«Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος όχι μόνο δεν κινητοποιήθηκε για να βρεθούμε στα μέτωπα των πυρκαγιών αλλά απέτρεψε και όσους ζήτησαν από μόνοι τους να μετακινηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό», λέει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, Σεραφείμ Τσιουγκρής.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Τσιουγκρή, η Πολιτεία έδωσε τις πρόσφατες μάχες με τις πυρκαγιές, χωρίς ένα βασικό όπλο, εκείνο των πιστοποιημένων εθελοντών πυροσβεστών.

Ο ίδιος εξηγεί στην «Εφ.Συν.» τα παράδοξα που χαρακτηρίζουν στην Ελλάδα τον κρίσιμο εθελοντικό τομέα της πυρόσβεσης, καθώς:

  • Στην Ελλάδα, το Σώμα των Εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος έχει μόλις 2.200 μέλη, την ώρα που η Σλοβακία με τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας έχει 30.000 πιστοποιημένους εθελοντές, η Τσεχία έχει 300.000, η Γερμανία 1.300.000 και στις ΗΠΑ το 75% του συνόλου των πυροσβεστών είναι εθελοντικού χαρακτήρα.
  • Οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος διαφέρουν από τα μέλη των περίπου 400 εθελοντικών ομάδων που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές με πρωτοβουλία ιδιωτών ή των τοπικών δήμων. Βασική διαφορά ότι επιλέγονται από το Πυροσβεστικό Σώμα κάθε χρόνο, πιστοποιούνται αφού εκπαιδευτούν στην Πυροσβεστική Ακαδημία και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εκτελούν τρεις οκτάωρες υπηρεσίες κάθε μήνα όπου διαταχθούν.
  • Ο αριθμός τους όμως παραμένει εξαιρετικά χαμηλός και βασική αιτία είναι η απροθυμία της Πολιτείας να τους παρέχει δωρεάν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, κράνος, γάντια, ειδικές μπότες και ό,τι άλλο απαιτείται. Ο εξοπλισμός αυτός κοστίζει 1.500 ευρώ και οι περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν την προσπάθεια, επισημαίνει ο κ. Τσιουγκρής. «Μόνον πέρυσι, δόθηκε χορηγία από το Ιδρυμα Νιάρχου με μεσολάβηση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου για τον εξοπλισμό αυτόν», λέει και αυτό συνέβη για πρώτη φορά στα 30 χρόνια λειτουργίας του θεσμού.
  • Σε ολόκληρη την Αττική λειτουργεί μόλις ένα κλιμάκιο εθελοντών που δραστηριοποιείται στην Πεντέλη και συνολικά στη χώρα 22 κλιμάκια και σταθμοί εθελοντών του Π.Σ. Αντιθέτως, ιδιώτες και δήμοι έχουν οργανώσει 400 ομάδες εθελοντών που στηρίζονται κυρίως στην προθυμία κάποιων ανθρώπων ή τις φιλοδοξίες των τοπικών αρχών αλλά υπάγονται στην Πολιτική Προστασία και λαμβάνουν επιχορηγήσεις.

«Το πρόβλημα είναι ότι σε πυρκαγιές όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα αλλά και σε κάθε φωτιά είναι σημαντικό να υπάρχουν οι τοπικοί εθελοντές που διαθέτουν γνώσεις αλλά και μπορούν λόγω εγγύτητας να παρέμβουν τις πρώτες στιγμές πριν η πυρκαγιά πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις», λέει ο κ. Τσιουγκρής στην «Εφημερίδα των Συντακτών». «Οι πιστοποιημένοι εθελοντές μπορούν επίσης να έχουν ρόλο επανδρώνοντας πυροφυλάκια και συμμετέχοντας σε δράσεις πρόληψης πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά», προσθέτει. Επίσης, οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν κάλυψη αστικής ευθύνης όπως οι κανονικοί πυροσβέστες και υπάγονται στην ιεραρχία. Παρά ταύτα, είναι εμφανές ότι κάποιοι αξιωματικοί αρνούνται «να έχουν τους εθελοντές στα πόδια τους».

Ads

«Μέσα σε μια κατάσταση όπως αυτή που διαμορφώθηκε το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, λέει ο κ. Τσιουγκρής, το λογικό θα ήταν να μας καλέσουν να βοηθήσουμε σε όλα τα μέτωπα». «Και όμως, δεν έγινε καμία τέτοια κίνηση από το Αρχηγείο του Σώματος. Ελάχιστοι πιστοποιημένοι εθελοντές αξιοποιήθηκαν την ώρα που ο κόσμος φώναζε για την απουσία της Πυροσβεστικής. Και αυτοί ήταν μόνο όσοι έτυχε εκείνες τις ώρες να έχουν κάπου προγραμματισμένη μηνιαία υπηρεσία. Εθελοντές ζήτησαν να πάνε στα μέτωπα και οι υπηρεσίες τούς έλεγαν πως οι ανάγκες είναι καλυμμένες. Ολόκληρα κλιμάκια, όπως εκείνα στο ΟΑΚΑ (καλύπτει έως και Αγιο Στέφανο) και την Αρχαία Ολυμπία, δεν επανδρώθηκαν καν. Δέκα άτομα ζήτησαν να πάνε από τη Θεσσαλονίκη στη Βόρεια Εύβοια για να αλλάξουν πυροσβέστες που ήταν εκεί επί ημέρες και έλαβαν την απάντηση πως κάτι τέτοιο “δεν προβλέπεται”. Παρά τα όσα προβλέπουν οι νόμοι», αναφέρει ο κ. Τσιουγκρής.

Η «Εφ.Συν.» ρώτησε επίσης τον πρόεδρο των Εθελοντών της Πυροσβεστικής εάν γνωρίζει τελικά πόσοι πιστοποιημένοι αξιοποιήθηκαν τις μέρες της πρόσφατης καταστροφής. «Είναι δύσκολο να το υπολογίσουμε, λέει. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για λίγες δεκάδες. Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα που διαχρονικά μας απαξιώνουν ενώ θα μπορούσαμε να καλύπτουμε δεδομένες ανάγκες σε περιοχές που δεν υπάρχουν καν πυροσβεστικοί σταθμοί όπως τα μικρότερα νησιά».

Τέλος, ο κ. Τσιουγκρής τονίζει πως είναι λάθος να μην αξιοποιούνται οι γνώσεις και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι πιστοποιημένοι εθελοντές μέσα στα χρόνια αλλά και η δυνατότητά τους να χτυπήσουν τη φωτιά την ώρα που ξεκινά και πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.