Σε αντίθεση με τα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία τηρούν «σιγή ιχθύος», και τις οδηγίες στην ΕΡΤ για «εξαφάνιση» της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη από το «κορονογεύμα» στην Ικαρία, στο σπίτου του τοπικού γαλάζιου βουλευτή Χρ. Στεφανάδη, με δεκάδες συνδαιτημόνες κατά παράβαση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, στον διεθνή Τύπο υπάρχει πλήθος δημοσιευμάτων για την υπόθεση, την οποία χαρακτηρίζουν «σκάνδαλο» και επισημαίνουν πως είναι η δεύτερη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός παραβιάζει τα μέτρα, υπενθυμίζοντας και την υπόθεση της Πάρνηθας. 

Ads

Ο Guardian, το BBC, το Politico, οι New York Times, το Euractiv, το Associated Press και πολλά άλλα διεθνή μέσα με δημοσιεύματα τους, σχολιάζουν το γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία, επικρίνοντας την παραβίαση των μέτρων του lockdown από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ενδεικτικό είναι και το σχόλιο του Γερμανού δημοσιογράφου ανταποκριτή στην Ελλάδα, ο οποίος σχολιάζει σκωπτικά… «Καλή όρεξη», ενώ ο Έλληνας δημοσιογράφος Κώστας Συμεωνίδης αναφέρει πως επίσης Γερμανός δημοσιογράφος, του σχολίασε πως «ο Μητσοτάκης κάνει ο,τι κάνει επειδή μπορεί. Και μπορεί επειδή τα μέσα ενημέρωσης δεν επιτελούν το ρόλο τους. Εδώ στη Γερμανία θα τον είχαν κατασπαράξει. Ειδικά τα συντηρητικά φύλλα. Η εξάρτηση των μέσων ενημέρωσής σας εξελίσσεται σε κίνδυνο για τη δημοκρατία». 

Τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με την ολοένα αυξανόμενη οργή του κόσμου καθώς φέρεται να συμμετείχε σε γεύμα με 40 άτομα, πολύ περισσότερων από το όριο των 9 που επιτρέπουν τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα στη χώρα, την ίδια μέρα που η χώρα του ήταν αντιμέτωπη με σκληρά περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του κορονοϊού»,  αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δημοσίευμα του Guardian. «Ο κεντροδεξιός ηγέτης επισκέφτηκε το μακρινό νησί του Αιγαίου και γύρω νησάκια για να συναντήσει το ιατρικό προσωπικό και να παρακολουθήσει από πρώτο χέρι το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας. Αλλά το μέχρι τότε επιτυχημένο ταξίδι, επισκιάστηκε γρήγορα από την είδηση ότι η ομάδα του πρωθυπουργού είχε παραβιάσει έναν βασικό κανόνα στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στο σπίτι του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χριστόδουλου Στεφανίδη», αναφέρεται εντός του δημοσιεύματος του Guardian.

image

Παράλληλα, το Politico, με ρεπορτάζ που είχε τίτλο «Ο έλληνας πρωθυπουργός κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων του lockdown – ξανά»  αναφέρει πως «βίντεο και φωτογραφίες άρχισαν να κυκλοφορούν το Σαββατοκύριακο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εμφανίζουν τον Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί της Ικαρίας να παρευρίσκεται σε μια συγκέντρωση με 30-40 άτομα στο μπαλκόνι του σπιτιού ενός τοπικού βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, του Χριστόδουλου Στεφανάδη, ο οποίος είναι επίσης γιατρός» για να σχολιάσει στη συνέχεια πως: «Όλα αυτά συμβαίνουν “το πρώτο σαββατοκύριακο που ισχύουν σκληροί νέοι περιορισμοί σε πολλά μέρη της χώρας, καθώς και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ.»

image

«Οι Έλληνες βρίσκονται σε lockdown από τον Νοέμβριο και δεν επιτρέπεται να παρευρεθούν σε συγκεντρώσεις ή να μετακινηθούν από τον ένα δήμο στον άλλο για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους. Επιτρέπεται μόνο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να πάνε στη δουλειά, να ψωνίσουν για είδη πρώτης ανάγκης, να επισκεφθούν έναν γιατρό ή να ασκήσουν κοντά στο σπίτι τους και σε ομάδες που δεν υπερβαίνουν τα τρία άτομα. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα 300 € και οι διοργανωτές μιας συγκέντρωσης 3.000 €», καταλήγει το ρεπορτάζ του Politico, ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι New York Times, με δημοσίευμα που έχει τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορείται ότι έσπασε ξανά το lockdown» και υπότιτλο «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συγκέντρωση 30- 40 ατόμων το Σαββατοκύριακο».

image

Αναλυτικότερα, οι New York Times σημειώνουν ότι οι φωτογραφίες προκάλεσαν οργισμένα σχόλια από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την κριτική των αντίπαλων πολιτικών κομμάτων, επειδή τα απαγορευτικά μέτρα περιλαμβάνουν ένα όριο εννέα ατόμων κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων, με πρόστιμα 3.000 ευρώ για τους διοργανωτές και 300 ευρώ για τους συμμετέχοντες, τονίζοντας με τη σειρά τους πως η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου με νέους σκληρούς περιορισμούς σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το απόγευμα. και νωρίτερη βραδινή απαγόρευση τα σαββατοκύριακα.

Δεύτερη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός συλλαμβάνεται να παραβιάζει τους περιορισμούς, την ώρα που επιβάλλονται σκληρότερα μέτρα στους πολίτες, γράφει το Euractiv. Στο σχετικό δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρεται, πως μοιάζει σαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πιστεύει ότι τα μέτρα δεν ισχύουν για τον ίδιο. Βίντεο κατέγραψε στιγμές από την συμμετοχή του σε γεύμα με περίπου 40 άτομα στην Ικαρία, την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση είχε επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι λίγους μήνες πριν ήταν αναρτήσεις στα social media που αποκάλυψαν ότι βρισκόταν σε βουνό κοντά στην Αθήνα και πόζαρε για φωτογραφίες με τυχαίους περαστικούς χωρίς να φοράει μάσκα. Παραθέτει επίσης δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος τόνισε ότι «δε πρόκειται πια για επαναλαμβανόμενη ανεμελιά, αλλά για βαθιά υπεροψία και αλαζονεία». Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στην απουσία του βίντεο από τις ενημερωτικές εκπομπές των περισσότερων – φιλοκυβερνητικών – καναλιών, αλλά και στον ρόλο των social media στην δημοσιοποίηση του συμβάντος.

image

Το BBC επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που ο «φιλελεύθερος συντηρητικός Έλληνας πρωθυπουργός εμπλέκεται σε περιστατικό παραβίασης των περιοριστικών μέτρων» και θυμίζει την ποδηλατάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάρνηθα με τη σύζυγό του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ικαρία και μικρότερα νησιά με σκοπό να επιβλέψει τον εμβολιασμό, σημειώνει το BBC και επικαλείται βίντεο που έκανε το γύρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακούγεται το σχόλιο του χρήστη να αναρωτιέται «μπορούν όλοι αυτοί να χωρέσουν στο σπίτι του Στεφανάδη». Καταλήγοντας το δημοσίευμα θυμίζει τη «συγγνώμη» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ποδηλατά στην Πάρνηθα, όπου ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι «είχε απογοητευθεί που μια τόσο ξέγνοιαστη ιδιωτική του στιγμή αντιμετωπίστηκε με υπερβολή».

image

Το Associated Press μεταδίδει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται κατηγορίες για περιφρόνηση των κανόνων του lockdown. Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει λεπτομερώς τις νέες στιγμές «ανεμελιάς» του Κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία μεταδίδοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας «κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας ότι περιφρονεί τους κανόνες κλειδώματος μετά από μια μεγάλη υπαίθρια συγκέντρωση μεσημεριανού γεύματος». Παράλληλα το AP αναφέρεται στο βίντεο που ανέβηκε στα social media και το ποίο «έδειχνε τουλάχιστον 25 άτομα που παρευρέθηκαν». Τέλος και σε αυτό το ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζεται η ποδηλατάδα του Κ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα με τη σύζυγό του τον περασμένο Δεκέμβριο.

image