Σε παράγοντα Χ αναφορικά με την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου ενδεχομένως να εξελιχθεί η ακροδεξιά, με την αναδιάταξη δυνάμεων που παρατηρείται εσχάτως στο εσωτερικό της να έρχεται προκειμένου να εντείνει την εικόνα της ρευστότητας.

Ads

Ήδη άλλωστε η εκτόξευση του κόμματος Νίκη στις εκλογές της 21ης Μαϊου έδωσε μια πρόγευση των νέων δεδομένων, την στιγμή μάλιστα που οι πληροφορίες για στήριξή του από μονές του Αγίου Όρους και από παραεκκλησιαστικές οργανώσεις αποκαλύπτουν τις «υπόγειες διαδρομές» που φαίνεται να το οδηγούν πιθανότατα εντός Βουλής στις επόμενες κάλπες.

Κάτι τέτοιο προφανώς προκαλεί έντονο «πονοκέφαλο» στο επιτελείο της ΝΔ, καθώς -εκτός της πιθανώς διαρροής πιο «χαλαρών» ψηφοφόρων της- η είσοδος περισσότερων κομμάτων στο κοινοβούλιο, ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον «πήχη» της πολυπόθητης αυτοδυναμίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνο που κάνει ακόμη πιο «θολή» την εικόνα που υπάρχει είναι ο «παράγοντας Κασιδιάρης», ιδιαίτερα μετά το νέο «κόψιμο» των συνδυασμών του από τον Άρειο Πάγο. Κι αυτό γιατί αυτή τη φορά ο φυλακισμένος πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής φαίνεται πως είχε «plan b», δηλώνοντας δημοσίως την στήριξή του σε ένα παντελώς άγνωστο κόμμα τους «Σπαρτιάτες», το οποίο   πήρε το πράσινο φως να κατέβει στις εκλογές.

Ads

«Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ψηφίσω και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, που θα εισέλθει δυναμικά στη βουλή και θα αποτελέσει την πιο ισχυρή εθνική αντιπολίτευση. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

Αφού απέκλεισαν με αντισυνταγματικό τρόπο τους ΕΛΛΗΝΕΣ, θα στηρίξω συνειδητά τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ που αποτελούν διαχρονικά και συμβολικά την πρώτη γραμμή των Ελλήνων στους αγώνες για την Ελευθερία», αναφέρει η σχετική δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη.

Φαίνεται πάντως πως στην εν λόγω υπόθεση έντονη ήταν η προεργασία, κάτι που αποδεικνύεται από τις δημόσιες δηλώσεις υποψηφιοτήτων στελεχών του «Εθνικού Κόμματος Έλληνες» με τους «Σπαρτιάτες», ελάχιστες ώρες μετά την στήριξη Κασιδιάρη στο συγκεκριμένο κόμμα. 

Ποιοι είναι οι «Σπαρτιάτες»

Το εν λόγω κόμμα δημιουργήθηκε επίσημα το 2017, με την κατάθεση στον Άρειο Πάγο της ιδρυτικής διακήρυξης του νέου φορέα, ενώ με μια πρώτη ματιά είναι εμφανής η ακροδεξιά, εθνικιστική, ομοφοβική και ρατσιστική ταυτότητά του.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους (η οποία τις περισσότερες φορές δεν λειτουργεί) οι «Σπαρτιάτες εκφράζουν σε πραγματικό και απόλυτο βαθμό τη λαϊκή πατριωτική Δεξιά, το τρίπτυχο “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”», αυτοαποκαλούνται ως «θεματοφύλακες των πατροπαράδοτων αρχών και αξιών του Ελληνισμού» και υποστηρίζουν πως τιμούν «τις παραδόσεις μας που σήμερα εκλείπουν από τη δημόσια ζωή της χώρας».

«Είμαστε ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων όχι μέσα από λόγια αλλά με έργα που εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν όλους τους Ελληνόψυχους. Πάντα ταγμένοι να φυλάμε Θερμοπύλες ξεκινάμε και όσοι πιστοί προσέλθετε…» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο «commander of the Spartans» πρόεδρος

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί πάντως να αντλήσει κανείς από τις αναρτήσεις του επικεφαλής του κόμματος, Βασίλη Στίγκα, στο Facebook, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως commander of the Spartans (διοικητής των Σπαρτιατών).

Σε μία από τις τελευταίες του αναρτήσεις καλεί τους ψηφοφόρους «να υπερασπιστούν την δημοκρατία μας, το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας», ενώ σε άλλη τοποθέτηση που έκανε στο facebook πριν από 4 ημέρες είχε προαναγγείλει την κάθοδο στις εκλογές.

Συχνές είναι οι αναφορές του στην «προδοτική» συμφωνία των Πρεσπών και το «ξεπούλημα της Μακεδονίας», αλλά και στους «λαθροεισβολείς» μετανάστες και «απελληνοποίηση της χώρας».

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου είχε επιτεθεί και στον θεολόγο πρόεδρο του κόμματος, Νίκη, Δημήτρη Νατσιό, χαρακτηρίζοντάς τον ως «επικίνδυνο».

«Πολλά λέγονται αυτές τις ημέρες για το κόμμα – κομήτη του δασκαλάκου Νατσιού που θέλει να μπει στη Βουλή. Εγώ αυτό που ξέρω από προσωπική εμπειρία, ο Νάτσιος την περίοδο 2015 συμμετείχε στο κόμμα “Ρίζες” με επικεφαλής τον δικηγόρο Βασίλη Καπερνάρο, και παρόλο που ήταν στη διοικούσα επιτροπή κυριολεκτικά ήταν άφαντος. Ούτε μια εμφάνιση, ούτε μια παρουσία ούτε μια ομιλία με πολιτική θέση και άποψη. Μόνο γύρναγε στις εκκλησίες και ακολουθούσε κατά πόδας… Μητροπολίτες με αστραφτερές Μερσεντές βγάζοντας χριστιανικούς λόγους.

Το 2018 όταν τον συνάντησα στο Κιλκίς με συνεργάτιδά μου, του κάναμε πρόταση να συμμετάσχει στο πολιτικό φορέα “Σπαρτιάτες”. Επί έξι μήνες κρυβόταν σαν λαγός και δεν είχε το θάρρος να απαντήσει αντρίκια εάν δέχεται η όχι. Η εντύπωση που αποκόμισα από αυτόν τον άνθρωπο είναι ότι δεν έχει το θάρρος της γνώμης του, είναι κρυψίνους, και άσχετος με την πολιτική κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εν ολίγοις πιστεύω ότι είναι βαλτός και επικίνδυνος».

Με Σαμαρά, Λεβέντη, Καρατζαφέρη και Λαγό

Αναφορικά με τον Βασίλη Στίγκα αξίζει να σημειωθεί πως ήταν υποψήφιος με την Ένωση Κεντρώων τόσο στις εθνικές εκλογές του 2019 (στο νομό Βοιωτίας λαμβάνοντας 35 ψήφους) όσο και στις ευρωεκλογές που προηγήθηκαν την ίδια χρονιά, με τον ίδιο να παίρνει 752 ψήφους.

Από εκεί και πέρα, ο Βασίλης Στίγκας αναφερόμενος στην προηγούμενη πολιτική του διαδρομή αναφέρει ότι ακολούθησε τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη, είχε πάει στο κόμμα ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη και στις ΡΙΖΕΣ.

Η δε σχέση του με καταδικασμένα πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν περιορίζεται στον Ηλία Κασιδιάρη, καθώς ήταν μέλος και της Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης (ΕΛΑΣΙΝ), του κόμματος που είχε ιδρύσει ο Γιάννης Λαγός.