Το ΙΚΑ χάνει 250 με 300.000.000 ευρώ κάθε μήνα, εκτιμά ο νέος διοικητής του Οργανισμού Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», προσθέτοντας ότι το συσσωρευμένο χρέος από ιδιώτες και δημόσιες επιχειρήσεις φτάνει στα 8 δισ. ευρώ. «Το 30% των εσόδων χάνεται, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να δυσπραγεί οικονομικά και οι δικαιούχοι να νιώθουν ότι ο ασφαλιστικός οργανισμός θα αδυνατεί σε βάθος χρόνου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια», τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος και υπογραμμίζει ότι από 1ης Νοεμβρίου δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στο θέμα της εισφοροδιαφυγής.
«Στο μέλλον όποιος πολίτης έρθει στη διοίκηση του ΙΚΑ θα υπάγεται σε αυτό, είτε ως ασφαλισμένος είτε ως συνταξιούχος, αφού εξελίσσεται σε οργανισμό στον οποίο θα υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι» λέει ο νέος διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος στον δημοσιογράφο Άρη Χατζηγεωργίου για την Ελευθεροτυπία. Ο κ. Σπυρόπουλος υπόσχεται να εργαστεί για ένα ΙΚΑ με καλύτερες παροχές, χωρίς «μαύρες τρύπες» και με χαμηλότερες από τις σημερινές εργοδοτικές εισφορές.
Αναλυτικότερα, η συνέντευξη έχει ως εξής:
Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας, οι πολίτες που υφίστανται τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων άκουσαν ξανά για τις οφειλές δισεκατομμυρίων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικά το ΙΚΑ. Τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα;
«Υπολογίζω ότι κάθε μήνα το ΙΚΑ “χάνει” 250-300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συσσωρευμένο χρέος από ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις φτάνει στα 8 δισ. ευρώ. Το 30% των εσόδων “χάνεται”, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να δυσπραγεί οικονομικά και οι δικαιούχοι να νιώθουν ότι ο ασφαλιστικός οργανισμός θα αδυνατεί σε βάθος χρόνου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσω νέο κύκλο επαφών με φορείς και συνδικάτα προκειμένου να συνομολογήσουμε συγκεκριμένα βήματα. Ως τον Οκτώβρη, υπάρχει θεσμοθετημένη η δυνατότητα όλων των επιχειρήσεων που οφείλουν προς το ΙΚΑ να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου για να ρυθμίσουν τις οφειλές».
Είναι δυνατότητα ή υποχρέωση;
«Δυνατότητα είναι. Αν δεν αξιοποιήσουν τη δυνατότητα, θα ισχύσουν οι πάγιες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών που δεν είναι τόσο ευνοϊκές. Καλούμε όλες τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα και απευθύνουμε έκκληση στις τράπεζες να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις μέσα από το ΤΕΜΠΜΕ, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν».
Τις περασμένες μέρες διαμορφώθηκε μια εικόνα ότι όποιος δεν ξοφλάει κλείνει. Ισχύει;
«Εως τον Οκτώβριο θα είμαστε ελαστικοί. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Από την 1η Νοεμβρίου και μετά, καμία κατανόηση».
Αυτό σημαίνει κλείσιμο;
«Σημαίνει έναρξη υλοποίησης του νόμου. Θα ξεκινήσει η διαδικασία καταλογισμού των απαιτήσεών μας».
