Στην επεξεργασία διαδικασίας για ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών με προβλήματα ρευστότητας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχει ήδη προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό der Spiegel.
Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου, ο οποίος μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA, έκανε λόγο για «απαίτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου για ένα σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας».
Το δημοσίευμα με τίτλο: «ΟΝΕ: Κανόνες για την χρεοκοπία», αναφέρει πως το πρόβλημα είναι πιεστικό, όμως η Άγκελα Μέρκελ θέλει να προχωρήσει με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε οι προτάσεις της να μην εκληφθούν ως ψήφος δυσπιστίας απέναντι στο ευρωπαϊκό δίχτυ διάσωσης. Γι’ αυτό και χειρίζεται με άκρα μυστικότητα το όλο ζήτημα με μικρό αριθμό ειδικών από τα διάφορα αρμόδια τμήματα.
Η ελληνική δημοσιονομική κρίση και η ανασφάλεια που προκάλεσε στις αγορές αποτέλεσε την αφορμή για το εν λόγω σχέδιο, και σύμφωνα με το περιοδικό, η Άγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι η υποτροπή μιας τέτοιας αναταραχής είναι απαράδεκτη. Το σχέδιο ελεγχόμενης κρατικής χρεοκοπίας έχει ως στόχο «να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό κίνητρο ώστε τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να διατηρούν νοικοκυρεμένο το προϋπολογισμό τους».
Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι «Θα πρέπει να σκεφτούμε με ποιο τρόπο είναι δυνατό, σε μια ακραία περίπτωση, να προχωρήσουμε σε ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρίς να κινδυνεύσει η ευρωζώνη στο σύνολό της».
Το σχέδιο ελεγχόμενης κρατικής χρεοκοπίας προβλέπει ότι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων θα πρέπει, μέσω ενός λεγόμενου «haircut», να αποποιούνται μέρος των απαιτήσεών τους, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση. «Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία, για να μην επωμίζεται μόνο ο φορολογούμενος τα οικονομικά βάρη» σημειώνεται σε προσχέδιο, που κυκλοφορεί στην Καγκελαρία.
Ο κάτοχος ομολόγων παίρνει «μπόνους» ρίσκου και γι’ αυτό θα πρέπει να αναλαμβάνει και αυτό το ρίσκο. Την υπόλοιπη αξία των ομολόγων αναμένεται να εγγυάται μια νέα απολιτική και αυτόνομη Αρχή, το λεγόμενο Berliner Club, στο οποίο θα συμμετέχουν κράτη-μέλη του G20 ή μόνο της ευρωζώνης. Αν η αποποίηση απαιτήσεων των πιστωτών δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, η διαδικασία θα εισέρχεται στη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα λαμβάνει χώρα μία πλήρης αναδιάρθρωση χρέους της πληττόμενης χώρας.
Το Berliner Club θα αναθέτει σε μια «εξοικειωμένη με τις ιδιαιτερότητες του χρεωμένου κράτους προσωπικότητα ή σε ομάδα προσωπικοτήτων» να λάβει υπόψη τα περιουσιακά συμφέροντα της χρεοκοπημένης χώρας. Τα μέτρα θα παρακολουθούνται εξ αρχής από το ΔΝΤ.
Το der Spiegel επισημαίνει πως η ασφάλεια που παρέχει το τωρινό πακέτο διάσωσης των Ε.Ε. και ΔΝΤ ύψους 750 δις. ευρώ σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί. Η ανάγκη αλλεπάλληλων μέτρων διάσωσης, συνεπώς, δεν αποκλείεται. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει το εάν, πότε και σε ποια έκταση το νέο σχέδιο θα μπορέσει να εφαρμοστεί εφόσον η αντίσταση είναι δεδομένη. Χώρες που είτε άμεσα είτε δυνάμει απειλούνται με χρεοκοπία, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ισπανία, αναμένεται να αντιδράσουν στα σχέδια του Βερολίνου.
«Κάθε άλλο λοιπόν παρά αυτονόητη είναι η αποδοχή του σχεδίου, όμως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση δεδομένου ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί νωρίτερα από ό,τι υπολογίζεται» υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό. «Η βοήθεια για την Ελλάδα είναι εξαρτημένη από την υλοποίηση των προδιαγραφών της ΕΕ και του ΔΝΤ από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο τελευταίος έχει όλη τη διάθεση, τα μέτρα όμως δεν δείχνουν να αποδίδουν. Παρόλο που η κυβέρνηση όχι μόνο αύξησε αλλά πρόσθεσε και νέους φόρους, τα έσοδα υπολείπονται των προσδοκιών. Συνεχείς απεργίες παραλύουν τη δημόσια ζωή και την οικονομία. Είναι επομένως πιθανό η Ελλάδα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και κατά συνέπεια να μην εισπράξει χρήματα από το ευρωπαϊκό ταμείο. Το επαπειλούμενο αποτέλεσμα θα ήταν ακριβώς αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν: την οριστική – και όχι και τόσο ελεγχόμενη – χρεοκοπία, από τη στιγμή που δεν θα έχει εγκαίρως θεσπιστεί το νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο» καταλήγει το δημοσίευμα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >