«Υπάρχει ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσω. Ποιος σκότωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού; Αλλά, θα μου επιτρέψετε, με σεβασμό στις ιστορικές στιγμές που ζούμε να μην δώσω απάντηση, σήμερα, σε αυτό το ερώτημα. Θα απαντήσω, όμως, τη νέα εβδομάδα. Και θα απαντήσω με στοιχεία. Γιατί ο ελληνικός λαός -και κυρίως οι 222.000 ψηφοφόροι του Ποταμιού- απαιτούν να μάθουν ποιος σκότωσε την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα και ποιος προσπάθησε να μας φιμώσει», δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε:

Ads

«Τι πρέπει, λοιπόν, να σκεφθεί ένας Βουλευτής αυτές τις κρίσιμες ώρες; Δύο νομίζω είναι τα σημαντικότερα που πρέπει να αναλογισθούμε. Ποια είναι η τύχη της Μακεδονίας μας -της ελληνικής Μακεδονίας- αν ψηφιστεί αυτή η συμφωνία;

Και ποια θα είναι η τύχη της Μακεδονίας μας και της Ελλάδας αν δεν ψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία. Ποια δηλαδή, θα είναι η τύχη της δικής μας οικονομίας, της δικής μας ασφάλειας, της δικής μας πορείας.

Με τη συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία» από τους γείτονες μας.

Ads

Προσέξτε με. Εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για τη Μακεδονία μας και την ιστορία της και το λέω και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των λαών του κόσμου, όταν ακούν «Μακεδονία», ο νους τους πάει στην πΓΔΜ. 140 χώρες τους έχουν αναγνωρίσει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι κάτι κάνουμε λάθος όλα αυτά τα χρόνια.

Χώνουμε το κεφάλι στην άμμο, δεν βλέπουμε τον κίνδυνο και λέμε στο διπλανό κεφάλι -που επίσης είναι χωμένο στην άμμο- «νικάμε, σε λίγο νικάμε».

Αναφερόμενος στα θετικά -όπως είπε- της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Στ. Θεοδωράκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επιβάλλει σύνθετη ονομασία στη γειτονική χώρα – βρείτε μου έναν αναλυτή να πει ότι η Ελλάδα είναι χαμένη από αυτή τη Συμφωνία-, η Συμφωνία επιβάλλει στη γειτονική χώρα με τροποποίηση του Συντάγματος, να αλλάξει τα σχολικά της βιβλία και να γκρεμίσει αγάλματα».

«Αν λέγαμε “όχι” το γειτονικό κράτος θα συνέχιζε παντού και για πάντα να λέγεται “Μακεδονία” σκέτο», επεσήμανε.