Για ποιο λόγο οι επιχειρήσεις δεν είναι συνεπείς;
«Πιστεύω ότι έως έναν βαθμό αξιοποιούσαν τις δικές μας ανεπάρκειες. Θεωρώ ότι έχουν έναν ακόμη πρόσθετο λόγο. Στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές, διότι έτσι καλύπτουμε τις απώλειες από την εισφοροδιαφυγή. Εάν την είχαμε μηδενίσει ξεκινώντας εδώ και 15-20 χρόνια, οι εισφορές θα ήταν μειωμένες κατά 20-30%. Με το σημερινό καθεστώς, αδικούνται οι ασφαλισμένοι αλλά και οι σωστές επιχειρήσεις που πληρώνουν πολλά. Δεν έχουμε ολοκληρωμένο σύστημα εποπτείας και ελέγχου. Δεν έχουμε απλοποιημένες διαδικασίες. Δεν δίνουμε κίνητρα στις σωστές επιχειρήσεις. Θέλω να καλέσω όλους, ιδιαίτερα επιχειρήσεις, εργαζομένους και συνδικάτα, να συνάψουμε από το 2011 έναν νέο κύκλο ενάρετης συνεργασίας. Ο στόχος ο δικός μου είναι απόλυτα ρεαλιστικός. Πρέπει η εισφοροδιαφυγή το 2011 να πάει από το 30%, στο 25% ή 20%».
Αυτό όμως είναι εφικτό με τα σημερινά δεδομένα όπου η αγορά πιέζεται με μειωμένους τζίρους;
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δίνονται αρκετές εναλλακτικές για να κινηθούμε μέσα σε αυτές. Να απαντήσω μονολεκτικά δεν μπορώ, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας».
Αρα δεν τίθεται θέμα κλεισίματος εταιρειών, ακόμη και ΔΕΚΟ, που οφείλουν στο ΙΚΑ;
«Το κλείσιμο σαν τελική κατάληξη μπορεί να υπάρχει. Ομως ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα έχει ενσωματώσει διατάξεις που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους έχουν τα προβλήματα της δύσκολης συγκυρίας που περνούμε. Δηλαδή, αν κάποιος οφείλει ένα πολύ μεγάλο ποσό, από την ώρα που κάνει ρύθμιση αξιοποιώντας είτε τις μεταβατικές είτε τις πάγιες διατάξεις, είναι ασφαλιστικά ενήμερος, αρκεί να τηρεί τα συμφωνηθέντα».
Δεν θα μπορούσε αυτή η προσπάθεια συλλογής των οφειλών να είχε προηγηθεί όλων των σκληρών μέτρων που ελήφθησαν σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων;
«Θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση, με δεδομένη την πίεση, δεν μπορούσε να γίνει αυτό που ρωτάτε, που είναι εύλογο και ορθό. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να τηρήσουμε τα προγράμματα από εδώ και πέρα και να μην υπάρχουν πρόσθετα μέτρα επειδή εμείς θα αδρανήσουμε».
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες πηγές απωλειών για το ΙΚΑ εκτός της εισφοροδιαφυγής;
«Για να εξυγιάνουμε το ΙΚΑ, πρέπει να κλείσουμε τις τρύπες που δημιουργούν αδικαιολόγητες διαρροές. Υπάρχουν 10.000 υπεραιωνόβιοι συνταξιούχοι σε όλα τα Ταμεία, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι στο ΙΚΑ. Μακάρι να ζουν αυτοί οι άνθρωποι, ωστόσο έχουμε σοβαρές υπόνοιες ότι συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με πλαστά στοιχεία χωρίς να είναι εν ζωή. Θα αναζητηθούν ευθύνες διότι οι συντάξεις αυτές ταχυδρομούνται και λαμβάνονται από υπαρκτά πρόσωπα. Τις περιπτώσεις εξετάζει το υπουργείο σημείο προς σημείο.
Εχουμε υπέρογκες δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με τα μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο οκτάμηνο προέκυψε μηνιαία μείωση της δαπάνης από τα 200 εκατ. στα 160 εκατ. Είμαι σίγουρος ότι θα ισορροπήσουν κάτω από τα 140 εκατ. Ταυτόχρονα θα ελέγξουμε και τις δαπάνες που αφορούν την περίθαλψη είτε σε δημόσιες είτε σε ιδιωτικές δομές υγείας».
