Σε συμφωνία για τον Τζούλιαν Ασάνζ κατέληξε η Σουηδία με τον Ισημερινό. Βάσει της συμφωνίας, Σουηδοί ανακριτές θα εξετάσουν τον ιδρυτή του WikiLeaks στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι ο Τζουλιάν Ασάνζ από το 2012 έχει βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας, έπειτα από δίωξη για διαρροή εγγράφων, τόσο για τη λίστα Λαγκάρντ όσο και για τη δημοσιοποίηση 500.000 απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για το Ιράκ και Αφγανιστάν και 250.000 διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής του Wikileaks κατηγορείτο μέχρι τα μέσα Αυγούστου για σεξουαλική επίθεση σε βάρος μιας γυναίκας στη Σουηδία, αλλά η κατηγορία αυτή εν τω μεταξύ παραγράφηκε, μετά την πάροδο πέντε ετών από το καταγελλόμενο περιστατικό. Η σουηδική δικαιοσύνη θέλει τώρα να τον ανακρίνει σε σχέση με μια κατηγορία βιασμού επίσης το 2010 στη Σουηδία, της οποίας η δεκαετής προθεσμία για την παραγραφή της, εκπνέει το 2020. Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες.

Η Βρετανία κατηγορεί τον Ισημερινό για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης επιτρέποντας στον Ασάνζ να παραμένει στην πρεσβεία του στην αριστοκρατική κεντρική περιοχή Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου. Ο 44χρονος Αυστραλός αρνείται να εγκαταλείψει την πρεσβεία, φοβούμενος μήπως εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Ads