Συνέχιση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσης, σε πανελλαδική γενική συνέλευση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι μεταφορείς παραμένουν και το Σάββατο στα μπλόκα, ενώ ένταση σημειώθηκε το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όταν απεργοί εμπόδισαν φορτηγά μεταφορικών εταιριών να βγουν από το λιμάνι. Τελικά, ύστερα από διαπραγματεύσεις, επικράτησε ηρεμία. Δύο άτομα συνελήφθησαν στο Χαλκερό Καβάλας για παρεμπόδιση διακίνησης προϊόντων.

Ads

Το πρωί του Σαββάτου, σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου βρίσκονταν ακινητοποιημένα περίπου 740 φορτηγά. Ήρεμη είναι η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά. Ακινητοποιημένα φορτηγά παραμένουν στην πύλη 16 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Λαχαναγοράς, στους σηματοδότες της Γέφυρας και στο Δερβένι. Στο λιμάνι της Καβάλας παραμένουν εγκλωβισμένα 12 φορτηγά.

Η κυκλοφορία των βυτιοφόρων φορτηγών δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης πραγματοποιείται ελεύθερα από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση.

Χθες, Παρασκευή, ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας απέστειλε επιστολή προς τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, στην οποία δεσμεύεται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους που αφορούν φορολογικά, συνταξιοδοτικά ζητήματα αλλά και την ένταξη τους στον αναπτυξιακό νόμο. Νωρίτερα, είχε επισημάνει ότι τα αιτήματα αυτά θα ικανοποιηθούν µε επιµέρους νοµοθετικές ρυθµίσεις από τα αρµόδια υπουργεία. Όπως διευκρίνισε, τα τρία αυτά αιτήµατα δεν ήταν δυνατό να ενταχθούν στο νοµοσχέδιο που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή, γιατί είναι αρµοδιότητος άλλων υπουργείων, τα οποία και θα προχωρήσουν στις αναγκαίες νοµοθετικές πρωτοβουλίες.

Ads

«Εάν δεν αντιλαμβάνονται το συμφέρον τους και του κοινωνικού συνόλου, είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι ή οι ηγεσίες που αποφασίζουν τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ τόνισε ότι «από εκεί και πέρα υπάρχει νόμος του κράτους, ότι η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί έως σήμερα με γνώμονα την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα» και πως «όσοι παραβαίνουν τους νόμους έχουν και τις αντίστοιχες συνέπειες». «Είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε επίταξη και τα μέσα και οι υπηρεσίες» υπογράμμισε.