Εάν από τα φάρμακα προέκυπτε, όπως είπατε, απώλεια 60 εκατ. ευρώ το μήνα, ποιες είναι οι απώλειες από άλλες πηγές;
«Εάν οι υπεραιωνόβιοι είναι στην πραγματικότητα 2.000, σημαίνει ότι 8.000 συντάξεις είναι αδικαιολόγητες. Με μέσο ύψος σύνταξης 800 ευρώ, υπολογίστε… Για τις αναπηρικές θα δούμε νομό-νομό το ποσοστό τους επί του συνόλου. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρικών συντάξεων από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Νότια Ιταλία ενδεχομένως. Σε προηγμένες χώρες, το ποσοστό δεν ξεπερνά το 10-12%, εμείς έχουμε διπλάσιο. Υπάρχουν νομοί όπου οι συντάξεις φτάνουν στο 25%. Πρέπει να δούμε τον τρόπο λειτουργίας των επιτροπών του ΙΚΑ που εγκρίνουν τις αναπηρικές συντάξεις. Τον Οκτώβριο θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα στοιχεία και θα παρουσιάσουμε τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για την αλλαγή του διοικητικού μηχανισμού, προκειμένου να πείσουμε τον κόσμο ότι τα πράγματα μπορεί να αναταχθούν με αποτελεσματικό τρόπο».
Μιλώντας για εσωτερικούς μηχανισμούς, πρόσφατα ακούσαμε για ενημερότητες που χορηγούνταν σε εταιρείες αν και είχαν οφειλές.
«Θα ενισχύσουμε τους μηχανισμούς ελέγχου κοινοπρακτώντας με τα υπόλοιπα Ταμεία και με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας το οποίο μετεξελίσσεται. Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος θα φέρει μέσα στον Αύγουστο σχέδιο νόμου για τη διαμόρφωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Διότι πράγματι, αυτό που υπάρχει οδηγεί με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι κάτι στραβό συμβαίνει».
Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος για καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει το ΙΚΑ;
«Είναι επιτακτικός. Εχουμε μια τεράστια ακίνητη περιουσία η οποία με αντικειμενικές αξίες μπορεί να ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ. Σε πραγματικές αξίες μπορεί να αγγίζει τα 10 δισ. Και από αυτή την περιουσία το ΙΚΑ έχει ετήσια έσοδα που δεν υπερβαίνουν τα 10-15 εκατ. ευρώ! Αυτό είναι απαράδεκτο και αποδεικνύει ότι οι υφιστάμενες λειτουργικές υποδομές δεν μπορούν να διασφαλίσουν αποδόσεις που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις. Πώς θα ανατάξουμε αυτή τη λειτουργία; Μια εκδοχή είναι να δούμε τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος να αποκτήσουμε πρόσθετες ευελιξίες. Μπορούμε, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Ταμεία, να κάνουμε ένα φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας μας. Μπορεί αυτή η εταιρεία να μπει και στο Χρηματιστήριο. Δεν λέω να πουλήσουμε, αλλά να αξιοποιήσουμε».
Η είσοδος στο Χρηματιστήριο ανοίγει πάντως το δρόμο στην αγορά. Από την άλλη, δομές αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων όπως τα Ολυμπιακά Ακίνητα δεν απέδωσαν…
«Στόχος είναι αυτή η ακίνητη περιουσία να δίνει πόρους στα ασφαλιστικά ταμεία για να μοιράζουμε στους δικαιούχους αυτά που τους οφείλουμε. Θα καταθέσουμε προτάσεις για την περιουσία των Ταμείων και θα συνεργαστούμε για να δούμε εάν εντάσσουμε αυτό το σχεδιασμό σε έναν γενικότερο φορέα ή προχωρούμε μόνοι μας. Είναι ένα από τα μεγάλα πρότζεκτ που έχουμε μπροστά μας. Θα μιλήσουμε για όλα αυτά και με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, δηλαδή τους ασφαλισμένους και τις επιχειρήσεις. Πώς μπορούν να ανέχονται οι δικαιούχοι ότι αυτή η περιουσία δεν προσθέτει ούτε ένα ευρώ στη σύνταξή τους;»
Πόσοι είναι οι δικαιούχοι παροχών του ΙΚΑ;
«Πρέπει να είναι γύρω στα 5 εκατομμύρια. Μηνιαία σύνταξη λαμβάνουν περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι. Οι εργαζόμενοι εντός ΙΚΑ είναι 12.000».
