Την ποινική δίωξη των 11 βουλευτών των «Σπαρτιατών» ζητάει με παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Ads

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την παραγγελία προς τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών ζητάει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των 11 εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος, πλην του προέδρου, Βασίλη Στίγκα, για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη δεν περιλαμβάνει τον επικεφαλής του κόμματος, Βασίλειο Στίγκα, με βάση τις δημόσιες καταγγελίες του οποίου, για έκνομες και υπόγειες πρακτικές στο κόμμα του που παραπέμπουν σε Greek Mafia και Don Korleone, τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκκίνησε η εισαγγελική έρευνα που διενέργησε προσωπικά η Ανώτατη εισαγγελική λειτουργός.

Διαβάστε επίσης: Σπαρτιάτες / Ανεξαρτητοποιείται και ο βουλευτής Γιάννης Δημητροκάλλης

Ads

Για τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη, η Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου ζητά από τις εισαγγελικές αρχές να του ασκήσουν δίωξη ως ηθικό αυτουργό της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς η εισαγγελική έρευνα έδειξε ότι στο κόμμα υπήρχε υποκρυπτόμενη ηγεσία, πραγματικός ηγέτης των «Σπαρτιατών» ήταν δηλαδή ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος κινούσε τα νήματα μέσα από τη φυλακή, καθοδηγώντας τα στελέχη του κόμματος, αλλά και συμβάλλοντας καθοριστικά, ώστε το άγνωστο μέχρι πριν τις εκλογές κόμμα να καταφέρει να μπει στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε συνεχείς επαφές με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι αυτός επί της ουσίας τους έδινε τις κατευθυντήριες γραμμές και την πολιτική στήριξη.

Η κ. Αδειλίνη στην παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών που θα ασκήσει τις διώξεις στα πολιτικά πρόσωπα, ζητά την απαγγελία κατηγορίας και στον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, στέλεχος του κόμματος, για τον οποίον προέκυψαν στοιχεία ότι συμμετείχε στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες». Ο Σωτήριος Μεταξάς αναμένεται να διωχθεί για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Οι βουλευτές για τους οποίους παραγγέλεται η άσκηση ποινικής δίωξης:

  1. Αθανάσιος ΧΑΛΚΙΑΣ,
  2. Χαράλαμπος ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ
  3. Γεώργιος ΜΑΝΟΥΣΟΣ,
  4. Αλέξανδρος ΖΕΡΒΕΑΣ,
  5. Ιωάννης ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ,
  6. Διονύσιος ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
  7. Γεώργιος ΑΣΠΙΩΤΗΣ
  8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ
  9. Ιωάννης ΚΟΝΤΗΣ
  10. Πέτρος ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ και
  11. Κωνσταντίνος ΦΛΩΡΟΣ

Τα σενάρια

Η επόμενη μέρα για τη Βουλή θα κριθεί από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο εξετάζει τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος στις εκλογές 2023. Αν οι 11 βουλευτές καταδικαστούν για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων η απόφαση του εκλογοδικείου αναμένεται έως τον Ιούνιο.

Αν το ανώτατο δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους 11 βουλευτές θα πρέπει να υποδείξει και τον τρόπο που θα «καλυφθούν» οι βουλευτικές έδρες.

Το ένα σενάριο είναι η αναλογική κατανομή των εδρών στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές 2023. Εάν προταθεί αυτό το σενάριο, τότε η κοινοβουλευτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ενισχυθούν.

Το άλλο σενάριο είναι να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που οι Σπαρτιάτες εξέλεξαν βουλευτή.