Κλειστή είναι, από νωρίς το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας, έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα στην Ειδομένη βρίσκονται πάνω από 3.000 άνθρωποι. 

Ads

Πληροφορίες ότι η Αυστρία επαναπροωθεί Σύρους πρόσφυγες

Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν την Αυστρία να απελαύνει και Σύρους πρόσφυγες με την  αιτιολογία ότι δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές της Συρίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Έθνος, ελληνικές διπλωματικές πηγές στην Κροατία αναφέρουν ότι για πρώτη φορά επαναπροωθήθηκαν, από την Αυστρία στη Σλοβενία και από εκεί στην Κροατία, 44 Σύροι πρόσφυγες.

Για το θέμα υπήρξε χθες, Τρίτη, επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ. Το γεγονός καταδεικνύει ότι η Αυστρία και οι άλλες χώρες του Βίζενγκραντ προχωρούν σιγά – σιγά σε οριστικό κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες. 

Ads

Διαβάστε επίσης:

Εγκαθίστανται οι πρώτοι πρόσφυγες στα Διαβατά

Μέχρι στιγμής έχουν φτάσει 20 λεωφορεία, ενώ μέσα στην ημέρα υπολογίζεται ότι συνολικά θα καταφτάσουν 40 λεωφορεία. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή προκειμένου να μην πλησιάσει κανείς την είσοδο του hotspot.

Την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής, που αντιδρούν στη λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων, ζητούν να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία στα Διαβατά και να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί ποιοι αποφάσισαν να λειτουργήσει κέντρο μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο.

Πρόσφυγες φιλοξενούνται σε Γρεβενά και Κοζάνη

Στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους. Οι πρόσφυγες από τη Συρία είναι, ως επί το πλείστον, νέα ζευγάρια με πολλά μικρά παιδιά από έξι μηνών έως πέντε ετών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Σημανδράκος ανέφερε ότι δύο μικρά παιδιά χρειάσθηκε να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο της πόλης για τις πρώτες βοήθειες και ότι ύστερα από μία η δύο ημέρες οι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

Στην Κοζάνη, επέστρεψαν την Τρίτη τέσσερα λεωφορεία με Σύρους πρόσφυγες, που είχαν αναχωρήσει για την Ειδομένη. Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί που έχουν την ευθύνη της ασφαλούς συνοδείας, έλαβαν εντολή να επιστρέψουν πίσω. 

Χιλιάδες πρόσφυγες στον Πειραιά 

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί της Τετάρτης δύο πλοία, μεταφέροντας περίπου 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αυτήν την ώρα έχει στηθεί συσσίτιο στο λιμάνι και στη συνέχεια οι νεοαφιχθέντες θα διαχωριστούν, προκειμένου οι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ να προωθηθούν στην Ειδομένη και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ αρκετοί από αυτούς που μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο κέντρο του Σχιστού, λίγες ώρες αργότερα το εγκατέλειψαν, για να βρεθούν στην πλατεία Βικτωρίας, με σκοπό να μπορέσουν να φύγουν για το εξωτερικό.