Στα «σκαριά» βρίσκεται η αλλαγή της υπουργικής απόφασης που ελήφθη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του περασμένου Ιουλίου για την προστασία των μνημείων από την διαφημιστική χρήση, όπως προκύπτει από υπηρεσιακό έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού  που δημοσιεύει το Έθνος.

Ads

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 17/9/2019, προέρχεται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων και απευθύνεται στην υπουργό Πολιτισμού. Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευγενία Μπεντερμάχερ-Γερούση προτείνει την ανάκληση της συγκεκριµένης απόφασης και την αναποµπή του θέµατος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειµένου να υπάρξει επικαιροποιηµένη γνωµοδότηση. Ο λόγος είναι πως θεωρεί «απαραίτητο να διευκρινιστεί στο πεδίο εφαρµογής ότι υπό τον όρο “απεικόνιση” νοείται η πιστή και ακριβής αποτύπωση, συνολικά ή τµηµατικά, της φυσικής εικόνας ενός µνηµείου τη δεδοµένη χρονική στιγµή και ότι εξαιρούνται του πεδίου εφαρµογής οι πάσης φύσεως τεχνητές και καλλιτεχνικές αποδόσεις και φανταστικές αναπαραστάσεις».

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται σαφώς η δυνατότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να προστατεύσουν τα μνημεία από τις εμπορικές απεικονίσεις τους, εκλαμβανόμενες ως… «καλλιτεχνικές αποδόσεις και φανταστικές αναπαραστάσεις».

Σε πρόσφατη Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον σάλο που ξεσηκώθηκε από την απεικόνιση μνημείων σε μπουκάλια της Coca Cola και την απόσυρσή τους από το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας και όχι από το ΥΠΠΟ,  σημειώνεται, ότι «παρά τις σαφείς προβλέψεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων διαχρονικά για τις διαδικασίες χορήγησης της απαιτούμενης άδειας και την καταβολή, εφόσον αυτή δοθεί, των ανταποδοτικών (υπέρ Τ.Α.Π.Α.) τελών, το Υπουργείο Πολιτισμού παρέλειψε να προβεί στις οφειλόμενες νόμιμες σχετικές ενέργειες, ώστε να καταλογίσει τα αναλογούντα τέλη (…)».

Ads

Προσθέτει, ότι «το μόνο, δυστυχώς, που έκανε η Υπουργός Πολιτισμού κα Στυλιανή Μενδώνη είναι να σπεύσει να συστήσει με απόφασή της (ΑΔΑ: 6ΧΤΕ4653Π4-ΗΩ4), μόλις 3 ημέρες μετά, στις 19.09.2019, νέα Ομάδα Εργασίας για τη “νομική επεξεργασία” για την “τροποποίηση” της από 04.07.2019 Υπουργικής Απόφασης, γιατί, προφανώς, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο η ολιγωρία, η ανευθυνότητα και η αναποτελεσματικότητα που επεδείχθη στην υπόθεση αυτή κατά την πολιτική και διοικητική διαχείρισή της, παρά τις ρητές και διαχρονικές προβλέψεις των διατάξεων που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. (…)».