«Οι χώρες της ζώνης του ευρώ όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα χρέη έχουν προχωρήσει σε οδυνηρές περικοπές» τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Αμερικανός ομόλογός του Τίμοθι Γκάιτνερ τονίζοντας ότι «η διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι αξιοσημείωτη, αναφορικά με το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν».

Ads

«Οι 17 χώρες-μέλη έδειξαν σαφώς ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουν το ευρώ» υποστήριξε εκτιμώντας ότι «είμαστε σε ισχυρότερη θέση απ’ ότι τρεις μήνες, έξι μήνες, εννέα μήνες πριν». Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος ότι η παγκόσμια οικονομία όχι μόνον στις δύο χώρες, ΗΠΑ, Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη θα έχει θετική εξέλιξη».

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, μία μόλις ημέρα μετά την τριπλή υποβάθμιση από τον Οίκο Moody’s, σημαντικές απώλειες της τάξης του 3,81% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κλείνοντας στις 1.525,50 μονάδες, ενώ εκτόξευση των spreads σημειώθηκε στην αγορά των ομολόγων.

S&P: Η ευρωζώνη θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας

Ads

Οι επιπτώσεις μιας πιθανής χρεoκοπίας την Ελλάδας θα ήταν τόσο αρνητικές, που η ευρωζώνη θα κάνει ό,τι μπορεί για να την αποφύγει, δήλωσε στέλεχος της Standard & Poor΄s. «Ο αντίκτυπος θα ήταν τόσο καταστροφικός, που θα γίνουν τα πάντα, ώστε να αποφευχθεί» ανέφερε ο Moritz Kraemer, επικεφαλής τμήματος κρατικού χρέους της Standard & Poor΄s για την Ευρώπη. «Θα δημιουργηθεί κάθε είδους άμυνα για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο» υπογράμμισε ο ίδιος, εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα εξετάσει τον τρόπο αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής οικονομολόγος του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Allianz προειδοποιεί ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ίσως συμπαρασύρει κι άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Eάν εξαναγκαστεί η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, θα δημιουργηθεί προηγούμενο, δημιουργώντας εικασίες ότι το ίδιο θα συμβεί και σε Πορτογαλία και Ιρλανδία» ανέφερε ο Michael Heise.

Αυτό, όπως τονίζει, ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει τις χρηματαγορές και να εκτινάξει σε νέα υψηλά τα spreads των ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Allianz, υπάρχουν ακόμα ελπίδες να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης χωρίς «κούρεμα» του χρέους τους. «Mια σκληρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτική ηγεσία και να τονώσει την οικονομία» υποστήριξε ο Heise.

Όπως εκτιμά η Allianz, η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της από το 150% του ΑΕΠ σήμερα στο 115% μέχρι το 2020. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει η ευρωζώνη να παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια κατά τη διάρκεια της προσαρμογής, για παράδειγμα μειώνοντας το επιτόκιο των δανείων διάσωσης ή επιτρέποντας την επαναγορά χρέους.