Πόσο εφιαλτικό είναι να εξαρτάται η τύχη τόσο πολλών ανθρώπων από πράξεις και παραλείψεις σας;
«Είναι εφιαλτικό. Αν αναλογιστούμε τις ευθύνες και τις βλέπαμε με τρόπο μοιρολατρικό, θα έπρεπε να συνθλιβούμε απέναντί τους. Ή θα αναμετρηθούμε με τα προβλήματα ένα προς ένα ή θα νικηθούμε οριστικά. Βασικοί μου συνομιλητές είναι ο ΣΕΒ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕ, που μας δίνουν τις εισφορές από τη μια πλευρά, η ΓΣΕΕ και οι συνταξιουχικές οργανώσεις από την άλλη. Σε αυτούς πρέπει να απολογηθούμε και με αυτούς να συνεργαστούμε. Βεβαίως, πολιτικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση».
Αληθεύει ότι είχατε επιφυλάξεις για τη μετακίνησή σας στο ΙΚΑ;
«Δεν είχα επιφυλάξεις. Απλώς, επειδή έχω ταυτόχρονα μια ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ ως γενικός διευθυντής, είπα στον πρωθυπουργό ότι για την παράλληλη αυτή ευθύνη οριοθετώ χρόνο ολοκλήρωσης που δεν μπορεί να υπερβαίνει το τέλος του έτους. Η ένστασή μου ήταν εκεί».
Επειδή είναι γνωστό ότι τα κόμματα έχουν οικονομικά προβλήματα, το ΠΑΣΟΚ χρωστάει στο ΙΚΑ;
«Δεν χρωστά ούτε μια δραχμή».
Ως συνταξιούχος του ΟΤΕ, υπάγεστε και σεις στο ΙΚΑ;
«Βέβαια. Στο μέλλον, όποιος πολίτης έρθει στη διοίκηση του ΙΚΑ θα υπάγεται σε αυτό, είτε ως ασφαλισμένος είτε ως συνταξιούχος. Διότι εξελίσσεται σε οργανισμό στον οποίο θα υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι. Από την 1/1/2011, οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και αυτό θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ, αφού μιλάμε για γενιά εργαζομένων που θα πάρει σύνταξη μετά από 35 χρόνια. Το Δημόσιο ελπίζω να πληρώνει τις εισφορές του…»
Μαζί με όλα τ’ άλλα, έχετε και ρόλο επιχειρηματία στην οινοποίηση. Πληρώνετε τις εισφορές σας;
«Ποτέ δεν υπήρξε οφειλή και ούτε θα υπάρξει στις δύο επιχειρήσεις με τους περίπου 40 εργαζομένους».
ΚΚΕ κατά Ροβέρτου Σπυρόπουλου
Με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Σπυρόπουλου, το ΚΚΕ του καταλογίζει θράσος, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «την ώρα που η κυβέρνηση υλοποιεί νέες χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των μεγαλοοφειλετών επιχειρηματιών προς το ΙΚΑ, παραγράφει τα τεράστια χρέη του Δημοσίου και μειώνει δραστικά την ενίσχυσή του,ο κ. Σπυρόπουλος ισχυρίζεται ότι από τον Οκτώβρη δεν θα δείχνει καμία ανοχή προς την εισφοροδιαφυγή των μεγαλοεπιχειρηματιών». «Και ο εμπαιγμός έχει τα όριά του και αυτή η κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη της ΝΔ τα έχουν ξεπεράσει προ πολλού», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >