«Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ευρώπη με την άνοδο της ακροδεξιάς διευκολύνει το πέρασμα νεοναζί και ακροδεξιών στη τρομοκρατία. Μεσαία και κατώτερα στελέχη, που μπορεί να θεωρούν ότι η ηγεσία δεν είναι πολύ ριζοσπαστική ή ότι η κοινοβουλευτική δράση δεν έχει αποτελέσματα, θα περάσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες», τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, σε ομιλία του με θέμα την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη στο Φόρουμ της εφημερίδας Documento.

Ads

«Τον Ιούνιο του 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico χαρακτήρισε ως “πηγή”, και μάλιστα “αποκλειστική”, της βίας την Αριστερά, ξεχνώντας τον Παύλο Φύσσα και ξεπλένοντας την Χρυσή Αυγή», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας οτι «η ιδεοληπτική, μονομερής αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων από την Αστυνομία και τους δεξιούς πολιτικούς ανοίγει το δρόμο στην ακροδεξιά τρομοκρατία».

Ολόκληρη η ομιλία του Στέλιου Κούλογλου:

Τον Ιούλιο του 2018, έπειτα από 5 χρόνια, ολοκληρώθηκε η δίκη της ναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU στη Γερμανία. Η οργάνωση είχε διαπράξει 10 φόνους με ρατσιστικά κίνητρα το διάστημα 2000-2007. Είχαν δολοφονήσει 8 Τούρκους, έναν Έλληνα μετανάστη. Με μοναδικό κριτήριο ότι ήταν μελαψοί. Είχαν δολοφονήσει και έναν αστυνομικό που βρέθηκε στο δρόμο τους.

Ads

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Τον Νοέμβριο του 2018 στη Γαλλία, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα από τη υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας ως ύποπτοι ενός σχεδίου επίθεσης ενάντια στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 11η Νοεμβρίου. Οι συλληφθέντες περιγράφονται ως «υποστηρικτές της εξτρεμιστικής δεξιάς» και κατηγορούνται για τρομοκρατική συνωμοσία και παράνομη οπλοκατοχή. Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2017, πάλι στη Γαλλία δέκα άτομα συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για σχέδια δολοφονικών επιθέσεων εναντίον πολιτικών προσώπων, μεταναστών και τζαμιών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ένας από αυτούς είχε εντοπιστεί σε μια παλιότερη έρευνα επειδή ανήκε στην ακροδεξιά οργάνωση Action française.

Ας δούμε τι γίνεται στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 2018 συνελήφθησαν τέσσερα μέλη ακροδεξιάς ομάδας για τη βομβιστική επίθεση με εκρηκτικό-εμπρηστικό μηχανισμό που έγινε στις 29 Αυγούστου 2017 στο αναρχικό στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά. Οι τέσσερις ακροδεξιοί φέρεται από την Αστυνομία ότι συνδέονται με ακροδεξιά ομάδα που αυτοαποκαλείται «Απέλλα». Συγκεκριμένα, όπως είχε αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο φερόμενος ως «αρχηγός» των τεσσάρων, ένας 35χρονος, πολύ γνωστός στον χώρο των ακροδεξιών, ανήκει στη συγκεκριμένη ομάδα, ενώ οι άλλοι τρεις είναι νεαροί, περίπου 20 ετών, και ο ένας υπηρετεί την στρατιωτική θητεία του.

Δύο μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2018 στην Ελλάδα προσήχθησαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έξι άτομα, ηλικίας από 28 μέχρι 35 ετών, ύποπτα για συμμετοχή σε ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση καθώς και συμμετοχή σε εκρήξεις, εμπρησμούς και κατοχή εκρηκτικών. Είχαν συγκροτήσει την ομάδα κρούσης «Combat 18 Hellas» και έχουν αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 30 εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών και μεταναστών. Μεταξύ των επιθέσεών τους συγκαταλέγεται και η βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα.

Πίσω στη Γερμανία, η ετυμηγορία από τη δίκη της NSU άφησε μια πικρόγλυκη γεύση. Μια από τους επικεφαλής του κεντρικού Πυρήνα της, η Μπεάτα Τσέπε καταδικάστηκε σε ισόβια. Αλλά απογοητευτική ήταν η απόφαση για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν πολύ χαμηλότερες από την εισαγγελική πρόταση. Για έναν από αυτούς ο εισαγγελέας είχε προτείνει 12ετή κάθειρξη, αλλά καταδικάστηκε σε μόλις 2,5 χρόνια και στην ουσία αποφυλακίστηκε τη μέρα που ανακοινώθηκε η ετυμηγορία».

