Σε επιχείρηση συκοφάντησης του ΕΦΚΑ προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι τεμαχισμού του αλλά και (μερικής;) ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης έχει επιδοθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ads

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο Γ. Βρούτσης έκανε, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου, αιφνιδιαστική επίσκεψη στον ΕΦΚΑ και ανέφερε ότι υπάρχουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, «τουλάχιστον 400.000 απλήρωτες συντάξεις». Χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει κάποιο στοιχείο.

Τεμαχισμός ΕΦΚΑ και αυξήσεις εισφορών

Επίσης, από το περιβάλλον τόσο του ίδιου όσο και του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Μηταράκη διαχέονται πληροφορίες και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο ΕΦΚΑ θα «τεμαχιστεί» σε τρεις κατηγορίες: ένα ταμείο για μισθωτούς, ένα για ελεύθερους επαγγελματίες και ένα τρίτο για αγρότες. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει και επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων (όπως ίσχυαν παλιότερα στον ΟΑΕΕ) για επαγγελματίες και αγρότες. Με άλλα λόγια, με το «καλημέρα» εξαγγέλλονται αυξήσεις στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών!

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Fake news με ασύλληπτη ταχύτητα

«Οι ισχυρισμοί του κ. Βρούτση περί 400.000 απλήρωτων συντάξεων σήμερα είναι παντελώς ψευδείς όπως και η εικόνα διάλυσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που επιχειρεί να δημιουργήσει» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

“Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Βρούτσης παράγουν με ασύλληπτη ταχύτητα fake news και επιχειρούν συστηματικά, από την πρώτη στιγμή να υπονομεύσουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ο υπουργός των ρεκόρ ντροπή, που έφτασε την ανεργία στο 28%, την ανεργία των νέων στο 60%, το έλλειμμα του ασφαλιστικού σε 1,1 δισ. ευρώ μετά από 12 οριζόντιες περικοπές συντάξεων και τις απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές στις 400.000 στις αρχές του 2015, βρίσκεται σε παροξυσμό. Οι ισχυρισμοί του κ. Βρούτση περί 400.000 απλήρωτων συντάξεων σήμερα είναι παντελώς ψευδείς όπως και η εικόνα διάλυσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που επιχειρεί να δημιουργήσει. Στις 21.6.2019, τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και το ΕΤΕΑΕΠ έδωσαν στοιχεία για την πραγματική κατάσταση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) και τη μείωσή τους από την 1.1.2015. Οι εκκρεμότητες αυτές ήταν συνολικά 106.984, δηλαδή 48.839 κύριες συντάξεις μειωμένες κατά 71%, 42.357 επικουρικές μειωμένες κατά 72,4% και 15.984 εφάπαξ μειωμένα κατά 74,7%. Οι οπαδοί της ιδιωτικής ασφάλισης έπιασαν δουλειά και βιάζονται να απαξιώσουν ξανά τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, ώστε να δικαιολογήσουν την εκχώρησή της σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που έχει σταθεί ξανά στα πόδια του, είναι πλεονασματικό, με δίκαιους και ενιαίους κανόνες για όλους. Έβαλε τέλος στις περικοπές και ξεκίνησε τις αυξήσεις συντάξεων, θέσπισε τη νέα 13η σύνταξη, μείωσε τις εισφορές για τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Αυτό το έργο η κυβέρνηση της Ν.Δ. σπεύδει να απαξιώσει από τις πρώτες μέρες με προφανή σκοπό”.

Σύσκεψη για τις συντάξεις χηρείας

Στην καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας (οι οποίες είναι 48.000 και όχι 150.000 όπως υποστηρίζει ο Γ. Βρούτσης) επικεντρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες τονίστηκε η ανάγκη άμεσης έκδοσης σχετικής εγκυκλίου ώστε «να υπάρξει καταβολή τους το συντομότερο δυνατό».

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα (από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), οι επιζώντες σύζυγοι δικαιούνται το 70% της σύνταξης του θανόντα αντί του 50% που όριζε ο Νόμος Κατρούγκαλου. Με τη νέα νομοθετική διάταξη το 70% υπολογίζεται πλέον επί της υψηλότερης σύνταξης, είτε αυτή είναι η παλιά καταβαλλόμενη πριν τον επανυπολογισμό είτε είναι η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη. Αυτό σημαίνει πως αρκετοί δικαιούχοι θα λάβουν διπλή αύξηση, ενώ οι αυξήσεις ξεκινούν με τη σύνταξη του Ιουνίου.

Προς ιδιωτικοποίηση η κοινωνική ασφάλιση

Τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης ανοίγει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Τόσο ο Γ. Βρούτσης όσο και ο Ν. Μηταράκης με διαδοχικές παρεμβάσεις τους από την προηγούμενη Παρασκευή διαμορφώνουν τους όρους διάλυσης του ΕΦΚΑ.

Πρώτον, προαναγγέλλουν το «σπάσιμο» του ενιαίου Υπερταμείου σε τρία ξεχωριστά Ταμεία: Ένα Μισθωτών, ένα Ελεύθερων Επαγγελματιών (όπου θα ενταχθούν και επιστήμονες, έμποροι και διάφοροι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι) και ένα Ταμείο για τους αγρότες. Τα λειτουργικά και άλλα έξοδα του κατατμημένου πλέον ΕΦΚΑ θα εκτοξευθούν! Θα επιστρέψουμε στην παλιά εποχή των διορισμένων διοικήσεων, των κολλητών, των παραγόντων και των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ που διακρίθηκαν ιδιαιτέρως στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Δεύτερον, όπως είπε ο Ν. Μηταράκης, θα επανέλθουν οι παλιές ασφαλιστικές κλάσεις, κάτι που σημαίνει έως και υπερδιπλασιασμό των εισφορών που πληρώνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες! Σήμερα οι εισφορές ξεκινούν από τα 120 – 150 ευρώ τον μήνα, όταν στον παλιό ΟΑΕΕ η μεσαία κλάση ξεκινούσε από 750 ευρώ το δίμηνο!

Αυτές οι δυο παρεμβάσεις θα γκρεμίσουν κυριολεκτικά ό,τι χτίστηκε την τελευταία τριετία και θα διαμορφώσουν τις συνθήκες έλευσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην επικουρική ασφάλιση. Κάθε Ταμείο και «κουμπαράς», με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες να συνεισφέρουν ακόμα ένα 7% για να χτιστεί η πυραμίδα των μελλοντικών προσδοκιών. Σύστημα ΑΣΠΙΣ και όποιος αντέξει!

Πηγή: Αυγή