Την αύξηση επιδότησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ads

Συγκεκριμένα το ύψος της επιδότησης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πηγαίνει στα 39 ευρώ το μήνα ενώ παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε και αναστολή της πληρωμής ρυθμιζόμενων χρεώσεων για τη βιομηχανία που τροφοδοτείται από τη μέση τάση καθώς και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα ισχύουν τα εξής:

-Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες το μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.

Ads

-Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

-Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

Την ίδια στιγμή ακόμα δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με αποτέλεσμα τα μέτρα να μην μπορούν ακόμα να εφαρμοστούν. Να σημειωθεί ότι η εξαγγελία είχε γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και δύο μήνες μετά τα κυβερνητικά στελέχη διαπίστωσαν ότι το μέτρο θέλει την έγκριση των Βρυξελλών καθώς η επιδότηση αφορά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης και θα πρέπει να υπάρξει κοινοποίηση του μέτρου στης Βρυξέλλες προκειμένου να δοθεί  εξαίρεση από τον κανονισμό περί κρατικών ενισχύσεων.