Η αξία του 40% των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ μαζί με τα ορυχεία λιγνίτη που τις τροφοδοτούν εκτιμάται πως ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ads

“Αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να πουλήσει το 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ μαζί με τα σχετικά λιγνιτικά αποθέματα, το τίμημα θα ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι το κράτος ελέγχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ, τα κρατικά έσοδα θα ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ” αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση.

Η μελέτη συντάχθηκε από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, αλλά στο προοίμιο αναφέρεται ότι δεν αντανακλά απαραίτητα τις επίσημες θέσεις της Επιτροπής. Η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται συνολικά στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας και βασίζεται στην προηγούμενη αξιολόγηση του προγράμματος, που έγινε το καλοκαίρι οπότε οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, ως μέλους της τρόικας, έθεσαν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση ζήτημα πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.