Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε στο Bloomberg πως η κυβέρνηση «δεν είναι αντίθετη να μπουν σπόνσορες» στις ανασκαφές της Αμφίπολη, ενώ το οικονομικό πρακτορείο σχολιάζει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να ξεπεράσει την αποστροφή και την άρνησή της απέναντι σε εταιρικές δωρεές για τον πολιτισμό».

Ads

Μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη δήλωσε για τον τάφο στην Αμφίπολη πως «δεν έχει σημασία ποιος είναι μέσα στον τύμβο». «Η Αμφίπολη έχε ήδη κερδίσει επειδή πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο». Η Μενδώνη μιλώντας για τις ανασκαφές δήλωσε πως «η κρίση έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό για τον πολιτισμό», ωστόσο όπως είπε «ο πολιτισμός, και ιδιαίτερα ο ελληνικός, πάντα τραβάει τα βλέμματα του κόσμου». «Τα χρήματα για τον πολιτισμό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια αναγκαιότητα», προσθέτει.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού ανέφερε πως «δεν είμαστε αρνητικοί σε χορηγίες, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο που θα προβάλλονται οι χορηγοί». «Δεν μπορούν να βάζουν μια πινακίδα με την επωνυμία τους πάνω στο μνημείο», δήλωσε στο Bloomberg, το οποίο σημειώνει στο δημοσίευμα πως λόγω της κρίσης υπήρξαν περικοπές στον προϋπολογισμό για τον πολιτισμό, τονίζοντας πως από το 2010 τα χρήματα έχουν μειωθεί στο μισό.

Και ο πόλεμος των αρχαιολόγων συνεχίζεται…

Ads

Εν τω μεταξύ μαίνεται η σύγκρουση των αρχαιολόγων σχετικά με το μνημείο της Αμφίπολης. Σε πρωταγωνίστρια αυτής της δημόσιας αντιπαράθεσης έχει εξελιχθεί η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγια, η οποία κατηγορεί για πολιτικό παιχνίδι την επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, τονίζοντας παράλληλα πως ο τάφος δεν είναι μακεδονικός. Όπως είπε «ο λόγος που δηλώνουν όλοι ότι ο τάφος είναι μακεδονικός είναι πολιτικός. Η κυρία Περιστέρη εξαρτάται από την κυβέρνηση, καθώς η ανασκαφή απαιτεί τεράστια χρηματοδότηση. Μόνο σε αυτή την ανασκαφή έχει γίνει τόσο ντόρος».

Η αρχαιολόγος αμφισβήτησε για ακόμα μια φορά τη χρονολόγηση του τάφου, λέγοντας: «Ο τάφος είναι του 1ου αιώνα π.Χ., Έλληνες το έχουν κάνει το μνημείο, είναι ελληνικό, απλά το χρηματοδότησαν οι Ρωμαίοι. Και αν δεν κατασκευάστηκε τον πρώτο αιώνα τότε σίγουρα κατασκευάστηκε μέχρι το 280 π.Χ, ή την περίοδο που ήταν οι Ρωμαίοι στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται πως η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής, Αικατερίνη Περιστέρη, είχε εξαπολύσει επίθεση κατά αρχαιολόγων που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης, φωτογραφίζοντας την Όλγα Παλαγγιά. «Επιζητώντας 5 λεπτά δημοσιότητας βγαίνουν στις τηλεοράσεις και μιλούν χωρίς καν να γνωρίζουν την ανασκαφή». «Αυτό προσβάλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας αλλά και τον τόπο», τόνισε.

Σημειώνεται πως η Όλγα Παλαγγιά είχε πρωταγωνιστήσει και στις ανασκαφές για τον τάφο του Φιλίπου στη Βεργίνα, που ανακάλυψε ο Μανόλη Ανδρόνικος. Αμφισβητώντας τα ευρήματα του Μανόλη Ανδρόνικου δήλωσε πως ο τάφος που είχε βρεθεί δεν ήταν του Φιλίππου του Β, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τη θέση της είχε υποστηρίξει και σε άρθρο στο National Geographic, τον Απρίλιο του 2008. Από ελληνικά μέσα είχε κατηγορηθεί για φιλοσκοπιανή προπαγάνδα. Απαντώντας σε δημοσίευμα του Έθνους η Όλγα Παλαγγιά έκανε λόγο για «αήθη επίθεση». Μετά την αντιπαράθεση το National Geographic εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωνε πως δεν υιοθετεί τις απόψεις που δημοσιεύτηκαν.