάζεται τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και οριοθετεί ως κόκκινη γραμμή το κοινωνικό κράτος το οποίο αποδομείται από το ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγά του» υπογράμμισε η υπεύθυνη της γραμματείας γυναικείων θεμάτων της Ν.Δ Κ. Παπακώστα.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος σημείωσε ότι σήμερα οι θεσμοί απαξιώνονται και κυριαρχεί η σκανδαλολογία. Τόνισε ότι μπροστά στον άκρατο λαϊκισμό η Ν.Δ έχει ιστορική υποχρέωση να βρει άμεσα το βηματισμό της, να αποτελέσει ανάχωμα στην ισοπέδωση και την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Σήμερα, συνέχισε, δεν υπάρχουν ψευτοδιλήμματα ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά αλλά υπάρχουν μόνο αυτοί που βλέπουν μπροστά τη χώρα. «Να ορθώσουν το ανάστημα όσοι αντιλαμβάνονται ότι στο λαϊκισμό κερδοσκοπούν οι δυνάμεις που έχουν επενδύσει στην πολιτική χρεοκοπία της χώρας», ανέφερε προσθέτοντας πως οι ημέρες θυμίζουν ’65. «Αυτοί που υπονόμευαν τη Δημοκρατία προσέφεραν συνειδητά δρόμο στους συνταγματάρχες», είπε επισημαίνοντας πως σήμερα η μόνη λύση είναι η ίδια η πολιτική. Στη συνέχεια είπε ότι η ΝΔ διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι στο δίλλημα λαϊκισμός ή αγανάκτηση επιλέγει το συμφέρον του τόπου. Το απέδειξε, υπογράμμισε, η θέση του Κώστα Καραμανλή προεκλογικά όταν είπε αλήθειες και μίλησε για άμεσα μέτρα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. «Πληρώσαμε ακριβά αυτό το πολιτικό κόστος. Πήραμε τις ευθύνες που μας αναλογούν», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «κλείνοντας τις πόρτες αυτού του συνεδρίου η Ν.Δ πρέπει να δείξει ότι έχει ανάστημα να επιβιώσει όταν το πολιτικό σύστημα καταρρέει».

Πρόσθεσε ότι η βαριά ήττα στις τελευταίες εκλογές εγκλώβισε τη ΝΔ σε αυτοκαταστροφική εσωστρέφεια. Κάναμε, είπε, σκληρή και γενναία αυτοκριτική για τα λάθη μας ίσως κατά κάποιο τρόπο υπερβολική και άδικη ισοπεδώνοντας το έργο των κυβέρνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Αναγνωρίζουμε, συνέχισε, ότι κάναμε λάθη και παραλείψεις αλλά η Ν.Δ, τόνισε, επέδειξε έργο σημαντικό. «Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα των ΜΜΕ να επιχειρήσουμε να εγκλωβιστούμε στα ψευτοδιλήμματα περί δήθεν ιδεολογικά καθαρού κόμματος. Η Ν.Δ δεν ωφελείται με περιχαρακώσεις και αποκλεισμούς που δεν υπηρετούν το άνοιγμα στην κοινωνία χωρίς το οποίο δεν μπορεί η Ν.Δ να επανέλθει σε τροχιά εξουσίας», συμπλήρωσε. «Οι πολίτες περιμένουν να ανοίξουμε ξανά διάπλατα τις πόρτες σε όλα τα στελέχη που υπηρετούν το φιλελεύθερο δημοκρατικό ρεύμα», είπε αναφέροντας πως η ΝΔ δεν έχει ανάγκη να μιλά για δήθεν ιδεολογική ταυτότητα καθώς το στίγμα το έχει δώσει στην ιδρυτική διακήρυξη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ν.Δ θα βρει περπατησιά με προϋπόθεση τρία «α»: Αξιοσύνη, αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα στις δράσεις.

Επίθεση την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο χώρο της παιδείας εξαπέλυσε η βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ. «Η ΝΔ είχε το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική της και ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το έναυσμα για το ξεκίνημα μιας νέας ΝΔ. Σήμερα ξεκινά μια νέα αρχή. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μας ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ να ντρεπόμαστε για τα εθνικά μας χαρακτηριστικά. Σαν ΝΔ λέμε πως θα επαναφέρουμε το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων. Η παιδεία οφείλει να είναι ταυτισμένη με την πολιτική ταυτότητα. Η εκπαίδευση θα πρέπει να έχει αρχές και κανόνες» τόνισε η κ. Βόζενμπεργκ.

Ο βουλευτής της Ν.Δ Κ. Γκιουλέκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πολλές φορές φανήκαμε είτε άστοχοι, είτε άτολμοι. Όταν η κοινωνία, συνέχισε, μας έδωσε εντολή να κυβερνήσουμε μας ζήτησε να κάνουμε αλλαγές. Κάναμε σημαντικό έργο με τον Κώστα Καραμανλή πρωθυπουργό» και πρόσθεσε πως «σε κάποια όμως ήμασταν άτολμοι». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι κάποια στελέχη που είχαν ευθύνη σε τομείς δεν είχαν συνηθίσει να ακούνε, απείχαν από αυτά που χρειάζεται η κοινωνία.

«Αν χτίσουμε αυτό που οραματιζόμαστε μπορούμε να πάμε καλύτερα» υπογράμμισε ο βουλευτής Χ. Ζώης. Τόνισε ότι με το πρόγραμμά της η Ν.Δ μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα και επεσήμανε ότι «μπορούμε να συμφωνήσουμε πως κανείς δεν θα επικαλεστεί πολιτικό κόστος για να αποτρέψει επιλογές στις οποίες συμφωνούμε στην αναγκαιότητά τους».

Ο ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου στην ομιλία του εξέφρασε τα συλληπητήριά του για τον άδικο χαμό του υπασπιστή του κ.Χρυσοχοίδη. Αναφερόμενος σε θέματα που έχουν σχέση με τη δημόσια διοίκηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τόνισε πως ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερο και καλύτερο κράτος. Έφερε πως παράδειγμα την Εσθονία η οποία, είπε, μπήκε στην ΕΕ το 2003 και σημείωσε ότι σε αυτή τη χώρα το ποσοστό των δημοσίων υπηρεσιών μέσω ίντερνετ είναι υπερδιπλάσιο απ’ότι είναι στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, συνέχισε, αυτό το ποσοστό είναι στο 32% και το 10,7% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο προκειμένου να βρει στοιχεία που έχουν σχέση με δημόσιες υπηρεσίες όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 27% και στην Εσθονία ξεπερνά το 55%. Επίσης ανέφερε ότι το 4% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το ίντερνετ για να συμπληρώσει έντυπα στις αρχές όπως π.χ. οι φορολογικές δηλώσεις.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε στο «Σκοπιανό» καλώντας την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει αμέσως τι συμβαίνει. Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης και να πει την αλήθεια.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη μιας εξωτερικής πολιτικής «με αυστηρά εθνικά χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι για να συγκροτηθεί αξιόπιστη πρόταση πρέπει να συνεννοηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αναφέροντας ότι τις πρωτοβουλίες θα τις αναλάβει η νέα Ν.Δ.»

Από την πλευρά του ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος. «Ουδέποτε μεγάλο κόμμα εξουσίας διεξήγαγε το συνέδριό του σε μια τόσο άχαρη και δύσκολη περίοδο. Εκτός από την οικονομική κρίση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μια κρίση του πολιτικού συστήματος», ανέφερε ο τομεάρχης περιβάλλοντος του κόμματος ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως «η κρίση αυτή ακουμπά και αφορά και τη ΝΔ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική σε συμπεριφορές και άστοχες πολιτικές, εντός του κόμματος, που οδήγησαν στην «επώδυνη εκλογική ήττα».

«Καλούμαστε να αναμετρηθούμε και με τον κακό μας εαυτό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως «στόχος είναι η κριτική και όχι το αυτομαστίγωμα». Αναφερόμενος στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή είπε πως η ΝΔ δεν πρέπει να διαγράψει τα θετικά, συμφώνησε όμως με τον Αντώνη Σαμαρά που έχει δηλώσει πως το κοντέρ έχει μηδενιστεί.

«Η συζήτηση για τις αξίες είναι σωστή γιατί έχουμε ξεχάσει αξίες που ενστερνίζεται μια σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών. Δεν πρέπει ως ΝΔ να βασιστούμε στη κατάρρευση της χώρας. Αν περιμένουμε το φρούτο να ωριμάσει θα έχει ξεραθεί το δέντρο που μεγαλώνει. Αν καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα θα καταρρεύσουν και τα κόμματα εξουσίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Καταλήγοντας έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ανάγκη να περιοριστεί το σπάταλο κράτος. «Το ΠΑΣΟΚ κόβει συντάξεις και μισθούς αλλά δεν περιορίζει τις δαπάνες του κράτους. Αν κάτι μπορέσουμε να πετύχουμε στο συνέδριο αυτό θα πρέπει να είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης της ΝΔ με την έννοια του κράτους. Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα… όχι στο εύκολο επικοινωνιακό περιτύλιγμα, ναι στο συγκεκριμένο και στο ρεαλιστικό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το τέλος της εσωστρέφειας και την αρχή ενός νέου δρόμου προς την επιτυχία σηματοδοτεί το Συνέδριο σύμφωνα με τον γραμματέα συνδικαλιστικού, Γιάννη Μανώλη.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι με το μνημόνιο θα έχουμε μείωση των συντάξεων από 40% – 60%. «Όλα τα άλλα που λέει ο κ. Λοβέρδος είναι παραμύθια» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η ΝΔ έκανε καλά και δεν ψήφισε το μνημόνιο.

Επιπλέον, τόνισε ότι όσοι ψήφισαν υπέρ το Σεπτέμβρη δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στο δρόμο. «Τώρα προσπαθούν να απεγκλωβιστούν και λένε πως θα καταψηφίσουν διατάξεις. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται ορισμένα πράγματα», δήλωσε, αφήνοντας αιχμές για την Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Μανώλης υπερασπίστηκε τους συνδικαλιστές και άσκησε κριτική σε όσους «κάνουν λόγο για χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος και την ίδια ώρα προσπαθούν να εγγυηθούν το καινούργιο». «Φρεσκαδούρα δεν είναι κανείς, πρέπει να καταλάβουν όσοι ψήφισαν το μνημόνιο πως δεν μπορούν να φέρουν το καινούργιο. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκτός συστήματος για 15 χρόνια και μπορεί να είναι ο εγγυητής της αλλαγής. Εχει τις λιγότερες ευθύνες».

Ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε οτι η χώρα χρωστά περίπου 450 δισ. ευρώ μόνο στο δημόσιο τομέα. Η Ελλάδα, τόνισε, δεν αντέχει τόσους δημόσιους υπαλλήλους.

Την ανάγκη να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής στη ΝΔ επισήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε πως μετά την απαραίτητη αυτοκριτική η παράταξη πρέπει να προχωρήσει μπροστά.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η παράταξη πρέπει να υπερασπιστεί τη σταθερή θέση της ιδεολογίας της επισημαίνοντας πως κατά το παρελθόν η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει πολλά θέματα.