Επιστολή-καταγγελία, που έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού, περιγράφει πως το Δημόσιο έχασε φορολογικά έσοδα περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ το διάστημα 2006-2008, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας».

Ads

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι κύκλωμα διέγραφε φόρους και πρόστιμα που είχαν καταλογιστεί σε μεγάλες επιχειρήσεις (ακόμα και εισηγμένες στο Χ.Α.) ακυρώνοντας τις αρχικές εκθέσεις ελέγχου με «σικέ πορίσματα επανελέγχων», τα οποία καθοδηγήθηκαν από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην ιεραρχία της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών και υλοποιήθηκαν από συγκεκριμένους οικονομικούς επιθεωρητές.

Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου, το κόλπο είχε στηθεί επιστημονικά και φορολογούμενοι στους οποίους είχαν επιβληθεί, ύστερα από ελέγχους, φόροι και πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, απηύθυναν αιτήματα για επανέλεγχο των υποθέσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, επανέλεγχοι φορολογικών υποθέσεων διατάσσονται αν οι φορολογούμενοι προσκομίσουν νέα στοιχεία, αν υπάρχοντα στοιχεία δεν ελήφθησαν υπόψη ή αν εκτιμήθηκαν λανθασμένα από τον φορολογικό έλεγχο. Επίσης, δεν επιτρέπονται επανέλεγχοι αν οι φορολογικές υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει και έχει επέλθει συμβιβασμός ή όταν οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Ωστόσο, οι υποθέσεις που καταγγέλλονται ξεπέρασαν τα προαπαιτούμενα του νόμου για επανελέγχους.

Ads

Οι επανέλεγχοι ανατέθηκαν σε επιθεωρητές σε άλλες ΔΟΥ απ’ αυτές που ανήκαν οι φορολογούμενοι που αιτούνταν επανεξέταση των προστίμων, προφανώς γιατί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι οικονομικοί επιθεωρητές αρνούνταν να συμπράξουν σε διαγραφή των φόρων, όπως τονίζει το δημοσίευμα και προσθέτει: όλα τα πορίσματα επανελέγχου που αναφέρονται στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό κατά σύμπτωση υπογράφονται από τους ίδιους επιθεωρητές και χαρακτηρίζονται «καινοφανή δικαστικά μορφώματα». Μάλιστα, οι υπογράφοντες ανεβαίνουν γρήγορα στην ιεραρχία και τους ανατίθενται πόστα-φιλέτο, δηλαδή μεγάλες εφορίες αλλά και μεγάλου οικονομικού αντικειμένου υποθέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η καταγγελία κοινοποιήθηκε ήδη στους αρμόδιους υπουργούς (Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη), στον ειδικό γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Γ. Καπελέρη, ενώ ειδικό χειρισμό και εποπτεία της υπόθεσης έχει αναλάβει και κυβερνητικό στέλεχος, εκτός του οικονομικού επιτελείου.

Τέλος, προστίθεται ότι η υπόθεση του κυκλώματος των επανελέγχων μεγάλων φορολογικών υποθέσεων είχε γίνει γνωστή και επί Κ. Καραμανλή. Οι τέσσερις –ενδεικτικά- σκανδαλώδεις υποθέσεις στις οποίες αναφέρεται η καταγγελία και που «λευκάνθηκαν», περιλαμβάνονται σε λίστα 20 ύποπτων επανελέγχων, για τους οποίους ο βουλευτής της ΝΔ Π. Τατούλης είχε ζητήσει με ερώτησή του, τον Μάρτιο του 2004, πλήρη στοιχεία. Αυτά ωστόσο δεν δόθηκαν ποτέ.