Ads

Φωτογραφία μέσα από το αμερικανικό πλοίο για τη Γάζα στο λιμάνι του Περάματος

Στο λιμάνι του Κερατσινίου βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής το αμερικανικό πλοίο του Στόλου της Ελευθερίας, «The Audacity of Hope», το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά, για να σπάσει τον παράνομο ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Το πλοίο ακινητοποιήθηκε από κομάντο του λιμενικού, λίγες ώρες αφού ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης εξέδωσε απαγόρευση απόπλου για όλα τα πλοία του Στόλου.

Σε απόσταση δυο μιλίων από το λιμάνι, ένα zodiac της ακτοφυλακής ανέκοψε την πορεία του πλοίου και το διέταξε να επιστρέψει στο λιμάνι. Λίγο αργότερα το καράβι προσέγγισε και δεύτερο σκάφος του λιμενικού πάνω στο οποίο βρίσκονταν 6-8 ένοπλοι μασκοφόροι κομαντο.

Ads

Αρχικά, ο καπετάνιος του πλοίου αρνήθηκε να γυρίσει πίσω στο σημείο απόπλου. Ωστόσο, όταν το δεύτερο σκάφος, όπου επέβαιναν οι ένοπλοι άντρες, πλησίασε το αμερικανικό πλοίο, ο καπετάνιος πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου. Οι δημοσιογράφοι έχουν ήδη κατέβει από το πλοίο ενώ οι ακτιβιστές παραμένουν εντός αυτού. Μέχρι αργά το βράδυ περίμεναν να επικοινωνήσουν με εκπρόσωπο από την αμερικανική πρεσβεία προκειμένου να αποβιβαστούν, ενώ μέχρι στιγμής δεν είναι σίγουρο τι θα συμβεί με τον καπετάνιο.

Οι δημοσιογράφοι υποστήριξαν ότι οι άντρες του λιμενικού ήταν ευγενικοί στην προσέγγισή τους και παρακάλεσαν τους ακτιβιστές να κατευθύνουν το πλοίο στην Ιχθυόσκαλα, ωστόσο, επισήμαναν ότι Έλληνες κομάντος έστρεψαν τα όπλα τους προς τους ακτιβιστές.

Το αμερικανικό πλοίο “The Audacity of Hope” αναχωρεί, συνοδεία μουσικών και επευφημιών, για το – σύντομο όπως κατέληξε – ταξίδι του.

Στο σκάφος επέβαιναν 36 ακτιβιστές και περίπου 10 δημοσιογράφοι, ως επί το πλείστον Αμερικανοί. Ένας από τους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο πλοίο, ο Τζόζεφ Ντέινα, ανέφερε στο Al Jazeera πως το πλοίο γύρισε όταν «πλήρως οπλισμένοι κομάντο ενώθηκαν με τις δυνάμεις του Λιμενικού και στόχευαν με τα όπλα τους ακτιβιστές πάνω στο πλοίο». Σχεδόν αμέσως μετά την ακινητοποίηση του σκάφους, στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε ηχογραφημένη η έκκληση της Αν Ράιτ, ακτιβίστριας στο πλοίο, προς τα μέλη του Λιμενικού.

Ηχητικό ντοκουμέντο από το αμερικανικό πλοίο “The Audacity of Hope”. Η πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού και νυν ακτιβίστρια Ann Wright καλεί μέσα από το πλοίο τους ένοπλους μασκοφόρους να επιτρέψουν τον απόπλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τους ακτιβιστές, το λιμενικό κατά την προσέγγισή του υποστήριξε ότι το πλοίο δεν είναι ασφαλές κι αυτός είναι ο λόγος που τους ζητά να γυρίσουν στο σημείο απόπλου.Τόνισε δε, ότι οι λόγοι δεν είναι πολιτικοί. Οι ακτιβιστές από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι νιώθουν πιο ασφαλείς κάποια μίλια μακρυά από τα ελληνικά λιμάνια, καθώς το πλοίο τους δεν έχει κάποιο πρόβλημα και δεν κινδυνεύει από δολιοφθορές, όπως αυτές που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Το λιμενικό υποστήριξε επιπλέον ότι καταλαβαίνει το σκοπό του Στόλου της Ελευθερίας αλλά ακολουθεί εντολές. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι μίλησαν με Αμερικανό δικηγόρο, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει τον απόπλου, καθώς αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καταδίκασαν δε την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα χαρακτήρισαν ημέρα ντροπής τη σημερινή για την ελληνική κυβέρνηση η οποία “επέλεξε να συνεργαστεί με την αμερικανική αλλά και την κυβέρνηση του Ισραήλ και να σταματήσει ένα πλοίο άοπλων ακτιβιστών που μετέφερε γράμματα αγάπης στα παιδιά της Γάζας”. “Ντροπή στον Παπανδρέου” φώναζαν ρυθμικά οι ακτιβιστές στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου.

