Πλήθος δημοσιευμάτων «που βασίζονται σε ‘αποκλειστικές πληροφορίες’ από πάντα ανώνυμες πηγές του Πενταγώνου» και «που ‘καλλιεργούν κλίμα’ κάνοντας λόγο για αύξηση της θητείας κατά δύο (2) μάλιστα μήνες» καταγγέλλει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων, Σπάρτακος.

Ads

«Ο λόγος; ‘Δεν υπάρχουν λεφτά για να προσλάβουμε επιπλέον Επαγγελματίες Οπλίτες όπως είχαμε σχεδιάσει προβαίνοντας στη μείωση της θητείας στους εννέα (9) μήνες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης’», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η οποία διαπιστώνει και «καθημερινή προπαγάνδα των αξιωματικών στα στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς, που επιχειρούν να ρίξουν τα βάρη της απελπιστικής κατάστασης που βιώνουμε στις πλάτες των ίδιων των φαντάρων, προβάλλοντας ως αιτία των δεινών μας την απαίτηση για μικρότερη θητεία».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται ότι «σε στρατόπεδα και φυλάκια οι υπηρεσίες δεν τελειώνουν ποτέ, αφού είναι περισσότερες από τη δύναμη των φαντάρων. Οι διοικητές μας, οι περισσότεροι των οποίων νοιάζονται αποκλειστικά για την καριέρα τους, δε φέρνουν καμιά αντίρρηση στις παράλογες απαιτήσεις Ταξιάρχων-Στρατηγών και ΓΕΣ, έστω και αν γνωρίζουν ότι δύναμη του έφεδρου και μόνιμου προσωπικού που διοικούν δε μπορεί να ανταπεξέλθει. Στις ατελείωτες υπηρεσίες προστίθενται οι παραλογισμοί που προκαλεί η ευθυνοφοβία των διοικητών, οι οποίοι ακόμη και στα στρατόπεδα που υπάρχουν κάμερες, δεν περιορίζουν τα καθήκοντα φρούρησης των συναδέλφων. Επιπλέον, οι ανάγκες πραγματοποίησης των καλοκαιρινών ασκήσεων, οι απαιτήσεις κάθε δεσπότη και παράγοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης για τιμητικά αγήματα, μαζί με τις αγγαρείες, έχουν ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στα όρια της υπερκόπωσης καθώς κοιμόμαστε το πολύ για 2-3 ώρες».

«Δε φτάνει που επέκτειναν χρονικά την παραμονή των συναδέλφων για επιπλέον μήνες στην παραμεθόριο, αυξάνοντας και το κόστος της υποχρεωτικής θητείας στην λαϊκή οικογένεια, έρχονται τώρα να μας πουν ότι για ότι συμβαίνει φταίνε οι φαντάροι», προστίθεται, και ανάμεσα σε άλλα, τίθεται το ερώτημα: «Γιατί διατηρούν 4.000 στρατό εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και άδικους πολέμους από τα Βαλκάνια έως την Κύπρο, από την Αφρική έως το Αφγανιστάν; Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεσμεύτηκε στο ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ότι θα αυξηθούν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις σε Σομαλία-Κόσσοβο-Αφγανιστάν, αν χρειαστεί!».

Ads

Το δίκτυο Σπάρτακος εκτιμά: «Στην πραγματικότητα, αν υπολογιστούν οι άγραφες άδειες σε σμηνίτες και ναύτες, όλοι σήμερα υπηρετούν 9μηνο. Η τεράστια αδικία είναι ότι οι συνάδελφοι στον Στρατό Ξηράς υπηρετούν 9μηνο στην Παραμεθόριο και απειλούνται με δύο επιπλέον μήνες θητείας!», και συν τοις άλλοις θίγει το ζήτημα της αγοράς πανάκριβων στρατιωτικών εξοπλισμών.

Οι διαμαρτυρόμενοι εκφράζουν την ελπίδα «οι πληροφορίες των διαδρομιστών του Πενταγώνου να αποδειχτούν φήμες» και διατυπώνουν αιτήματα όπως:

-Να περιοριστεί άμεσα η υποχρεωτική θητεία.
-Να αναγνωριστούν «τα δικαιώματα του Φαντάρου-Πολίτη με Στολή, η πλήρης ασφαλιστική μας κάλυψη, ο βασικός μισθός και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ».
-Να περιοριστούν «τα άχρηστα στρατόπεδα», να μπλοκαριστούν οι πολεμικές δαπάνες, να μην χρησιμοποιούνται στρατιώτες στα ΚΑΑΥ.
-Να εξέλθει η Ελλάδα από ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και να επιστρέψουν όσα ελληνικά στρατεύματα βρίσκονται εκτός συνόρων.