Στα 109,1 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ads

 
Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται 48 δισ. ευρώ, τα οποία θα παράσχει το Ταμείο -με τη μορφή δικών του ομολόγων- για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. «Αυτό σημαίνει ότι μένουν 61 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του κανονικού προγράμματος» δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
 
Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, το EFSF έχει ήδη παράσχει 26,6 δισ. ευρώ στους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. «Μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή του χρέους για τα ελληνικά ομόλογα υπό αλλοδαπό δίκαιο και τα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο ομολογιακά δάνεια, το ποσό της συνεισφοράς του PSI θα μπορούσε να αυξηθεί σε συνολικά 30 δισ. ευρώ» πρόσθεσε.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεισφέρει από την πλευρά του το ποσό των 28 δισ. ευρώ.
 
Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τροποποίηση άρθρου της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Με τη συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρέχεται ρητά η δυνατότητα στα κράτη μέλη να θεσπίσουν μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας, με σκοπό την αντιμετώπιση κρίσεων.