Πριν από μερικές εβδομάδες, το Der Spiegel, το γερμανικό περιοδικό που είχε φέρει στην επιφάνεια ρεπορτάζ σχετικά με τους 38 πρόσφυγες στον Έβρο και τον φερόμενο «θάνατο της μικρής Μαρίας», αποφάσισε να αφαιρέσει προσωρινά όλα τα σχετικά άρθρα του μετά από επικρίσεις και αρκετά αντικρουόμενα σημεία που ανάγκασαν τη συντακτική του ομάδα να ερευνήσει εκ νέου το θέμα.

Ads

Μετά από έρευνα του θέματος, το περιοδικό δημοασίευσε ένα μακροσκελές άρθρο, στο οποίο παραθέτει τα «θολά» σημεία του ρεπορτάζ, παραδεχόμενο παράλληλα πως υπήρξαν λανθασμένες πληροφορίες και διατυπώσεις.

«Το καλοκαίρι του 2022, δημοσιεύσαμε τρία άρθρα στην ιστοσελίδα μας που αφορούσαν την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ποταμό Έβρο. Υπήρχε επίσης ένα σχετικό podcast. Ο υποτιθέμενος θάνατος της Μαρίας, που αναφέρθηκε και από άλλα μέσα ενημέρωσης οδήγησε σε ευρεία συζήτηση στην ελληνική κοινή γνώμη. Πολλοί είδαν αποκλίσεις. Ένας αναγνώστης επικοινώνησε απευθείας με ένα μέλος του Διαμεσολαβητή μας και ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης έστειλε επιστολή στον αρχισυντάκτη του SPIEGEL στις 19 Σεπτεμβρίου εξαιτίας αυτών των άρθρων», αναφέρει στο νέο του δημοσίευμα το περιοδικό και προσθέτει:

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις επικριτικές επιστολές και το γραφείο του διαμεσολαβητή μας εξέτασε προσεκτικά τα άρθρα. Όταν άρχισε να έχει αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή των γεγονότων, αφαιρέσαμε προσωρινά τα άρθρα και το podcast από την ιστοσελίδα μας. Με τη σημείωση ότι θα επανεξετάζαμε την αναφορά μας και, μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς μας, θα αποφασίζαμε εάν θα αναδημοσιεύαμε τα άρθρα σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή, εάν ήταν απαραίτητο».

Ads

Το Spiegel έπειτα παραδέχεται πως μετά την αξιολόγηση σωρείας εγγράφων, συνομιλιών, βίντεο, φωτογραφιών και e-mail κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πράγματι έκανε λάθη.

Παραθέτοντας μία σειρά από γεγονότα και πληροφορίες που σε αρκετά σημεία ήταν αντικρουόμενες τονίζει πως «δεν περιγράψαμε σωστά την κατάσταση στο άρθρο μας. Τα δημοσιεύματα του SPIEGEL δίνουν την εντύπωση ότι η ομάδα των προσφύγων είχε εγκλωβιστεί στο ίδιο ελληνικό νησί για σχεδόν ένα μήνα. Ωστόσο, οι μετανάστες δεν ήταν πάντα στο ίδιο νησί, ούτε ήταν πάντα σε ελληνικό έδαφος. Στην πραγματικότητα, μόνο για λίγες μέρες μπορεί να αποδειχθεί πού ακριβώς βρίσκονταν οι πρόσφυγες».

«Η η εξήγηση της ελληνικής κυβέρνησης επίσης δεν αντικατοπτρίζει σωστά αυτό που συνέβη»

Επισημαίνει επίσης πως «η εξήγηση της ελληνικής κυβέρνησης επίσης δεν αντικατοπτρίζει σωστά αυτό που συνέβη. Κατά καιρούς, σύμφωνα με την έρευνα του SPIEGEL, πρόσφυγες από την ομάδα αυτή βρίσκονταν πράγματι σε ελληνικό έδαφος – και πιθανώς θα μπορούσαν να βρεθούν εκεί από την ελληνική αστυνομία χωρίς κανένα πρόβλημα».

Καταλήγοντας, το περιοδικό σημειώνει πως δεν κατάφερε να οδηγηθεί σε σαφή συμπεράσματα για το νησί και τον «θάνατο της Μαρίας» και κατά συνέπεια, καθώς δεν δύναται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ αποφάσισε να αποσύρει μόνιμα κάθε σχετικό άρθρο από την σελίδα του.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι:«Λαμβάνοντας υπόψη τις πηγές, το DER SPIEGEL θα έπρεπε να είχε διατυπώσει πολύ πιο προσεκτικά τις αναφορές για το πού βρίσκονταν οι πρόσφυγες και, κυρίως σε ό,τι αφορά τον θάνατο του κοριτσιού. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει τελική απόδειξη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο μέσα στην απόγνωσή τους. Ίσως νόμιζαν ότι τελικά θα σωθούν.

»Δεν θα βάζουμε πλέον τα προηγούμενα άρθρα για την υπόθεση της Μαρίας στην διαδικτυακή μας σελίδα ούτε καν σε αναθεωρημένη έκδοση. Πάρα πολλά από αυτά πρέπει να διορθωθούν. Αντίθετα, δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα της εξονυχιστικής έρευνάς μας».