Για το περιστατικό είχε προγραμματιστεί στις 10μμ ώρα Ελλάδος την Παρασκευή διαμαρτυρία στην ελληνική πρεσβεία στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Λουκάς Τζάνης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση της απαγόρευσης του απόπλου των πλοίων του Στόλου της Ελευθερίας. Επίσης αναφορικά με κάποια νομιμοποιητικά έγγραφα που λείπουν από τα πλοία, οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι το λιμενικό τους διαβεβαίωσε ότι εφόσον τα εξασφαλίσουν θα μπορούν να αποπλεύσουν κανονικά.

Επιπλέον, τα υπόλοιπα πλοία του Στόλου, όπως το Ελεύθερη Μεσόγειος που βρίσκεται σε ναυπηγείο του Περάματος, έχει προσεγγίσει το λιμενικό. Οι άντρες του λιμενικού ζητούν τα πρωτότυπα χαρτιά των πλοίων, τα οποία οι επικεφαλής των στόλων αρνούνται να παραδώσουν και προτείνουν να δώσουν αντίγραφα.

Ένταση και στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου

Ένταση σημειώθηκε και στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, όπου σύμφωνα με τοπικά μέσα της Κρήτης, κομάντος του λιμενικού έχουν περικυκλώσει το καναδικό πλοίο του Στόλου της Ελευθερίας, απαγορεύοντας τον απόπλου. Το καναδικό πλοίο με το όνομα Ταχρίρ μεταφέρει περίπου 45 ανθρώπους: αντιπροσώπους από όλο τον Καναδά, διασημότητες και δημοσιογράφους ενώ μεταφέρει και εκπροσώπους από την Αυστραλία, το Βέλγιο και την Δανία.

Οι άνδρες του λιμενικού ζήτησαν από τον καπετάνιο να παραδώσουν τα χαρτιά του πλοίου. Δημιουργήθηκε ένταση καθώς ο καπετάνιος του πλοίου θέλει να παραδώσει στις αρχές αντίγραφα και όχι τα πρωτότυπα έγγραφα ενώ με σύλληψη η επικεφαλής της καναδικής αποστολής Sandra Rush, μέλους της Καναδικής επιτροπής «ένα πλοίο για τη Γάζα».

Σε δηλώσεις που έκανε στο Flashnews.gr το μέλος της καναδικής αποστολής κ.David Heap δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μας μπλόκαραν το πλοίο με παράνομο τρόπο. Η Λιμενάρχης επικαλείται τεχνικούς λόγους για την απαγόρευση του απόπλου», ενώ καταλήγοντας ο κος Heap καταγγέλει ότι «το σκάφος δεν είναι ασφαλές στα χέρια των Ελληνικών Αρχών».

“Δε θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει Γάζα”

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα τα μέλη της πρωτοβουλίας “Ένα καράβι για τη Γάζα”, τόνισαν ότι “δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει Γάζα” και υποστήριξαν ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Επισήμαναν δε, ότι η ανακοίνωση απαγορεύει τον απόπλου προς τη Γάζα αλλά όχι γενικά τον απόπλου από τα ελληνικά λιμάνια.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε από ανακοίνωση του λιμενικού ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής απαγόρευσε τον απόπλου από οποιοδήποτε ελληνικό λιμάνι προς τη Γάζα.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη στιγμή της αναχώρησης του πλοίου καθώς και φωτογραφίες από το λιμάνι της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου στο οποίο κατέληξαν οι επιβαίνοντες. Επίσης, οι πρώτες εικόνες από την ένοπλη επιχείρηση, όπως και από την ελληνική πρεσβεία στη Νέα Υόρκη όπου είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10μμ ώρα Ελλάδος (3μμ ώρα Ν.Υόρκης)