Στην κατηγορία SD, που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία, από CCC υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Το υπουργείο Οικονομικών, σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η κίνηση είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων κι όλες οι επιπτώσεις είχαν προβλεφθεί. Από την πλευρά, του ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν –Κλοντ Γιούνκερ, όταν ενημερώθηκε σχετικά, τόνισε ότι η απόφαση, καθώς και άλλες παρόμοιες αποφάσεις, είχαν προβλεφθεί κι είχαν ληφθεί υπ’ όψιν κατά το σχεδιασμό επιχείρησης PSI και υποστήριξε ότι περιμένει ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ διακόπτει προσωρινά, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, την αποδοχή ελληνικών ομολογιακών τίτλων ως εγγύηση σε μια εξέλιξη που έρχεται μετά την υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία, «Selective Default».

Ads

 

Ο Standard and Poor’s είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μερική χρεοκοπία όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς κρίνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων της.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βαθμολογία SD ισοδυναμεί με μερική χρεοκοπία. Ωστόσο, ο Standard & Poor’s διευκρίνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία CCC όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απομείωσης του χρέους, γύρω στα μέσα Μαρτίου.
 
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup».
 
Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι η υποβάθμιση «δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF».
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω».
 
«Ισχυρή συμμετοχή» των ιδιωτών στο PSI αναμένει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
 
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν ενημερώθηκε σχετικά με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD) υποστήριξε ότι «αυτή η απόφαση και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις είχαν προβλεφθεί και ληφθεί υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό της επιχείρησης PSI». Δήλωσε ότι περιμένει «ισχυρή συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση της απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους που άρχισε την Παρασκευή.
 
Ο Standard & Poor’s ανακοίνωσε εξάλλου, ότι προτίθεται να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας σε CCC όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση της ανταλλαγής των ομολόγων, περί τα μέσα του Μαρτίου, Ωστόσο, έχει αναφέρει ότι αν η προσφορά της ανταλλαγής ομολόγων δεν γινόταν αποδεκτή από ικανό αριθμό ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο «χρεοκοπίας» (διαβάθμιση D).
 
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται να αποκλείσει το σενάριο αυτό. «Περιμένω ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση PSI και σημειώνω την πρόθεση του S&P να αναβαθμίσει την αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τρίτη, στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από την Standard & Poor’s, ωστόσο οι απώλειες δεν είναι υψηλές.
 
Στις 11:30 ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 0,86% στις 743,23 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό) και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 6,3 εκατ. ευρώ περίπου.
 
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε πτώση 0,75%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχανε 0,70% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν υψηλότερα κατά 0,75%.
 
Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωνε πτώση 1,19%.
 
Από το σύνολο των μετοχών που διακινούνταν, 34 ήταν σε αρνητικό έδαφος, 30 σε θετικό, ενώ 16 ήταν αμετάβλητες.
 
Στον αντίποδα, στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ανοδικές τάσεις, ενώ άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall Street σε θετικό έδαφος δείχνουν τα futures.

Ads