Περίπου 2,45 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να πληρώσουν βεβαιωμένους φόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Κατά το 15μηνο Ιανουαρίου 2013 – Μαρτίου 2014 δημιουργήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Καθώς το ποσοστό εισπραξιμότητας όλων των φόρων υπολογίζεται στο 80%, το 2013 για να επιτευχθούν φορολογικά έσοδα της τάξης των 51,4 δισεκατομμυρίων ευρώ βεβαιώθηκαν φόροι 64 δισ. ευρώ, αναφέρει η Καθημερινή.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις που διαθέτει από τον Αύγουστο του 2013 το υπουργείο Οικονομικών για τακτοποίηση οφειλών, στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας έχουν υπαχθεί 115.000 φορολογούμενοι και στην πάγια ρύθμιση εντάχθηκαν περίπου 136.000. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που είναι σε ρύθμιση ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ακόμα και φορολογούμενοι που εντάχθηκαν σε καθεστώς ρύθμισης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των μηνιαίων δόσεων.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του επισημαίνει την«υπερβολική φορολόγηση της περιουσίας των πολιτών», που οδηγεί «πολλούς φορολογούμενους στη διαμόρφωση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων απέναντι στο Δημόσιο λόγω αδυναμίας πληρωμής».

Στο μεταξύ, το Σάββατο, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη σε συνάντηση που είχε με εκπρόσωπους παραγωγικών φορέων, ανέφερε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, από το 26% που είναι σήμερα στο 20% και για το μέλλον ακόμα και 15%, βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το νέο σύστημα πληρωμής του ΦΠΑ, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το ερχόμενο Φθινόπωρο θα «δώσει βαθιά ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις».

«Επιβάλλεται να αλλάξει η αυτόφωρη διαδικασία για χρέη προς το Δημόσιο. Είναι αδιανόητο να οδηγούνται άνθρωποι στη φυλακή επειδή χρωστούν αλλά δεν ευθύνονται οι ίδιοι γι αυτό. Δηλαδή αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν»,  δήλωσε  από την πλελυρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος στον RealFm.