Οι χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θέλουν να στείλουν εξειδικευμένους υπαλλήλους για να συνδράμουν την Ελλάδα στο θέμα της εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου των προσφύγων, με πρόφαση ζητήματα ασφαλείας. Επικαλούνται τα υπερπλήρη καταλύματα και τους εξοργισμένους πρόσφυγες.

Ads

Αυτό αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού περιοδικού «Spiegel».

Σε άρθρο με τίτλο «Χώρες-μέλη της ΕΕ αρνούνται την αποστολή υπαλλήλων» το σημερινό φύλλο του περιοδικού Der Spiegel επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο χώρες-μέλη της ΕΕ δεν στέλνουν στην Ελλάδα ειδικούς σε ζητήματα χορήγησης ασύλου στα κέντρα φιλοξενίας γιατί ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Στο έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του γερμανικού περιοδικού σημειώνεται ότι η κατάσταση ασφαλείας στους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, όπου ζουν 15.000 πρόσφυγες είναι «εξαιρετικά ασταθής», γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει «προβλήματα στους υπαλλήλους των χωρών-μελών, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Η ΕΕ επιθυμεί μεν να επαναπροωθούνται από την Ελλάδα στην Τουρκία οι πρόσφυγες που απορρίπτεται το αίτημά τους για άσυλο, αλλά η διαδικασία δεν προχωρά, διότι οι ελληνικές Αρχές είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Μόνο στη Λέσβο πρέπει εννιά υπάλληλοι να εξετάσουν τα αιτήματα 6.000 προσφύγων, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Ads

Εν τούτοις τα κράτη μέλη της ΕΕ «ανταποκρίνονται μόνο σε μικρό βαθμό στην πρόσκληση να αποστείλουν ειδικούς». Όπως σημειώνει το «Spiegel» οι υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται επί τόπου «συχνά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις» και σύντομα διακόπτουν τις εργασίες τους, κάτι το οποίο οδηγεί σε «αγανάκτηση και ταραχές στα υπερπλήρη Hotspots».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle πάντως, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχει τεθεί μέχρι σήμερα ζήτημα ασφαλείας των ελληνικών κέντρων φιλοξενίας.