Η καθημερινή διαφθορά στην Ελλάδα κοστίζει μεταξύ 717 και 857 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού για τη Διεθνή Διαφάνεια (Transparency International) που δημοσιεύει ο Eurobserver. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το β’ εξάμηνο του 2009, έδειξε αύξηση ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ads

«Η διαφθορά είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που έχουμε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Δεν είναι ο μόνος, αλλά είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος», ανέφερε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο Άρης Συγγρός, επικεφαλής του γραφείου της Διεθνής Διαφάνειας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 6122 ατόμων. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα έχει την πρωτιά στη διαφθορά. Συγκεκριμένα, το 9,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι του ζητήθηκε να δωροδοκήσει κάποιο υπάλληλο για να επιταχυνθεί η διοικητική διαδικασία, να έχει δίκαιη αντιμετώπιση στο νοσοκομείο, ή να αποφύγει μία τιμωρία για παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η μέση τιμή της μίζας που πληρώθηκε το 2009 ήταν 1355 ευρώ.

Ωστόσο, και ο ιδιωτικός τομέας έχει μερίδιο από τις μίζες. Το 5,3% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε πως πλήρωσε κατά μέσον όρο 1671 ευρώ σε «φακελάκι» σε ιδιωτική εταιρία.

Ads

Ο κ. Συγγρός διευκρινίζει πως στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις διαφθοράς υψηλών κυκλωμάτων ή μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, με τον συνυπολογισμό των οποίων ο λογαριασμός της διαφθοράς αυξάνει πάρα πολύ. Ο ίδιος επιμένει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει μία οργανωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Μέχρι στιγμής, η ΕΕ είναι σαν θεατής σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Χρειαζόμαστε μία ΕΕ με πιο ενεργό ρόλο, που κατεβαίνει στο γήπεδο και συμμετέχει στην εξεύρεση λύσεων», καταλήγει.