Η εκτόξευση των Σπαρτιάτων στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και η είσοδός του με 12 βουλευτές στο Ελληνικό κοινοβούλιο ήρθε να σοκάρει αρκετούς, υπενθυμίζοντας πως η χώρα μας δεν έχει τελειώσει ακόμη με μορφώματα «τύπου Χρυσής Αυγής» ακόμη και μετά την καταδίκη σύσσωμης της ηγετικής της ομάδας.

Ads

Επί της ουσίας, μιλάμε για ένα κόμμα, το οποίο  δεν υπήρχε στον πολιτικό χάρτη μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες και οφείλει την εκλογική επιτυχία του αποκλειστικά στον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος ανακοίνωσε την στήριξή του σε αυτό αμέσως μετά το νέο μπλόκο του Αρείου Πάγου στην κάθοδο του ίδιου και των «Ελλήνων» του στις 8 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης


Ας μην ξεχνάμε πως ο καταδικασμένος πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής είχε αναζητήσει ανάλογη «δίοδο» και ενόψει των εκλογών της 21ης Μαϊου μέσω του «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, όμως η συμφωνία δεν προχώρησε την τελευταία στιγμή.

Ads

Εκείνο πάντως που προξένησε ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ταχύτητα με την οποία κατάφερε να «τραβήξει» ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες έναν παντελώς άγνωστο μέχρι πρότινος σχηματισμό μέχρι την πέμπτη θέση και ένα ποσοστό της τάξεως του 4,6%.

«Καμιά απήχηση ο ίδιος ο Στίγκας»

Μιλώντας στο TVXS  για το ζήτημα ο δημοσιογράφος-ερευνητής, Δημήτρης Ψαρράς, με μεγάλη εμπειρία στο φαινόμενο της ακροδεξιάς στη χώρα μας και ιδιαίτερα σε αυτό της Χρυσής Αυγής- σημειώνει:

«Το σχήμα αυτό των Σπαρτιατών είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτο. Επί της ουσίας αυτό που κατέβηκε στις εκλογές και κατάφερε να μπει στη Βουλή είναι υπόθεση λίγων ημερών. Δεν προϋπήρχε επί της ουσίας. Ο επικεφαλής του, ο Βασίλης Στίγκας έχει περάσει από διάφορα κόμματα. Από τους υπόλοιπους που κατέβηκαν στα ψηφοδέλτια, οι περισσότεροι ήταν στελέχη του κόμματος Κασιδιάρη, των Ελλήνων. Και ίδιος ο Στίγκας εμφανιζόταν στο παρελθόν ως στέλεχος του Κασιδιάρη».

Αναφερόμενος εκτενέστερα στον επικεφαλής των «Σπαρτιατών» υπενθυμίζει ότι «στο παρελθόν είχε εμφανιστεί και στο πλευρό του Γιάννη Λαγού. Και επειδή γνωρίζουμε πως στις μόνες εκλογές που κατέβηκε το 2019 με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη έλαβε 25 σταυρούς, αντιλαμβάνεται πως δεν πρόκειται για κάποιο πρόσωπο με μεγάλη απήχηση. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε εξέφρασε με τόση θέρμη τις ευχαριστίες του στον Κασιδιάρη».

«Καθαρά νεοναζιστικό μόρφωμα οι Σπαρτιάτες»

«Οφείλουμε να επισημάνουμε πάντως, πως παρά το γεγονός πως οι εν λόγω υποψήφιοι των Σπαρτιατών ανήκαν και κινούνταν στον χώρο της Χρυσής Αυγή, κανείς τους δεν ήταν οργανωμένος με την έννοια που έχουμε στο μυαλό μας» διευκρινίζει ο κύριος Ψαρράς και προσθέτει:

“Εκτιμώ λοιπόν πως όλο αυτό έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά από τον ίδιο τον Ηλία Κασιδιάρη, προκειμένου να έχει κοινοβουλευτική “πρόσβαση”».

Αναφορικά με την «επόμενη μέρα» αναφέρει: «Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί το εν λόγω μόρφωμα, θεωρώ όμως πως δεν είναι έτοιμο να έχει μορφές δράσης αντίστοιχες με εκείνες της Χρυσής Αυγής».

Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «σε πολιτικό όμως επίπεδο είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ανοιχτά βέβαια δεν θα παραδεχθούν την ταύτισή τους με την Χρυσή Αυγή, η ρητορική τους όμως για τους μετανάστες ή την Αριστερά θα είναι η ίδια. Ας μην ξεχνάμε πως και ο ίδιος ο Κασιδιάρης το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε σε ένα τέτοιο κλίμα. Σκληρός σε ρητορική, αλλά δεν προέτρεπε σε δράση. Ας μη γελιόμαστε, όμως νεοναζιστικό είναι το εν λόγω μόρφωμα, δεν είναι κάτι “μεταλλαγμένο”, μια “Βελοπουλική” πχ Χρυσή Αυγή. Μιλάμε για μια σκληρή τάση».

Βέβαιη η κάθοδος Κασιδιάρη στον δήμο Αθηναίων

Σε ότι αφορά όμως τα επόμενα βήματα του φυλακισμένου πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή ο κύριος Ψαρράς είναι σαφής:

«Είναι δεδομένο πως ο Ηλίας Κασιδιάρης θα προσπαθήσει να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα. Και είναι δύσκολο να του επιβληθεί απαγόρευση αυτή τη φορά. Η όλη πρόβλεψη αναφορικά με τον Άρειο Πάγο αφορούσε κομματικούς σχηματισμούς. Ακόμη και τώρα θα μπορούσε να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Δεν τους επέτρεψαν γιατί επιχείρησε να κατέβει ως συνδυασμός ανεξαρτήτων, με αποτέλεσμα ο Άρειος Πάγος να κρίνει πως ήταν απόπειρα να “ξεπεράσει” την πρόβλεψη του νόμου».

«Σε κάθε περίπτωση, η επικείμενη κάθοδός του στις αυτοδιοικητικές εκλογές έρχεται σε απόλυτη συνάρτηση με την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή. Θεωρείται σίγουρο πως θα εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με την στήριξη του Στίγκα και των στελεχών του» συνεχίζει.

Η «προώθηση» από youtubers

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα λέει ο κύριος Ψαρράς σχετικά με δίκτυα που ανέλαβαν την προώθηση των «Σπαρτιατών» προς όφελος του Ηλία Κασιδιάρη.

«Υπάρχουν δίκτυα -δυστυχώς ιδιαίτερα δημοφιλή- που προωθούν αυτή την ιδεολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κανάλι eleftheros στο Youtube, το οποίο κάνει τρελά νούμερα. Ο παρουσιαστής του, ο Τέρρυ Χατζηιερεμία, στήριξε φανατικά του Σπαρτιάτες» τονίζει.

«Ανάλογη περίπτωση είναι και μια άλλη youtuber, γνωστή ως Betty Direct με εξίσου μεγάλη θεαματικότητα» προσθέτει.

«Αυτά δουλέψαν σε πολύ σημαντικό βαθμό. Δουλεύανε άλλωστε εδω και χρόνια, δεν έγιναν τώρα γνωστά. Απλά το τελευταίο διάστημα όλοι αυτοί “συνέκλιναν” με τον Κασιδιάρη» υπογραμμίζει ο κύριος Ψαρράς.

«Ο Κασιδιάρης εκπροσωπούσε την “σκληρή” πτέρυγα της Χρυσής Αυγής»

Κλείνοντας κάνει μια αναδρομή στο πολιτικό  background του Ηλία Κασιδιάρη.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Ηλίας Κασιδιάρης εκπροσωπούσε την “σκληρή” πτέρυγα της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τον οργανωτή και εκπαιδευτή των ταγμάτων εφόδου, για τον άνθρωπο που είχε τη σβάστικα στο μπράτσο του. Δεν μιλάμε δηλαδή για κάποιον με νεανικές τρέλες» υπογραμμίζει και καταλήγει υπενθυμίζοντας μια ακόμη πτυχή της σταδιοδρομίας του.

«Ο Κασιδιάρης σε αντίθεση με τον Λαγό, ο οποίος αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή μετά τις ευρωεκλογές του 2019, άργησε να φύγει. Κι αυτό γιατί, όπως είχαμε αποκαλύψει στην Εφημερίδα των Συντακτών, είχε στείλει επιστολή στον Νίκο Μιχαλολιάκο με την οποία του ζητούσε να του παραδώσει την αρχηγία της Χρυσής Αυγής. Στην πραγματικότητα αποχώρησε γιατί ο Μιχαλολιάκος αρνήθηκε να δεχτεί κάτι τέτοιο» σημειώνει.