«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε», αλλά η κυβέρνηση αποφασισμένη να… πάρουν! Άμεσα θα λειτουργήσει στη Ροδόπολη Σερρών, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, το ένα από τα δύο κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, στο πρώην στρατόπεδο «Βασιλειάδη», όπου χθες συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής απέναντι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ads

Σε μια περιοχή με έντονο δεξιό προσανατολισμό και καραμανλικές αναφορές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται έτοιμη να «σπάσει αυγά», αφού παρήλθαν αρκετοί μήνες νιρβάνας στο προσφυγικό ώσπου τα γεγονότα να την αναγκάσουν να ορίσει αρμόδιο υπουργό. Βεβαίως, ο άπειρος και μάλλον άσχετος με το αντικείμενο Νότης Μηταράκης μέχρι στιγμής δεν δείχνει να ελέγχει την κατάσταση και οι αντιδράσεις του δείχνουν σπασμωδικές. Κάπως έτσι, ανακοίνωσε στον «γαλάζιο» δήμαρχο Σιντικής Σερρών και πρώην στρατιωτικό, Φώτη Δομουχτσίδη, την απόφαση να λειτουργήσει στο παλαιό στρατόπεδο της περιοχής μια δομή χιλίων ατόμων! Η λέξη δυσαρέσκεια μάλλον είναι ανεπαρκής για να περιγράψει τα αισθήματα των ντόπιων…

Οι κάτοικοι της Ροδόπολης είναι στα κάγκελα και εμφανίζονται αποφασισμένοι να εμποδίσουν κάθε δραστηριότητα προετοιμασίας. Χθες, μαζί με παιδιά και ηλικιωμένους, συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο «Βασιλειάδη», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε χίλιους ξένους σε ένα χωριό με 850 κατοίκους».

Με ελληνικές σημαίες στα χέρια, έφραξαν την κεντρική πύλη με κάδους απορριμμάτων και κρέμασαν πανό με το μήνυμα «ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε».

Ads

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Νίκος Μπελελής, είπε ότι οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν ώσπου η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφασή της, ενώ ο δήμαρχος Σιντικής, Φώτης Δομουχτσίδης, δήλωσε πως «το 2016 είχαν κρίνει ακατάλληλο το στρατόπεδο για τη φιλοξενία προσφύγων, τώρα, παρά τις δεσμεύσεις για διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, εδώ έχουμε έναν μονόλογο…».

Ήδη το δημοτικό συμβούλιο Σιντικής Σερρών έχει λάβει κατά πλειοψηφία απόφαση με την οποία αντιτίθεται στη δημιουργία της συγκεκριμένης δομής. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στο πρώην στρατόπεδο «Βασιλειάδη» πρόκειται να μεταφερθούν άμεσα όσοι μπήκαν στο ελληνικό έδαφος μετά την 1η Μαρτίου, τόσο από τον Έβρο όσο και από τα νησιά, με στόχο τον επαναπατρισμό τους χωρίς διαδικασία ασύλου.

Στον Δήμο Σιντικής ο Λογοθέτης

Στη Ροδόπολη Σερρών και στο στρατόπεδο «Βασιλειάδη» βρέθηκε στο μεταξύ χθες το απόγευμα ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης, που είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Σιντικής και τους κατοίκους του χωριού. Στις συζητήσεις που έκανε με αυτοδιοικητικούς παράγοντες, παρά το μπαράζ αντιδράσεων, δεν προχώρησε σε καμιά δέσμευση έναντι της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Σιντικής Στάθη Ζαπρίδη, «του είπαμε ότι εμείς έχουμε εξαντλήσει την ποσόστωση φιλοξενούμενων προσφύγων που προβλέπεται και γύρω γύρω υπάρχουν κι άλλοι νομοί με ελεύθερα στρατόπεδα που δεν έχουν σηκώσει αντίστοιχο βάρος…». Ο κ. Λογοθέτης ωστόσο περιορίστηκε σε γενικόλογες τοποθετήσεις χωρίς να αφήνει κάποιο δείγμα υπαναχώρησης.

Σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση θα πάρει 700 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει την Ελλάδα μια απέραντη φυλακή, τη Μόρια της Ευρώπης! Και στον νομό Σερρών η απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να δημιουργήσει κλειστό κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων στο στρατόπεδο «Βασιλειάδη» της Ροδόπολης καταδεικνύει την υποκρισία της με τρόπο προφανή. Τα προηγούμενα χρόνια, οι βουλευτές της Ν.Δ. εκμεταλλεύτηκαν με χυδαίο τρόπο το προσφυγικό τόσο για εκλογικά οφέλη όσο και για τη συσπείρωση εθνικιστικών δυνάμεων. Σήμερα πρέπει να απολογηθούν για τη στάση τους και την υποκρισία τους στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών