Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης
Διασπασμένη θα «κατεβεί» εκτός απροόπτου η κύρια τάση του ΣΥΝ στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο. Η προσπάθεια «πολιτικής και κυρίως συντροφικής συνεννόησης» από τα 36 μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής τα οποία είχαν αναδειχθεί με το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Ενότητας βρήκε «κλειστή την πόρτα» στην πτέρυγα των «30» που έχουν υπογράψει ξεχωριστό κείμενο θέσεων. «Η αριστερά έχει ιστορική ευθύνη», διαμηνύει ο κ. Γιάννης Δραγασάκης.
Ενόψει εκδήλωσης της Κυριακής στην ΑΣΟΕΕ, τα 36 μέλη της Αριστερής Ενότητας, ανάμεσα στους οποίους οι κ.κ. Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Πάνος Τριγάζης, άσκησαν κριτική στην κίνηση στελεχών, όπως οι κ.κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και Νίκος Χουντής: «Η κατάθεση ξεχωριστού κειμένου από 30 μέλη της ΚΠΕ με αναφορά στο Αριστερό Ρεύμα, χωρίς καμία προηγούμενη προσπάθεια για συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη της ΚΠΕ που και αυτά έχουν αναφορά στο Αριστερό Ρεύμα, αλλά και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση στο εσωτερικό της Επιτροπής Θέσεων και της ΚΠΕ δεν συμβάλλει στην προαναφερθείσα κατεύθυνση και προσπάθεια. Το κείμενο δε αυτό ανέδειξε μεγάλες πολιτικές διαφωνίες οι οποίες δεν είχαν αναφανεί σε καμία διαδικασία, είτε κομματική, είτε του ίδιου του Αριστερού Ρεύματος το προηγούμενο διάστημα (…) Οι επανειλημμένες μας εκκλήσεις για πανελλαδική σύσκεψη του Ρεύματος, για σύσκεψη από κοινού των μελών της ΚΠΕ, ακόμα και των μελών της Π.Γ. του Αριστερού Ρεύματος έπεσαν στο κενό. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε». Σε αυτό το πλαίσιο, καλούσαν «τους 30 συντρόφους/σες που έχουν συνυπογράψει το ξεχωριστό κείμενο σε μια προσπάθεια πολιτικής και κυρίως συντροφικής συνεννόησης».
Από την πλευρά τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Αυγή «απαντώντας στο κείμενο των «36» και στην κριτική που τους ασκείται, κύκλοι των «30» σχολίαζαν ότι «διαιρετικές είναι οι αποφάσεις για Έκτακτο Συνέδριο, χωρίς να προβάλλονται έκτακτοι λόγοι απ’ αυτούς που το πρότειναν και χωρίς να υπάρχουν έκτακτες πολιτικές και καταστατικές εισηγήσεις και προτάσεις». Και πρόσθεταν: ‘Αντί να μαζεύονται τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ κάθε Σαββατοκύριακο, θα έπρεπε να αναπτύσσουμε εξωστρεφείς δράσεις και να ανοίξουμε τη συζήτηση, όχι μεταξύ μας, που την έχουμε εξαντλήσει για λόγους σκοπιμότητας, αλλά με όλα τα μέλη του Αριστερού Ρεύματος και του κόμματός μας’».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην ΑΣΟΕΕ, ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη της Αριστεράς «στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η καπιταλιστική κρίση και η παράδοση της τύχης της χώρας στον περιβόητο «μηχανισμό» του ΔΝΤ και της Ε.Ε. και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους» και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΝ μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή αν υπερβεί τη δική του αυτοπαγίδευση σε μια συγκρότηση και λειτουργία παραλυτική. Ο κύκλος του ΣΥΝ, ως ένα άθροισμα τάσεων και παραγόντων ή ως ένα κόμμα αρχηγικό-προεδροκεντρικό έχει κλείσει προ πολλού. Γι’ αυτό και όσο η κατάσταση δεν αλλάζει, όσο τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται κατά μέτωπο, ο ΣΥΝ απλά «συντηρείται», ενώ θα έπρεπε να αναπτύσσεται δυναμικά. Και αντί να λειτουργεί ως προωθητική συνθετική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται μέρος των προβλημάτων του».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαφαζάνης κινείται ολοένα και περισσότερο προς μία πιο ριζοσπαστική προσέγγιση ζητημάτων που αφορούν στην οικονομία αλλά και στην ΕΕ: «Η Αριστερά οφείλει αυτή την ώρα να δώσει όλες τις δυνάμεις της για αυτές τις ανατρεπτικές εξεγερσιακές εξελίξεις», «σύγχρονοι Κουίσλιγκς του ΔΝΤ, της Κομισιόν και του χρηματιστικού κεφαλαίου», η χώρα μετατρέπεται σε «μισοαποικία», «μπανανία» και «προτεκτοράτο», «να αναδιαπραγματευτεί το δημόσιο χρέος», «να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες». Μάλιστα, μιλώντας τη Δευτέρα στο Κανάλι 1 του Πειραιά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία να ανοίξουν των διάλογο, ανάμεσα στις αριστερές δυνάμεις και ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ», δήλωσε ότι «το θέμα του Μάαστριχτ για τον ΣΥΝ και πολύ περισσότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει λήξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχουμε φύγει από τις λογικές του Μάαστριχτ» και ζήτησε «να υπάρξει μία μεγάλη λαϊκή εξέγερση με προοπτική για τη χώρα και να πάρει ο κόσμος την κατάσταση στα χέρια του, ενάντια στις δυνάμεις που επιβάλουν τις αποφάσεις τους και τα συμφέροντά τους».
Από την πλευρά του, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος πυκνώνει τις παρεμβάσεις του. Στις 6 Μαΐου απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στο Πάντειο (αίθουσα Σάκη Καράγιωργα). Στις 17 Μαΐου θα μιλήσει στο πλαίσιο συγκέντρωσης στο γήπεδο του Σπόρτινγκ.
Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη στο ρ/σ Σκάι, δήλωσε ότι «η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με μεσοπρόθεσμο σχέδιο εθνικής στρατηγικής για μία πενταετία», εκτίμησε ότι «ήρθε η ώρα τα κόμματα να οδηγηθούν στην αυτοδιάλυσή τους και στην αναζήτηση νέων σχεδιασμών» και κάλεσε την Αριστερά να πρωτοστατήσει ως δύναμη πολιτικής ευθύνης.
*Αντιπροσωπείες της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη και των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκαν και συζήτησαν για το σχέδιο «Καλλικράτης» αλλά και την ανάγκη αλλαγής στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >