Κοντά στην σύλληψη των δραστών που λεηλατούν ιατρικό εξοπλισμό από νοσοκομεία της χώρας φαίνεται πως βρίσκονται οι αρχές.

Ads

Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για οργανωμένη σπείρα, η σύλληψη των μελών της οποίας είναι θέμα ημερών.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σχολιάζοντας τα αλλεπάλληλα κρούσματα διάρρηξης και κλοπής ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από δημόσια νοσοκομεία, δήλωσε πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται σε εξέλιξη δράση οργανωμένης σπείρας, «η οποία διαρρηγνύει κλινικές ή τμήματα δημόσιων νοσοκομείων και υπεξαιρεί συγκεκριμένου είδους ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται καθημερινά και σε ευρεία κλίμακα για την εξέταση ασθενών».

«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων, έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των ραντεβού ασθενών, στα πληγέντα νοσοκομεία, αλλά και τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, με το υπάρχον δυναμικό υπηρεσιών φύλαξης, στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας».

Ads

Τέλος, επισημαίνει, ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι σε προχωρημένο στάδιο. «Η σύλληψη των μελών της οργανωμένης σπείρας είναι θέμα ημερών» καταλήγει η δήλωση του Π. Πολάκη.

Πληροφορίες που επικαλείται το ρεπορτάζ του «’Εθνους» «θέλουν» την αστυνομία να βρίσκεται στα ίχνη της σπείρας των δραστών και στην εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ οι ίδιες πηγές λένε ότι έχουν εντοπιστεί κάποια από τα ιατρικά μηχανήματα.

Το δημοσίευμα σημειώνει, ότι από την έρευνα προκύπτει πως οι δράστες έχουν «αδυναμία» σε εξοπλισμό συγκεκριμένης εταιρείας και παίρνουν επιλεκτικά κάποια όργανα εξέτασης. Ωστόσο, όλα τα μηχανήματα φέρουν σειριακούς αριθμούς και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό της χώρας.

«Πρόκειται σίγουρα για οργανωμένο σχέδιο. Δεν ξέρουμε ακόμη ποιος το σκέφτηκε, ποιος το υλοποιεί και πού καταλήγει ο ιατρικός εξοπλισμός, είναι όμως σίγουρο ότι το δικό μας νοσοκομείο ήταν ένας κρίκος της περίεργης αυτής αλυσίδας» λέει στο «Εθνος» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος, προσθέτοντας ότι χθες και σήμερα έχουν αναβληθεί όλες οι εξετάσεις στο Γαστρεντερολογικό Εξωτερικό Ιατρείο.

Οι διοικήσεις όλων των νοσοκομείων έχουν καταθέσει μηνύσεις κατ’ αγνώστων, ενώ ο κ. Νάνος έχει ζητήσει τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για να διαπιστωθεί πώς μπήκαν οι δράστες στο εργαστήριο.

Στην Λαμία οι δράστες έκλεψαν εξοπλισμό αξίας 100.000 ευρώ, στον Βόλο 30.000 ευρώ, ενώ μαζί με τα μηχανήματα αξίας 400.000 ευρώ που αφαιρέθηκαν από τον «Αγιο Σάββα» συνολικά έχουν κλαπεί μηχανήματα γαστρεντερολογικών εργαστηρίων πάνω από 600.000 ευρώ.

Για «οργανωμένη συμμορία» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), προσθέτοντας ότι «τα νοσοκομεία είναι ξέφραγο αμπέλι».