Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου κάλεσε σήμερα τους πολιτικούς συντάκτες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά τα πυρά που δέχτηκε από συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης για το μέτρο της εφεδρείας και τον τρόπο εφαρμογής του. Ο κ. Ρέππας επιχείρησε να υποβαθμίσει τις διαφωνίες, μιλώντας για υπερβολές, ωστόσο άφησε αιχμές κατά συναδέλφων του, λέγοντας ότι δεν δίνουν στοιχεία ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί εύρυθμα η εφεδρεία.

Ads

 
«Είναι μία πολιτική (σ.σ. εφεδρεία), την οποία τη βρήκαμε εδώ, είχε ψηφιστεί από το καλοκαίρι, έκανε τον κύκλο της, έστειλε το μήνυμά της», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αφήνοντας αιχμές με πολλαπλούς αποδέκτες, επισήμανε: «Πολλοί λένε ότι απέτυχε η πολιτική της εφεδρείας. Ότι είναι φιάσκο επειδή οι υπάλληλοι που πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια έως το 2015 είναι μόνο τόσοι. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Για τις καθυστερήσεις των υπηρεσιών ποιος φταίει; Ο γενικός λόγος κι άλλων δημοσιολογούντων είναι ότι δεν πιάσαμε τον στόχο. Φεύγουν λίγοι. Τι θα πούμε στην τρόικα; Ο ειδικός λόγος των ίδιων ανθρώπων είναι ότι εγώ δεν μπορώ να δώσω κανένανκαι ζητάει εξαιρέσεις από τον τομέα του. Αυτά είναι αντιφάσεις που λειτουργούν ως σύμβουλοι πανικού».
 
Σύμφωνα με τον κ. Ρέππας, η εφεδρεία, μαζί με τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, αποτελούν βασικά στοιχεία της ύλης του υπουργείου στο πολυνομοσχέδιο. Οι αλλαγές στην δημόσια διοίκηση περιλαμβάνουν τη δημιουργία των Επιτροπών Αναδιοργάνωσης, που αφορούν την κατάργηση δομών και την αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων. Διευκρίνισε ότι κατάργηση οργανικών θέσεων δεν σημαίνει ότι απολύονται συγκεκριμένοι υπάλληλοι, προσθέτοντας ότι υπάρχει συνταγματική πρόνοια για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Τέτοιες προτάσεις μπορεί να τεθούν στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία τοποθετείται το 2013, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τώρα ο τρόπος είναι να καταργήσεις οργανικές θέσεις – καταργήσαμε τις κενές οργανικές».
 
Κατά τον υπουργό, η εφεδρεία είναι «εργαλείο» και όχι «αυτοσκοπός». Πρόσθεσε ότι το «εργαλείο επιλέχθηκε με ένα κριτήριο, που θα ήταν το ασφαλέστερο, ώστε να μην υπάρχουν αιτιάσεις για μεροληψία και μικροκομματισμό. Το μέτρο ψηφίστηκε στις 27 Οκτωβρίου και χρόνος δεν υπήρχε. Όμως η εφαρμογή της εφεδρείας οριζόντια οδήγησε σε ανορθολογισμό και αδικίες».
 
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ακόμη ότι η εργασιακή εφεδρεία εμπεριείχε ένα πολιτικό μήνυμα: «Δεν υπάρχουν πλέον ταμπού για απολύσεις στο δημόσιο», το οποίο «πέρασε», σε ό,τι δε αφορά στο δημοσιονομικό στόχο του μέτρου δήλωσε ότι «ήταν εξαρχής περιορισμένος», ενώ αναφορικά με το διαρθρωτικό αποτέλεσμα δέχθηκε ότι οδήγησε σε «παρενέργειες».
 
Υπογράμμισε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιμένει στοιχεία από πολλές υπηρεσίες για την εφεδρεία, ενώ επέκρινε εκείνους, που, μιλώντας «γενικά», υποστηρίζουν ότι «οι εισερχόμενοι στην εφεδρεία είναι λίγοι, ενώ όταν έλθει η ώρα να μιλήσουν ειδικά, τότε λένε ότι δεν δίνουν στοιχεία, γιατί διαλύονται οι υπηρεσίες τους και ζητούν εξαιρέσεις».
 
«Η χώρα δεν χρειάζεται σύγχυση και πανικό, ενώ εναλλακτική πρόταση δεν παρουσιάζεται», σημείωσε ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των εφέδρων μέχρι τώρα είναι 10.000 άτομα και αφορά υπαλλήλους με συμβάσεις δημοσίου δικαίου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοσθεί η προγραμματισμένη εφεδρεία για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και εκείνους των ΔΕΚΟ.
 
«Η εφεδρεία έκλεισε τον κύκλο της, το μήνυμα δόθηκε, η πολιτική έγινε για να σταλεί το μήνυμα, η παράταση του μέτρου είναι λάθος και με δεδομένο ότι η Ευρώπη προωθεί πολιτικές ενεργού γήρανσης, θα ήταν γελοίο να χαμηλώσεις τα όρια ηλικίας για να τεθούν κάποιοι σε εφεδρεία», συνέχισε.
 
Επανέλαβε ότι η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα απολύσεων, προσθέτοντας ότι αυτή δεν κάνει προτάσεις και «αυτό το κενό καλύπτει η “ομάδα κρούσης”, όπου, σε διάφορους τομείς, μας βοηθούν διάφορες χώρες».