Δραματικές αλλαγές θα λάβουν χώρα – και μάλιστα σε άμεσο χρονικό διάστημα – στα χρονικά όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, γεγονός που αγγίζει άμεσα 140.000 ασφαλισμένες στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης το οποίο κατατίθεται στη Bουλή εντός του Iανουαρίου, οι εργαζόμενες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας θα βγαίνουν πλέον σε σύνταξη στην ηλικία των 65 ετών.
Οι εν λόγω ρυθμίσεις αποτελούν συνέπεια της καταδικαστικής απόφασης που εξέδωσε το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της χώρας μας, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένες στο Δημόσιο να δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από πέντε έως και δεκαεπτά χρόνια.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα τεθούν σε διαβούλευση πριν από την τελική ψήφιση, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και συζητήσεις με την AΔEΔY προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της αλλά και να μετριαστούν οι αντιδράσεις που θα προκαλέσει η εξίσωση των ορίων. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερωθεί τόσο για την ουσία όσο και για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων, ενώ το τελικό νομοσχέδιο θα σταλεί στην Kομισιόν για να πιστοποιηθεί πως οι διατάξεις του είναι σύμφωνες με το πνεύμα της καταδικαστικής για την Eλλάδα.
Σύμφωνα, άλλωστε, με την εφημερίδα «Το Έθνος», στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται μεταβατική περίοδος για την υλοποίηση των αλλαγών και ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι οι ρυθμίσεις να τεθούν σε εφαρμογή από το 2013. Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη χρονιά – με βάση τον νόμο Πετραλιά – θα υπάρξει και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανηλίκων σε διάφορους ασφαλιστικούς φορείς
Τις μεγαλύτερες «αυξήσεις» στα όρια συνταξιοδότησης θα υποστούν οι λεγόμενες «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Iανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992, οι οποίες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.
Ωστόσο, οι αλλαγές αγγίζουν και τις «νεότερες» ασφαλισμένες, εφόσον βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά. Oι συγκεκριμένες ασφαλισμένες – που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 199 3- θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από έξι έως δέκα χρόνια Aντιθέτως δεν κινδυνεύουν όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Iανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων.
«Νέα επίθεση σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος»
Για νέα επίθεση σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιαίτερα των γυναικών, κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Α.Δ.Ε.Δ.Υ, σχολιάζοντας τα σενάρια για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.
«Η τυχόν υλοποίηση αυτών των σεναρίων που εκτός των άλλων έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναγκαστική έξοδο από την εργασία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο και θα οδηγήσουν σε διάλυση τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και τις Δημόσιες Υπηρεσίες», σημειώνει στην ανακοίνωση της η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
«Επιπλέον θα επιβαρύνουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες στο Δημόσιο με πρόσθετα χρόνια παραμονής στην υπηρεσία και θα φαλκιδεύσουν το χαρακτήρα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού με την απόφαση του ΔΕΚ το ασφαλιστικό σύστημα στο Δημόσιο από Κοινωνικό μετατρέπεται σε επαγγελματικό», τονίζει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τα παραπάνω σχέδια και να πάρει όλα τα μέτρα για την προστασία και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο Δημόσιο, καθώς και του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >