Την καταβολή μικρότερου επιτοκίου ως αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις τις οποίες ζητά η Φινλανδία για να χορηγήσει δάνειο στην Ελλάδα, φαίνεται να εξετάζει ως λύση η Ευρωζώνη σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Εν τω μεταξύ, εκ νέου σκληρή κριτική ασκούν στην Ελλάδα γερμανικός τύπος και Γερμανοί αξιωματούχοι, με αναφορές για μια ακόμη φορά στην πιθανότητα εξόδου από το ευρώ. Πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μερκελ απέκλεισαν το ενδεχόμενο.

Ads

«Όποιος παρέχει εγγυήσεις (για τα δάνεια μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) μόνο έναντι ενεχύρου, πρέπει να πληρώσει ένα αντίτιμο γι’ αυτό» δήλωσε στο Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, κ. Ρέιντερς στο περιοδικό, προσθέτοντας. «Οι χώρες, οι οποίες παραιτούνται από την απαίτηση ενεχύρου, δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην πολιτική της Ελλάδας και πρέπει για το λόγο αυτό να λάβουν ένα μεγαλύτερο επιτόκιο», πρόσθεσε.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας Γίρκι Κατάινεν με δηλώσεις του στη φιλανδική τηλεόραση. «Εργαζόμαστε τώρα για να επιτύχουμε μία συμφωνία στο θέμα των εγγυήσεων. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Αναζητούμε ένα μοντέλο, το οποίο είναι τεχνικά εφικτό, αποδεκτό από όλες τις χώρες και θα έδινε στη Φινλανδία εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις που θα δώσει για το δάνειο στην Ελλάδα. Δεν είναι μία εύκολη πρόκληση. Υπάρχει η διεθνής νομοθεσία η οποία θέτει επίσης προκλήσεις, αλλά κάνουμε την προσπάθεια για να επιτύχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πλήθος επικριτικών γερμανικών δημοσιευμάτων και δηλώσεων

Ads

«Η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει κι αυτή καθήκον να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επιτυχία της βοήθειας, με συνεπείς προσπάθειες λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU Χέρμαν Γκρόε. Η δήλωση αυτή είναι χαρακτηριστική της στάσης της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, όπως αυτή αποτυπώθηκε στον τύπο αλλά και στις δηλώσεις των αξιωματούχων.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια διαρκή εστία ανησυχίας μην μπορώντας να λύσει έγκαιρα το πρόβλημα των χρεών της», υποστήριξε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χέρμαν Ότο Σολμς. «Γι αυτό πρέπει να σκεφτούμε, εάν τυχόν η αναδιάρθρωση και η έξοδος της χώρας από το ευρώ προσφέρουν καλύτερες προοπτικές για τη νομισματική ένωση για την Ελλάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του χριστιανοδημοκράτη προέδρου της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων της Βουλής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. «Με το δεύτερο πακέτο διάσωσης αγοράζουμε μόνο χρόνο, αλλά δεν επιλύουμε το πρόβλημα στη βάση του», επισήμανε, προσθέτοντας «η Ελλάδα θέλει μεν να γίνει ανταγωνιστική υπό τους όρους του ευρώ. Δυστυχώς όμως δεν μπορεί». Ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ κάλεσε εκτός των άλλων την Ελλάδα να σκεφτεί, αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ. «Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να παραμείνει, δεν μπορεί να περιμένει ότι θα στηρίζεται με τον τρόπο αυτό στο διηνεκές», είπε ο Μπόσμπαχ στην κυριακάτικη Tagesspiegel.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, η στάση των εν λόγω αξιωματούχων είναι η δεδομένη καθώς τα δυο κυβερνητικά κόμματα υπέστησαν του περασμένους έξι μήνες βαριές εκλογικές ήττες. Παράλληλα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που τάσσονται κατά της παροχής του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Εξάλλου στο ζήτημα έχει εμπλακεί ενεργά μετά από προσφυγές και το συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης.

Πάντως και εντός της Γερμανίας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας Μίχαελ Χίτχερ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Όποιος προπαγανδίζει την έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε στην εφημερίδα του Ντύσελντορφ «Rheinische Post». Εκτίμησε συγκεκριμένα ότι μόνο ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% θα σημάνει μία επιβάρυνση 20 δις. ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζες που θα πληγούν.

Η προειδοποίηση του Μίχαελ Χίτχερ ήρθε ως απάντηση σε σειρά τοποθετήσεων από στελέχη του στρατοπέδου της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Μέρκελ στον κυριακάτικο τύπο, τα οποία έθεσαν θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Αποκλείουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ Ρομπάι, Γιούνκερ και Μέρκελ

Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έσπευσε σήμερα να τονίσει πως η αποχώρηση κάποιας χώρας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε επικίνδυνο «ντόμινο», εκτιμώντας παράλληλα πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. «Από τεχνικής και νομικής πλευράς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Αλλά επίσης δεν σκέφτομαι αυτή την πιθανότητα επειδή θα μπορούσαμε να πυροδοτήσουμε ένα ντόμινο που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για το νομισματικό μας σύστημα», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αναφερόμενη στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε επίσης βέβαιη ότι η κεντροδεξιά κυβέρνησή της θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην ψηφοφορία της 29ης Σεπτεμβρίου για την έγκριση της ενίσχυσης του EFSF.

«Ευέξαπτους κάθε είδους» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ», όσους καλλιεργούν κλίμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ, αφού αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα δύσπιστος απέναντι σε παρόμοιες φωνές, τις αποδίδει σε «ένα ευρωπαϊκό αντανακλαστικό, που αναβιώνει κατά καιρούς». Όπως σημειώνει, οι κύκλοι αυτοί επιχειρούν να πείσουν ότι «όταν λαχανιάζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», τότε αυτό σημαίνει ότι «έχει φτάσει στο τέρμα και διαλύεται».

Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή, από τη χώρα μας, του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει πως «η Ελλάδα δίνει σήμερα την εντύπωση ότι δεν καταφέρνει να φτάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους», και υπογραμμίζει ότι αναμένει τα συμπεράσματα της τρόικας για την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων μέσα στο Σεπτέμβριο.

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας από την ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πως «αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ’ όσο λύσεις». «Το ευρώ ουδέποτε υπήρξε ισχυρότερο απ’ ό,τι σήμερα» υποστήριξε κατά τη συνέντευξή του στο βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό VRT.

Έθεσε επιπλέον τη δημοσιονομική πειθαρχία και την αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τις Βρυξέλλες ως προτεραιότητα για τα κράτη που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης. «Οι χρηματαγορές παρατηρούν πως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην εκτέλεση των προγραμμάτων στην Ελλάδα και στην Ιταλία» υποστήριξε και τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την πίεση επί των χωρών αυτών, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που οι ίδιες εκπόνησαν».

Σημειώνεται πως ο βαν Ρομπάι είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο των επαφών του με Ευρωπαίους ηγέτες. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, συζητήθηκε η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και την πορεία εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων. Ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι δεν τέθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων.