Έντονη κριτική δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν κατέθεσε υπόμνημα, όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να ζητήσει τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές, παρά το γεγονός η προθεσμία έληγε το περασμένο Σάββατο, 20 Απριλίου.

Ads

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε τελικώς σήμερα κείμενο προς το Ανώτατο Δικαστήριο σημειώνοντας ότι «οι ευθύνες της ΝΔ για την “δι’ αντιπροσώπων” παρουσία του Κασιδιάρη στην Βουλή και τη νέα απόπειρά του να μπει στο ευρωκοινοβούλιο είναι μεγάλες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παράλληλα αναφέρει πως «η πολιτική ατολμία και η νομοθετική αβελτηρία που επέδειξε η Κυβέρνηση με τρεις αποτυχημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε καταθέσει άλλη νομοθετική ρύθμιση, αποθράσυναν τους νεοναζιστές. Όπως και η μη διαψευσθείσα συνάντηση Υπουργού με ανώτατο δικαστικό για τις νομοθετικές αλλαγές».

Η Κουμουνδούρου συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως «η αποτυχία των επιλογών της κυβέρνησης και οι ευθύνες της αποδείχτηκαν πολλαπλώς, από τη συμμετοχή του καταδικασμένου εγκληματία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, από το έλλειμμα που αναδεικνύεται για τις ευρωεκλογές αλλά και από την δίωξη που άσκησε πρόσφατα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους εκλεγέντες βουλευτές των Σπαρτιατών στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο κρατούμενος Κασιδιάρης διεξήγαγε με άνεση ένα διαρκή προεκλογικό αγώνα, μέσα από τη φυλακή, χωρίς να λάβει μέτρα η κυβέρνηση».

Ads

«Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι εμφανής και πολυεπίπεδη. Πιστεύουμε ότι ο Άρειος Πάγος θα πράξει το σωστό προστατεύοντας τη Δημοκρατία και περισώζοντας το κύρος της εκλογικής διαδικασίας» αναφέρει καταληκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μαρινάκης: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απών από μια τέτοια υπόθεση

Νωρίτερα παντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξαπολύει επίθεση κατά της Κουμουνδούρου για το ζήτημα, αναφέροντας:

«Μόλις χθες αναρωτιόμασταν ως κυβέρνηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά του κόμματος Σπαρτιάτες. Σήμερα πήραμε την απάντηση.
Πριν από λίγο ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, μιλώντας σε εκπομπή στο κανάλι της Βουλής, μας ενημέρωσε ότι αποφάσισαν (και μάλιστα μετά από σύσκεψη και με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο), να καταθέσουν “σήμερα κιόλας” υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών.
Σήμερα! Ενώ η προθεσμία έχει λήξει από τις 20 του μηνός…

»Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απών από μια τέτοια υπόθεση που αφορά στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Ούτε την τελευταία μας νομοθετική πρωτοβουλία, προς αυτή την κατεύθυνση είχαν ψηφίσει, ούτε στις εθνικές εκλογές του 2023 είχαν καταθέσει υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη.

»Οι δήθεν υπερασπιστές της Δημοκρατίας, που κόπτονται για το Κράτος Δικαίου, συκοφαντώντας την Ελλάδα στην Ευρώπη, μένουν σταθερά μόνο στα μεγάλα λόγια και στη δημιουργία εντυπώσεων. Όπως τότε που επί 4,5 χρόνια δεν έβρισκαν αίθουσα να δικαστεί η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

ΠΑΣΟΚ: Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ –για δεύτερη σημειωτέον φορά- δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των περιτριμμάτων της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στις ευρωεκλογές».

Συνεχίζοντας η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει: « Όπως επιχειρηματολόγησε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αυλωνίτης, “η Δικαιοσύνη δεν χρειάζεται βαστάζους (;)”»

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό αν έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα ηγεσία του, τον αγώνα των προοδευτικών πολιτών ενάντια στους νεοναζιστές εγκληματίες. Άλλωστε, η νομική διαδικασία είναι ξεκάθαρη και ορίζει την υποβολή υπομνήματος εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων. Όσο, δε, για την αναφορά του κ. Αυλωνίτη ότι θα καταθέσουν τελικά υπόμνημα σήμερα, δεν αξίζει ούτε σχολιασμού, καθώς η προθεσμία έληξε πριν τρεις μέρες» καταλήγει η ανακοίνωση.