Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκονται από χθες τα ναυπηγεία Ελευσίνας μετά την απόφαση της βρετανικής εταιρείας ΒΑΕ να καταγγείλει τη σύμβαση που είχε με τα ναυπηγεία για την κατασκευή επτά πυραυλακάτων.

Ads

Αποτέλεσμα της καταγγελίας είναι το Πολεμικό Ναυτικό να μην παραλάβει την πέμπτη πυραυλάκατο που είναι σχεδόν έτοιμη για καθέλκυση και να σταματήσει η κατασκευή των δυο τελευταίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, οι Βρετανοί ξεκίνησαν από προχθές διαδικασίες για την καταγγελία της σύμβασης αρνούμενοι να δώσουν νέα προθεσμία για την πληρωμή 12,5 εκατ., τα οποία είναι άμεσα απαιτητά από τα 50 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό χρέος των ναυπηγείων Ελευσίνας προς την εταιρεία.

Σημειώνεται ότι ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι πριν από 15 μέρες περίπου, όταν για πρώτη φορά η βρετανική εταιρεία μίλησε, επισήμως τουλάχιστον, για καταγγελία της σύμβασης. Είχε μάλιστα υπάρξει και επικοινωνία μεταξύ του Βρετανού πρεσβευτή και του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Κατόπιν αυτού είχε αφεθεί να διαρρεύσει ότι είχε βρεθεί λύση που, όπως φαίνεται, δεν ικανοποίησε την πλευρά της ΒΑΕ.

Ads

Οπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», εντύπωση προκαλεί στους στρατιωτικούς κύκλους το γεγονός ότι η βρετανική εταιρεία προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης μόλις 10 μέρες μετά την καθέλκυση της τέταρτης πυραυλακάτου και λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την παράδοση του πέμπτου πλοίου.

Αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού έλεγαν χθες το βράδυ ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που προβλέπονται στη σύμβαση τα έχει εισπράξει το ναυπηγείο και απομένουν μόλις 60 εκατ. που πρέπει να πληρωθούν με το τέλος του προγράμματος κατασκευής των επτά πυραυλακάτων.