Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στη Γερμανία μεταξύ της Ferrostaal AG και του πρώην μητρικού ομίλου ΜΑΝ σχετικά με το σκάνδαλο για την αγορά υποβρυχίων και τις μίζες σε έλληνες πολιτικούς. Οι κατήγοροι υποδεικνύουν ως αποδέκτη των χρημάτων τον Άκη Τζοχατζόπουλο. Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Άμυνας, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», διαμηνύει σε όσους τον εμπλέκουν με το σκάνδαλο πως «χτυπούν λάθος πόρτα για τις μίζες».

Ads

Το περιοδικό Der Spiegel σε δημοσίευμά του αναφέρεται στο σκάνδαλο με τις προμήθειες για την αγορά υποβρυχίων, για το οποίο κατηγορείται και ο πρώην υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, η δικηγόρος της Ferrostaal AG, με επιστολή της προς την εισαγγελία του Μονάχου ζητά από τους ανακριτές να εξετάσουν μέλη του Δ.Σ. της ΜΑΝ, αλλά και εσωτερικά έγγραφα της ΜΑΝ. Η δικηγόρος, σύμφωνα πάντα με το Der Spiegel, προέβη σε αυτή την κίνηση ύστερα από την επιβολή προστίμου που απαιτεί από την Ferrostaal AG η εισαγγελία του Μονάχου, και το οποίο η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να καταβληθεί από τη ΜΑΝ.

Στην επιστολή της η δικηγόρος της εταιρείας αναφέρει πως η εισαγγελία οφείλει «να ερευνήσει την ευθύνη σε όλα τα επίπεδα του ομίλου», σημειώνοντας πως η ΜΑΝ ήταν αυτή που έλεγχε όλες τις μεγάλες εμπορικές συμφωνίες και εισέπραττε τα κέρδη. Άρα, όπως συμπεραίνει η δικηγόρος, η ΜΑΝ θα πρέπει να λογοδοτήσει και όχι η Ferrostaal AG. «Έχουμε μείνει άναυδοι για το πώς η Ferrostaal AG επιχειρεί να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών», ήταν η αντίδραση από τον εκπρόσωπο της MAN.

Εν τω μεταξύ, ο δικηγορικός οίκος Debevoise & Plimpton, ο οποίος διεξήγαγε εσωτερική έρευνα για το σκάνδαλο για λογαριασμό της Ferrostaal, κατέθεσε την έκθεσή του. Από την σχετική έρευνα προκύπτουν μίζες 8 εκατομμυρίων ευρώ. Σχετικά με τα υποβρύχια στην Ελλάδα, οι κατήγοροι υποδεικνύουν ως αποδέκτη των χρημάτων τον πρώην υπουργό Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο. Παράλληλα, σχετικά με τις κατηγορίες για προμήθειες που βαραίνουν δύο πρώην μάνατζερ της εταιρείας, στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως εκτός από τον πρώην υπουργό, χρήματα έλαβαν και δημόσιοι υπάλληλοι.

Ads

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αναφέρει στο περιοδικό πως «ουδέποτε ζήτησα ή έλαβα χρήματα ή πλεονεκτήματα σε σχέση με την αγορά γερμανικών υποβρυχίων από την Ελλάδα». Μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» ο πρώην υπουργός άμυνας παραδέχεται για την υπόθεση πως πρόκειται για ένα «σκάνδαλο μίζας», ωστόσο, αναφερόμενος στη δική του εμπλοκή την αποδίδει «σε γνωστά παράκεντρα της εξουσίας εντός ΠΑΣΟΚ».

«Είναι φανερό ότι η υπόθεση μπάζει νερά, υπό την έννοια ότι υπάρχει ένα σκάνδαλο μίζας που εξελίχθηκε μέσα από διάφορες πτυχές εκτέλεσης του προγράμματος και για τις οποίες οι ένοχοι πρέπει να αναζητηθούν και να τιμωρηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί πως η υπόθεση των υποβρυχίων είναι σκάνδαλο. Παράλληλα, χαρακτηρίζει «περίεργη σύμπτωση» την κοινή απόφαση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «να παραπέμψουν μόνο αυτόν». «Τους πληροφορώ ότι χτυπούν λάθος πόρτα», τονίζει ο Άκης Τσοχατζόπουλος.