Στη δίκη έγιναν φανερές οι ευθύνες των διωκτικών αρχών που άργησαν να εντοπίσουν την οργάνωση και να σταματήσουν τη δράση και τις δολοφονίες τους, οι οποίες κράτησαν για χρόνια. Οι 3 του βασικού πυρήνα ήταν γνωστοί στις αρχές που είχαν εντοπίσει εκρηκτικά στο γκαράζ του σπιτιού τους.Τότε αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στο Κέμνιτς, πολύ κοντά στην Ιένα, τον τόπο καταγωγής τους, όπου είχαν φίλους νεοναζί. Από εκεί ξεκίνησαν την εγκληματική δράση τους. «Εντός του NSU υπήρχαν πάνω από 40 ναζί πληροφοριοδότες που έδιναν πληροφορίες στις κρατικές μυστικές υπηρεσίες επί χρήμασι: για τη δράση των τριών, τη μετακόμισή τους στο Κέμνιτς, την αγορά όπλων κ.ά.», είπε η Γερμανίδα δημοσιογράφος Κάρο Κέλερ με ευκαιρία ένα συνέδριο που έγινε στην Αθήνα .«Ο νεοναζισμός στο εδώλιο: οι υποθέσεις του NSU και της Χρυσής Αυγής», την οποία συνδιοργάνωσαν το Παρατηρητήριο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής GoldenDawnWatch και το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η δημοσιογράφος περιγράφει ένα από τα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο: «Πρόκειται για ένα γράμμα που έστειλε το 2002 η οργάνωση στους υποστηρικτές της ζητώντας χρήματα, το οποίο είχε την υπογραφή “Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο Δίκτυο”. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, ήταν σε γνώση των μυστικών υπηρεσιών και με βάση αυτό θα μπορούσε να είχε συσχετιστεί νωρίτερα η δράση της οργάνωσης και να είχαν αποτραπεί δολοφονίες».

Αντίθετα η γερμανική αστυνομία άρχισε να αποδίδει τις δολοφονίες σε μαφιόζικα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ή και σε ενδοοικογενειακές διαφορές, ανακρίνοντας τα μέλη της οικογένειας των δολοφονηθέντων. Στην εξαιρετική ταινία του που είναι εμπνευσμένη από την υπόθεση, ο Γερμανός σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν περιγράφει το δράμα που έζησαν οι συγγενείς των θυμάτων, μεταξύ τους και η σύζυγος του Θόδωρου Βουλγαρίδη, του Έλληνα θύματος του NSU.

Είναι φανερό ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ευρώπη με την άνοδο της ακροδεξιάς διευκολύνει το πέρασμα νεοναζί και ακροδεξιών στη τρομοκρατία. Μεσαία και κατώτερα στελέχη, που μπορεί να θεωρούν ότι η ηγεσία δεν είναι πολύ ριζοσπαστική ή ότι η κοινοβουλευτική δράση δεν έχει αποτελέσματα, θα περάσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Η ιδεοληπτική, μονομερής αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων από την Αστυνομία και τους δεξιούς πολιτικούς ανοίγει το δρόμο στην ακροδεξιά τρομοκρατία. Τον Ιούνιο του 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico χαρακτήρισε ως «πηγή» και μάλιστα «αποκλειστική» της βίας την Αριστερά, ξεχνώντας τον Παύλο Φύσσα και ξεπλένοντας την Χρυσή Αυγή. Η υποδαύλιση του ακροδεξιού εθνικισμού με αφορμή το μακεδονικό και τη συμφωνία των Πρεσπών θα οδηγήσει σίγουρα σε κλιμάκωση της ακροδεξιάς βίας. Θα πρέπει να περιμένουμε ότι κάποιοι από αυτούς θα περάσουν στην τρομοκρατία. Στην Ελλάδα υπάρχει και τεχνογνωσία από την εποχή που ο Φύρερ Μιχαλολιάκος έβαζε βόμβες σε κυματογράφους, την δεκαετία του 70.

Οι πολιτικοί, οι διωκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη που δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα, δεν προχωρούν στις έρευνες και δείχνουν ανοχή στην ακροδεξιά τρομοκρατία ή την αφήσουν να πέσει στα μαλακά στις δίκες έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες. Δέστε τι έγινε στη Γερμανία: τον Οκτώβριο του 2018, μετά το τέλος της δίκης της NSU, συνελήφθησαν έξη ακροδεξιοί ηλικίας 20-30 ετών, με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις.